понедељак, 28. децембар 2020.

ACTA AENIGMATICA (143)

Informiranje članstva – „Glasnik“

Piše: Stjepan Horvat

Izvještavanje članova Enigmatskog udruženja Bjelovar od prvih dana bilo je jedan od značajnih zadataka uprave. Svakog dana primali smo pisma sa suradnjom za naše listove Čvor i Mini Čvor, bilo je tu više priloga nego što se moglo tiskati na stranicama tih listova. Među suradnicima bilo je mnogo novih, mladih, početnika, no gotovo na svako pismo sam odgovarao, nekada s više ili s manje strpljenja. Često su se postavljala ista pitanja vezana za rad društva, za kvalitetu poslanih sastavaka, za načine suradnje i mogućnosti uključivanja u članstvo i pojedine akcije društva. 
Od prvog dana koristili smo stranice redovnih izdanja da objavimo poneku informaciju vezanu uz rad EUB, no to je smanjivalo prostor za zagonetke, a držali smo da sve čitaoce odgonetače to i ne zanima. Prije pedeset godina i nije bilo nekih tehničkih mogućnosti kako bi se kontaktiralo sa suradnicima osim pisma ili dopisnice, a telefonija je tek bila u razvoju (npr. za telefonski priključak u uredništvu EUB tada smo platili iznos od četiri tisuće njemačkih maraka, za što se mogao kupiti tada popularni „fićo“). No to sve nije bilo dovoljno, jer osim uređivanja i tiska listova, EUB je počeo širiti brojne druge aktivnosti koje su tražile prostor za predstavljanje cjelokupnom članstvu. Bila su to druženja i susreti zagonetača (SZJ), prve knjige (Kako sastaviti dobru križaljku, Priručnik za odgonetače), prva odgonetačka natjecanja i sl. Da bi se opširnije o tome pisalo, osmislili smo, u skladu s financijskim i tehničkim mogućnostima, informativni bilten koji smo nazvali Glasnik Enigmatskog udruženja Bjelovar.

Glasnik EUB bio je šapirografiranom tehnikom otisnut arak papira s prilozima koji su u pojedinom trenutku bili najaktualniji u radu društva. Broj stranica ovisio je o veličini priloga o kojima se pisalo. Bio je priređen tako da je imao i dodatnu stranicu, na koju se mogla otipkati adresa primatelja i on se presavijen slao poštom (bez kuverte i kao tiskanica!). Prvi broj Glasnika EUB poslali smo članstvu u ožujku 1970. godine i u njemu su prilozi Zašto izlazimo, Povećana članarina, Zahvala, Osnivanje ogranaka EUB i Pravilnik o osnivanju ogranaka EUB. Sve prilog pripremao sam osobno za tisak, a tehnička podrška bio mi je tajnik društva Miroslav Martinić.

Tako je bilo sljedećih nekoliko godina, kada je prestao s izlaženjem, ali se to pokazalo kao loša odluka, pa je pokrenut novi bilten pod imenom Informacije za članstvo ZDČ.


3 коментара:

Belirac је рекао...

Ne sjećam se tog "Glasnika"...
Ima li ga ko osim Štefa?

Neki Tip је рекао...

Možda ga malo tko sačuvao. To je išlo u 200 primjeraka, dva lista papira, presavijeno po pola (na A5) i klamanjem spojeno, tako da je izgledao kao manje pismo jer na dio se lijepila adresa primatelja. Bilo je više brojeva, prije samih Informacija za članstvo.

Slavko Bovan је рекао...

Preštampavanje zabranjeno :)

(Mora da je u to doba taj propis bio uobičajen).