субота, 5. март 2022.

IZ "FENIKSA"

Feniks 706, 27.01.2022.

Prilog. Jovan Nedić

11 коментара:

Belirac је рекао...

Ovdje nije odgovoreno (t)ko se krije iza pseudonima Labos.

Predrag Bošnjak је рекао...

LA (pokojni Duško Laštro)..BOS (Predrag Bošnjak)..

Hajro је рекао...

Lijepa i bjelina i cjelina. U bjelini nema prečesto prisutnih čudnih glagola, etnika i sintagmi. 21-slovčana sintagma je zahtjevna stvar, nema šetanja okvira mreže lijevo ni desno, po vertikali je jednako strog i Gorski vijenac. Ne znam je li slučajno ili su majstori mislili unaprijed - može i KORAČIĆ i KARAČIĆ, vodoravna sintagma u jednini ili množini. Sadržaj mreže je zanimljiv i rješiv u svim dijelovima, neriješena mreža je bijela i prožeta.

Predrag Bošnjak је рекао...

Da...isprva je bio kotačić, tako je pok. Duško poslao meni...ja sam promijenio u Karačić da se izbjegne deminutiv. Znao je on dobru bjelinu početi.Ovo je jedna od čistijih što se tiče nepoznatih riječi..No to je to, na lageru ima još nešto zaliha Labosa..

Predrag Bošnjak је рекао...

Čini mi se da je znanstveno istraživanje u množini češće korištena sintagma nego u jednini

Belirac је рекао...

Kod rješavanja iz glave meni je zapelo u prvom redu. Pojmovi baš nisu poznati, a imaju dva odn. jedno izolovano polje. Drugi pojam se i ukršta s još jednim težim pojmom.
Bilo bi lakše da sam se dosjetio ime Jaša pisati po njemački...

Predrag Bošnjak је рекао...

Da slažem se...no ti nedostaci su u funkciji bjeline, od svih kombinacija pojam Bisag (dvorac) je najmanje nepoznat, a što se tiče pojma Jascha...za Feniks je najmjerodavnija www.enciklopedija.hr, a naravno znam da može i Jaša.

Hajro је рекао...

Ako bih imao dilemu deminutiv ili prezime odlučio bih procjenjujući poznatost prezimena. Deminutivi su svima poznati, kod prezimena je nekad teško procijeniti, sport je dobar primjer. Mi koji volimo i pratimo sport rado obrađujemo sportske teme, uvrštavamo pojmove iz sporta... Imaju li enigmatika i sport nešto zajedničko (osim onog "gimnastika uma"), je li naš tipični rješavač možda rješavačica, o godinama nemamo dilema ...

Množine sintagmi su zanimljivo pitanje. Jasno je da ih imaju, na urednicima je da odrede je li prihvatljivo KAMENJE ili KAMENOVI SPOTICANJA ili može samo jednina. Da ostanemo kod kamenja nekako je mnogo prihvatljivije DRAGO KAMENJE... Treba se vratiti definiciji sintagme i upitati koliko množina zvuči kao cjelina. Kako nešto zvuči sigurno ima veze i sa učestalošću, no ne baš uvijek... od slučaja do slučaja. Ovaj današnji slučaj mi se čini savršeno prihvatljivim.

Slavko Bovan је рекао...

Бутмирска култура је култура млађег неолита која се распростирала на територији данашње централне Босне и заузимала шири простор него Какањска група. Насеља ове културе су земуничког типа и надземна. Највише земуница је откривено у Бутмиру код Сарајева. Неке су имале огњишта у унутрашњости. У Обру II откопане су надземне куће, које су биле подигнуте у редовима. Пролази између њих су били 3 до 5 m. У средини се налазио трг.

Predrag Bošnjak је рекао...

Da Hajro...stavio sam Karačić, hrvatski rukometni reprezentativac...da je neki lik iz streličarstva ili neke druge oblasti koja je manje eksponirana u javnosti onda bi sigurno išao KORAČIĆ 😀

Predrag Bošnjak је рекао...

Sve je ovo osobna procjena autora s kojom se može ali i ne mora složiti urednik, s gledišta nekog drugog naravno ovo ne mora biti prihvatljivo npr. ne prate svi rješavali sport. A s butmirskom kulturom koju sam ponudio Laštro je bio oduševljen jer reče on je iz tog kraja.