петак, 4. новембар 2022.

ANAGRAMIRANJE (6617)

Emilija Bunjac

(Ovo je prilika da malo prodiskutujemo kako se izgovara i fonetski piše prezime ovog glumca. Ja sam, npr. naučio da mu je prezime bitno drugačije nego što je u rešenju ovog anagrama).
 

6 коментара:

B. Antonić је рекао...

MATJU MEKONAHEJ

Svetlana је рекао...

Mala ispravka - Metju Makonahej

Za "Mc..." sam već davno primetila da na Vikipediji sve "MEK" pretvaraju u "MAK". Kada se ode na englesku stranicu, tamo se vidi da se prezime na engleskom stvarno izgovara sa "HEJ" na kraju. Pod pretpostavkom da ljudi na Vikipediji znaju šta rade, rekla bih da je Emilija sve dobro uradila, a da ćemo mi morati da naučimo nova imena nama dobro poznatih glumaca. :)))

Анониман је рекао...


U drugom izdanju "ENIGMATSKE ENCIKLOPEDIJE LIČNOSTI I DELA" Ratka STOJKOVIĆA piše MEKONAHI Metju - američki glumac (O) - strana 375. Međutim, piše i MAREJ Endi (a ne MARI) što znači da se različito tumače završeci prezimena. Šta je ispravno može se saznati kada čujemo kako ih neko u inostranstvu izgovara.

Vlašar

Slavko Bovan је рекао...

Svjetlanino rješenje anagrama je tačno, a slutim da će ovdje biti dosta materijala za razmjenu mišljenja (znanja i saznanja).

Slavko Bovan је рекао...

U izvorima ima raznih verzija. Do danas je on za mene bio MEKONAHI. Kako će biti od danas, vidjećemo :)

N. Petkovski је рекао...

Vrlo malo znam engleski, pa neću učestvovati u diskusiji oko ispravnosti izgovora tih imena. Na vikipediji za ovog glumca piše sledeće kako se izgovara njegovo prezime: (engl. Matthew McConaughey; IPA: /mə.ˈkɒn.ə.heɪ/). Dakle, proizilazi da ipak ide ono "hej" na kraju. A što se tiče tenisera Endija Marija LIČNO ON je na televiziji jednom rekao: "Stalno me netačno imenuju, navodeći moje prezime kao MAREJ, ja sam MARI". Imao sam prilike da i ja vidim taj snimak na TV. Dakle, ako sam čovek tako kaže, onda je ispravno ono njegovo.