четвртак, 31. август 2023.

IZVEŠTAJ SA SUSRETA

ОДРЖАНИ 22. СУСРЕТИ ЕНИГМАТА У КАЋУ КОД НОВОГ САДА
НАЈУСПЕШНИЈИ ВАЊА ТОМАШЕВ, МИРОСЛАВ ЦВЕТКОВИЋ И ЕК КИКИНДА
У организацији Енигматског савеза Србије а уз помоћ Удружења грађана "Локалитет" из Новог Сада, Шаховског савеза Војводине, Шаховског клуба "Југовић" (Каћ), Туристичке организације Нови Сад (ТОНС), "ЕЛИТ Студија" (Шимановци), "МИС Јовановић" (Аранђеловац), Месне заједнице Каћ, "КОПИКОМЕРЦА" (Каћ) и "ОМОРИКЕ ДМ", (у чијем објекту су боравили и такмичили се енигмати),  у КАЋУ код Новог Сада, су одржани  22. СУСРЕТИ ЕНИГМАТА СРБИЈЕ од 25. до 27. августа.
Учествовало је 65 енигмата и љубитеља енигматике који су се три дана такмичили и дружили и реализовали оквирни програм 22. СЕС-а. Присуствовали су следећи енигмати и љубитељи енигматике: БАБИЋ Верољуб и Славица, ЂЕРМАНОВИЋ Драган и Слободанка (Коцељева), БОВАН Славко и Милијана, ТОМАШЕВ Вања и ЈЕРИНКИЋ Добривој (Кикинда), ДОДЕВСКИ Воја и Драгица, МАРЈАНОВИЋ Миленка и Милосав (Ваљево), НИКИЋ Бранислав, ДИНЧИЋ Јовица и Михајло (Пожаревац), МИЛУНОВИЋ Зоран и Данијела и РАДАКОВИЋ Марјан (Ниш), ИВАНИШЕВИЋ Миодраг, ЛАЗАРЕВИЋ Мирослав, ЈАКОВЉЕВИЋ Зорица, СТОЈКОВИЋ Боривоје и Ратко и КРСТИЋ Предраг (сви Београд), ЈОВАНОВИЋ Драгиша (Рума), ШАРИЋ Владимир и Гордана (Шимановци), ПЕРИЋ Сретен (Лозница), МАТОВИЋ Драган (Крагујевац), МИЛОШЕВ Аница (Црвенка), КЛИКОВАЦ Катарина (Земун), МАТИЋ Радомир (Бор), МИЛОШЕВИЋ Зоран (Ћуприја), РАДИСАВЉЕВИЋ Зоран, НЕЦИН Софија, ИЛИЈАШЕВИЋ Зоран, ЈАНКОВИЋ Миле, КОСТИЋ Ђорђе  ("Локалитет") , РАЈКОВ Саша (водич из ТОНС-а) (сви Нови Сад), РАКОВИЋ Раденко (Јазак), МАРКОВИЋ Младен (Владичин Хан- редакција "Невена" - Нови Сад), БЕСНИЧАНИН Решад и Енеса (Нови Пазар), ДИМОВИЋ Жељко (Сомбор), ГОЛОИГРА Јадран (Бијељина, РС - БиХ), МАНДИЋ Гојко, МИЉЕВИЋ Божо и ДРАГОМИРОВИЋ Небојша (Бања Лука, РС - БиХ), СТАНКОВИЋ Мирко (Челинац, РС - БиХ), НЕДИЋ Недјељко (Угљара, БиХ), ОЗДАНОВАЦ Анка и Илија (Привлака, Хрватска), ЏИЈАН Туњо (Винковци, Хрватска), ДУБРОВИЋ Јосип и ПОПИЋ Анте (Осијек, Хрватска), ПАВИЧИЋ Лука и ШТАМБУК Петар (Сплит,  Хрватска), КОПАЊА Мирослав ("Копикомерц" и ШК "Југовић"- Каћ), МИЛИЧЕВИЋ Петар (Каћ - секретар ШС Војводине), МИЛУТИНОВ Живан Жица ("Каћке новине"), КНЕЖЕВИЋ Илија, ТОДОРОВИЋ Немања, МАЛЕШЕВ Ненад, ЈАКОВЉЕВИЋ Ђурађ и РАЂЕН Драган (шахисти ШК "Југовић" - Каћ).
Првог дана (петак 25. август) извршен је смештај учесника у "Оморици" док је група од 6 енигмата сутрадан смештена у мотел "Божур" на улазу у Каћ. Уједно су подељене "Локалитетове" кесе са поклонима а ко је хтео купио је мајице 22. СЕС-а. Првенство Србије у састављању анаграма на три теме везане за 22. СЕС окупило је 14 такмичара.
Победио је ВАЊА ТОМАШЕВ са 39 поена (добио пехар и златну медаљу) испред СОФИЈЕ НЕЦИН (сребрна медаља) са 38 и НЕБОЈШЕ ДРАГОМИРОВИЋА (бронзана медаља) са 37 поена.
После вечере одржана је годишња Скупштина Енигматског савеза Србије (којој је председавао Радомир МАТИЋ) на којој је после жустре расправе одлучено: да се Миле ЈАНКОВИЋ прими у чланство, да се усвоје извештај о раду и финансијски извештаји за претходни период, да се измени Статут ЕСС (чланови 19 и 24), а уједно је изгласано поверење Владимиру ШАРИЋУ да и даље буде председник.  Под тачком разно било је речи о енигматским издањима и другим актуелним питањима из рада клубова и секција удружених у ЕСС. Записник је водио Верољуб БАБИЋ 
Свечано отварање је одржано у суботу 26. августа у 10 часова уз присуство великог броја енигмата и гостију. Поздравне речи су изнели Ђорђе КОСТИЋ из Удружења грађана "Локалитет" из Новог Сада, Мирослав КОПАЊА у име МЗ Каћ, ШК "Југовић" и "Оморике ДМ" и Владимир ШАРИЋ (председник ЕСС). Посебно је представљена монографија "ЕНИГМА 70 ГОДИНА" о којој су говорили коаутор Марјан РАДАКОВИЋ и рецензент Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ. После тога енигмати су се фотографисали испред "Оморике".
Реализован је излет у Нови Сад - чији обилазак и тумача је бесплатно обезбедио ТОНС - Туристичка организација Нови Сад а водич Саша РАЈКОВ се изузетно потрудио да енигматима прикаже бурну историју Српске Атине. Енигмати су се сликали на више места - између осталог и код споменика Јовану Јовановићу Змају.
После ручка одржано је ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У РЕШАВАЊУ ЗАГОНЕТАКА. Учествовало је 24 такмичара а прво место, пехар и златну медаљу је освојио ВАЊА ТОМАШЕВ са 259 поена испред ГОРДАНЕ ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ (сребрна медаља) и ЗОРАНА РАДИСАВЉЕВИЋА (Бронзана медаља) са 250 поена.
После вечере одржано је такмичење парова у решавању ребуса, чији аутор је Зоран МИЛУНОВИЋ. Одређено је жребом 12 парова. Најбржи су били са свих 176 поена Сретен ПЕРИЋ и Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ (добили пехар и златне медаље), друго место је припало пару Бранислав НИКИЋ и Софија НЕЦИН (сребрне медаље) а треће место припало је Гојку МАНДИЋУ и Миодрагу ИВАНИШЕВИЋУ (бронзане медаље). После овог такмичења одржана је седница Председништва на којој је договорено да се свечана седница Председништва за Дан енигмата у фебруару 2024. одржи у Ваљеву поводом 40 година рада клуба, да се извиди могућност одржавања 23. СЕС-а у Смеде-реву или Вишеграду (или негде у Републици Српској), да се убудуће не толерише присуство чланова на Скупштини у алкохолисаном стању.
У недељу 27. августа после доручка енигмати су имали слободно време за обилазак Каћа (многи су обишли манастире Каћ и Ковиљ а понеко и спортски центар Рукометног клуба "Југовић", као и локалну цркву).
Шаховски меч је одржан од 11,30 до 12,30 часова између домаћих шахиста и енигмата на 6 табли уз темпо игре 15 минута по играчу. Резултат: ШК "ЈУГОВИЋ" - ЕНИГМАТИ 8,5 : 3,5 (за енигмате поене су освојили Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ, Зоран ИЛИЈАШЕВИЋ и Драган ЂЕРМАНОВИЋ док је пола поена освојио Владимир ШАРИЋ а без поена су остали Добривој ЈЕРИНКИЋ и Миодраг ИВАНИШЕВИЋ.
Свечано затварање обављено је од 13 часова где су уручени пехари, медаље, плакете, повеље и захвалнице.
Најуспешнији појединци су ВАЊА ТОМАШЕВ на самим Сусретима (припао му и пехар за најуспешнијег учесника) и Мирослав ЦВЕТКОВИЋ у дописном 4. ОТВОРЕНОМ ПРВЕНСТВУ СРБИЈЕ У САСТАВЉАЊУ ЗАГОНЕТАКА (припао му и пехар за најуспешнијег састављача) а пехар за најуспешнији клуб припао је ЕК КИКИНДА.
Детаљни извештаји и пласмани са свих такмичења биће објављени у ЕНИГМОИНФОРМАТОРУ број 11 и ГЛАСНИКУ број 41.
У нади да сте се добро провели и да сте Каћ напустили задовољни и уз захвалност спонзорима и свим енигматима на учешћу срдачан поздрав. 
Владимир Шарић 
председник ЕСС

 

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

65 učesnika je sasvim pristojan broj. Kada se sve doda i oduzme, bili su ovo dobri Susreti.

Zija din је рекао...


Pozdrav i cestitke za enigmate i organizator susreta.

Zij adin

Mandrak је рекао...

Po logici: ko god se tu pojavio makar na blic - učestvovao je, moglo bi se reći da je na saboru u Guči učestvovalo 2000 muzikanata (a ne 200, koliko je sviralo). Znate, to su uglavnom cigani, svi su oni muzikalni, pa svako povede prvu ženu, drugu ženu, 4 sina, 3 ćerke, 7 unučadi, babu iz Nemačke, svastiku iz Austrije itd. I to na kraju bude jedan međunarodni skup.

Susreti enigmata Srbije su, inače, okupili ne više od 25 enigmata iz Srbije, od kojih je tek 10-ak mlađe od 70 godina. Od tih 25, najviše 15 je bilo prisutno sve vreme i učestvovalo u programu. Od tih 15, enigmatikom se aktivno bavi 5 - 8 komada. Za pojedina imena sa spiska prvi put čujem.

Usput, na svom blogu sam demantovao učešće. Ja nisam participant XXII SES - a, samo sam svratio na 2 sata u restoran koji je inače bio otvoren za putnike namernike.

Dejan Minić је рекао...

Ajde, ajde, Mladene, priznaj da si bio tamo:)

To se radi da bi se popularizovala enigmatika, mada slaba vajda, prosek godina učesnika budućih susreta će biti sve veći. Cenim da će biti još 10 ili 15 Susreta do konačnog spuštanja zavese.

Slavko Bovan је рекао...

Očigledno je da nismo u cvijetu mladosti, ali da malo ne pretjerujete sa tim brojevima?! Desetak mlađe od 70 godina? Ja imam još malo pa 62. Kojih je još devet mladaca? Onako odoka bih rekao da nas ima "za nijansu"više.
Enigmatikom se bavi 5-8 komada? Ja se aktivno bavim enigmatikom. Kojih su tih još četiri-sedam?
Onako odoka rekao bih da ima makar "za nijansu" više vrlo aktivnih sastavljača.

Naravno da se slažem da bi nam trebali mlađi, ali ta boljka je poznata već 30-godina. Da li to zagovarate da se mi "stari" kolektivno besimo za krivo drvo i zatvorimo radnju?

Vanja je svojim nastupom otvorio još neka zanimljiva pitanja. Bravo za Vanju!

Meni je drago što sam bio u Kaću. Nisam slučajno naišao već baš namjerno. Imao sam dosta prijatnih trenutaka sa dragim kolegama. (Prekratko je bilo).

Mandrak је рекао...

Desetak, Slavko, znači oko 10. Naravno, ja sam brojao samo enigmate za koje se nedvosmileno može tvrditi da to jesu, a ti možda imaš u vidu i ostale goste "Omorike".
Aktivni su, u principu, oni koji proizvode nekakvu enigmatiku namenjenu publici i tržištu. Ne znam gde se ta tvoja nijansa oglašava (na blogovima? ajde onda da brojimo i rešavače sa železničke stanice, to je taj nivo aktivnosti).

Ta brojka, inače, nije poznata već 30 godina (ali svaka čast, Slavko, izvanredno relativizuješ stanje stvari u formi odbrane, trebalo je da budeš advokat). Otprilike 10 godina unazad stanje je alarmantno i sve alarmantnije i tu ne pomaže lažirana brojka za javnost. Ne rešava se problem tako što se sabiraju babe i žabe, pa se talambasa da nas je bilo 200. To možda tebi može da koristi kad budeš tražio pare od opštine za neki lokalni projekat, ali na širem planu (jer srpska enigmatika nije kikindska enigmatika) od toga nema vajde. Najlakše je blefirati, treba nešto stvarno uraditi. ESS ni u ovom u sastavu ništa ne radi.

Elem, nije vas bilo 65, bilo vas je plafon 25 iz Srbije (od kojih se takmičilo 20-ak) i još desetak gostiju iz inostranstva. Ostali nisu enigmate, bili su tu samo kao pratnja i podrška (i na saboru u Guči borave čak po 2 žene trubača, ali niko ih ne naziva trubačicama).

Slavko Bovan је рекао...

NAJMANJE 14 ljudi sa spiska su bili (ili su i sada) UREDNICI ENIGMATSKIH LISTOVA. (Uređivanje enigmatike u neenigmatskim listovima nisam brojao). Doduše, brojim urednike s obe strane Drine. Dakle, ili se urednici ozbiljno ne bave enigmatikom, ili je tvoja RAČUNICA PROIZVOLJNA I NETAČNA.

Budi vrlo oprezan kada nekim ženama (npr. mojoj) kažeš da nisu učestvovale na Susretima. Slažem se da uvijek ima "slučajnih prolaznika", ali svako uopštavanje nije dobro.