субота, 12. октобар 2024.

DANAS U KIKINDI

Dokaz da je Mensur Mamuti iz Tetova išao "na kraj sveta"

Mamut, Mamuti i mamutska tikva

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nekoliko sati (meni) veoma prijatnih razgovora.

Slavko Bovan је рекао...

Prozor zaklonjen drvetom je moja kancelarija. Broj 1 u Gradskoj upravi.

Slavko Bovan је рекао...

Oba mamutska tikva je "beba". Nije dovoljno porasla. Imali smo mi tikve i od preko 850 kg.

Aljoša Vuković је рекао...

Tribali bi kupe prominiti.

Aljoša Vuković је рекао...

Kupe su crijepovi na krovu.

Slavko Bovan је рекао...

Aljoša, iza mamuta su prostorije "Gusala", Akademskog društva za negovanje muzike koje radi u kontinuitetu (bez ikakvog prekida u radu) od 1876. godine. Nedavno je bila rekonstrukcija krova, ali izgleda da namjerno treba da izgleda STARO.

Slavko Bovan је рекао...

Zgrada u čijem dvorišu smo se slikali je nekadašnja KURIJA, a sada muzej + arhiv + "Gusle" + turistička organizacija. Ovo dvorište je često mjesto održavanja pozorišnih predstava, koncerata, ...Replika mamuta je stalno tu izložena, a originalne kosti su u muzeju.

Aljoša Vuković је рекао...

Meni se tako činilo. 😊

Slavko Bovan је рекао...

Sa sajta Muzeja: Narodni muzej Kikinda


Kurija (po latinskoj reči curia – sudnica, većnica) je jedna od najstarijih i najpoznatijih zgrada u Kikindi. Reč je o jednospratnoj kasnobaroknoj građevini kroz čije se prostore nekada prelamala politička i upravna, a danas kulturna istorija Kikinde i regiona.Potreba da se izgradi magistratska zgrada za smeštaj dištriktskih organa vlasti i zatvorenika postojala je još 1790. godine.Međutim, gradnja je započela tek 1836. i završena 1839. godine. Do 1876. godine Kurija je bila sedište Velikokikindskog dištrikta, a kasnije Kraljevskog sudbenog stola. Pred Kurijom i u njenim prostorijama odigrali su se dramatični dani početka nacionalne bune 1848. godine, u dvorištu zgrade okupaciona nemačka vojska streljala je, 9. januara 1942. godine, trideset nevinih talaca, a u ćelijama zatvorskog dela bilo je mnogo poznatih javnih i političkih ličnosti ovog regiona. U svečanoj sali organizovani su prijemi za austrougarskog cara Franju Josifa (1872) i jugoslovenskog kralja – regenta Aleksandra (1919). Narodni muzej Kikinda osnovan je 7. novembra 1946. godine. Nalazi se u zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta(Kurija). Muzej obuhvata šest odeljenja: arheološko, etnološko, istorijsko, prirodnjačko, umetničko i pedagoško o deljenje. Delatnost vrši na teritoriji opštine Kikinda, Čoka i Ada.

Slavko Bovan је рекао...

Na timpanonu Kurije nalazi se zlatni lav težak 2t, koji predstavlja grb Velikokikindskog dišktrikta