субота, 2. новембар 2013.

NOSTALGIJA (52)


7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ko je autor zaglavlja lista?

Анониман је рекао...

Po stilu bih rekao - Branko MEdak !?

stjena

Neki Tip је рекао...

Jednom sam već ispričao kako smo osmišljavali naziv novog zagonetačkog lista. Nismo imali baš mnogo iskustva ali nekakvi čudni Božji puti su me ukrstili sa Slavkom Pelehom iz Zagreba (objavio je nekoliko radova u osječkom "Rebusu"). On je pak nekim čudom bio u kontaktu s Ferdom Pavešićem (Veritas) iz Sarajeva.
Smišljali smo neko ime koje bi odisalo zamršenošću, pa smo tako došli i do Gordijskog čvora, nekako smo se zdržali na čvoru, uzlu, vuzleku i sl. Ostalo je ČVOR.
Glavu lista (zaglavlje), danas bismo rekli logo, crtao je jedan naš nekoliko godina mlađi prijatelj, gimnazijalac, imenom Željko Vukčević (danas samo znam da mu se trag zameo negdje na nekom grčkom otoku). Htjeli smo da slova budu isprepletena od užeta (kanapa) i da na početku i na kraju bude čvor. Bilo je nekoliko varijanti, ali ova se zadržala do današnjih dana.
Prvi broj je izašao u vrijeme upada ruske armije u tadašnju Čehoslovačku, a neki zagonetači su ovo novo izdanje dočekali u rovovima (npr. Boris Antonić).
Ferdo je imao ideju da izda neko enigmatsko izdanje, prikupio je neke stare klišeje iz raznoraznih izvora, a nama su ti klišeji dobro došli jer su smanjili trošak izdavanja prvog broja. Na kliširane likove sastavljali smo križaljke i njih objavljivali. Kasnije smo, pazite ovo, uspjeli za svaki broj pripremiti jedan ili dva nova klišeja, pa našoj sreći nije bilo kraja. Ah, bila su to neka druga vremena ....

Slavko Bovan је рекао...

Meni je vrlo zanimljiv podatak da je u vrijeme izlaska prvog broja Čvora, Stjepan Horvat imao 21 godinu.

Анониман је рекао...

Magicne godine. Meni je bilo 21 kad smo pokrenuli HIK. Valjda treba biti dovoljno mlad i lud da se upustish u tako nesto.
Hajro

Belirac је рекао...

Već u prvom broju "Čvora", str. 15, objavljeni su "Odgovori uredništva" Z(latanu) Čopu, LJ(ubici) i F(erdi) Pavešiću, Ediju Panasu (Slavku Pelehu) i T(ihomiru) Šetušiću.

Možda se Štef sjeća kako je nastao pseudonim Edi Panas?

Neki Tip је рекао...

Evo za znatiželjne, pitao sam Slavka Peleha i on mi napisa:
Edi Panas je nastao vrlo jednostavno: 1. to je tobože ime i prezime, 2. Edi je kakti Slavek a 3. Panas je = P(eleh) Ana S(lavko). Ime moje majke je Ana. Ima li što jednostavnije?
Eto, nema ništa jednostavnije, no nismo znali. Sada smo i to riješili.
Usput, zašto Neki Tip? Jednostavno, inicijali N. T. - (Stjepa)N (Horva)T.