субота, 14. децембар 2013.

REBUSANJE (681)

Autor: Miodrag Bata Babović
Dodatna fraza nije potrebna!

18 коментара:

Dejan Minić је рекао...

ĐAKUZI KUPATILA

Miroslav Cvetković је рекао...

Ceo tekst je OVDE

...Dosad se, npr., pisalo Majka Hrabrost, Kraljica Majka, Duško Dugouško i sl., ali majka Jugovića, kir Janja, Milić barjaktar itd. Sada je to ujednačeno u korist velikog slova. Velikim početnim slovom se po novom pravopisu pišu i neispustivi sastavni delovi sintagmatskih imena, kao npr. sveti uz imena svetaca (npr. Sveti Nikola, Sveti Sava), potom i imena bogomolja (npr. Hram Svetoga Save, Crkva Uspenja). Unutrašnju logiku su autori tražili i u rešavanju složeničkog, polusloženičkog i odvojenog pisanja pojedinih reči, pa ćemo tako odsad kao auto-guma, auto-kamp pisati i auto-mehaničar, auto-put (ali autostrada, jer strada nije samostalna reč u srpskom jeziku).

Ono što čini nesumnjiv kvalitet svih naših pravopisa jeste to što su oni tradicionalno koncipirani kao priručni jezički savetnici. Najnovije njegovo izdanje je sačuvalo, donekle i dalje razvilo, tu njegovu ulogu. U njemu su dati mnogi saveti iz morfologije, čak i sintakse, izbora reči i sl. (pročitaćemo da je glavni grad Litvanije Vilnjus, a ne Viljnjus, kako obično čujemo, da predlog za ne ide uz glagole, pa zato se ne može reći za neverovati, za poneti, da ne trebe reći zato jer već zato što, da je pravilno osvetljenje, odeljenje i sl., da treba reći džakuzi a ne đakuzi kada, da u srpskom jeziku prvo dolazi ime pa prezime, osim u spiskovima, itd.).

Želimo, na kraju, da kažemo da se u potpunosti slažemo s mišljenjem onih koji kažu da je (ne)poznavanje pravopisne norme ogledalo jezičke kulture, pa i kulture uopšte...

Džakuzi - od američke fabričke marke "Jacuzzi": kada ili bazen s veštačkim strujanjem vode.

O vrlo sumnjivoj sintagmi "džakuzi kupatilo" i o prstiću đačića koji je na okidaču "uzija" da ne govorim (pišem). Mislio sam da je ona obešena jadna stara žena u asocijacijama slučajnost, ali...

Objašnjenje da svi tako govore (đakuzi, za poneti...), da na Internetu ima mnogo gorih slika od baba koje vise na vrbama i đačića koji se igraju "uzijem" zaista ne prolazi - barem ne kod mene!

Nemam ništa protiv autora rebusa i asocijacije, čoveka i ne poznajem lično, ali ovakve stvari,po meni nisu dobre!

Slavko Bovan је рекао...

Meni je dovoljo ako Ivan Klajn i Milan Šipka kažu da je ĐAKUZI, da ja to prihvatim.

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče sintagme - Dok se prodaju ĐAKUZI KUPATILA, meni sintagma nije sumnjiva.

Miroslav Cvetković је рекао...

Jezik je živa materija, a naši lingvisti često ne "ubodu" iz prve: pomenuti Ivan Klajn je promenio mišljenje što se tiče džakuzija još 2003. godine (Rečnik jezičkih nedoumica - šesto dopunjeno i izmenjeno izdanje).

Slavko Bovan је рекао...

...Pa onda opet 2006. u Velikom rečniku stranih reči i izraza. (đakuzi)

Miroslav Cvetković је рекао...

I moja baba je govorila: manćor, a ne namćor, pa ne znači da je to ispravno. To što neki polupismeni trgovci sanitarijama i vodoinstalateri koji montiraju "đakuzi" tako kažu, ne znači da je odmah i ispravno. Ako je na Internetu ne znači odmah i da je baš ispravno,

Miroslav Cvetković је рекао...

Citirani Pravopis je iz 2010.

Slavko Bovan је рекао...

Ipak Klajn nije vodoinstalater (makar mu to nije primarno zanimanje).
Vjerujem da malo bolje poznaje jezik i od tebe i od Bate i od Slavka.

Miroslav Cvetković је рекао...

Odustajem. To je, ipak TVOJ blog. Ne želim ti nametati svoje stavove. Samo sam izneo nekoliko svojih zapažanja - s najboljom namerom.

Slavko Bovan је рекао...

Ma, zašto?
Legitimno je iznositi mišljenja, kritike, zapažanja isl.

Sasvim je ok da kažeš da si sasvim siguran da je DŽAKUZI i da rebus nije dobar.

Ja, međutim, mislim da je u redu ĐAKUZI, a da je rebus za objavljivanje - Sa mog gledišta iz najmanje tri trazloga - (1)Korektan je, (2)napravljen je od čovjeka koji se pridružuje malobrojnoj grupi sastavljača zagonetaka te ga valja podržati, i (3) stigao mi je grafički pripremljen)

Miroslav Cvetković је рекао...

Da ponovim: nemam ništa protiv autora rebusa (asocijacija). Đakuzi se može naći na Internetu na hiljadu mesta, u oglasima, u izlozima prodavnica sanitarija, u novinama... Ja kažem da je PO MENI ispravno jedino DŽAKUZI. I mnogo mi više smetaju obešena baba i đak sa "uzijem". To što se niko ne uključuje u diskusiju ne znači da se niko ne slaže sa mnom. Primetio si da je u poslednje vreme vrlo malo komentara. Povodom mog komentara o obešenoj babi javio se samo "simpatični" Jagodinsky sa smešnim komentarom: "ko ne voli crni humor - ne voli ga uopšte". To je gospodin koji me je pre nekoliko meseci na ovom blogu bez ikakvog razloga izvređao, a na moj i-mejl nije našao za shodno da odgovori do dana današnjeg. Utrese se čovek u nešto o čemu nema pojma, uvredi nekoga ko sa tim nema apsolutno nikakve veze, a potom se pravi naivan da, valjda, ne pokvari imidž "simpatičnog brke".

Анониман је рекао...

Cvetkoviću,da nisi možda prehlađen?

Анониман је рекао...

Što se tiče rebusa, slažem se sa Miroslavom. Slavko, ako nemaš anagram sa NESPORNOM postavkom (slikom), ostavi BELO u otvoru za rebus. Decu vazda doživljavam kao simbol čednosti i uvek mi bude muka kada se stavljaju u drugačiji kontekst. Zapravo... Ajde, neka bude samo ovoliko.
R.

Slavko Bovan је рекао...

Da li je sad malo jasnija slika?

Mesud је рекао...

Slažem se s Miroslavom vezano za babu i uzi.

Kontrolor је рекао...

Već sam se mnogima, izgleda, zamerio, i izgubio mušterije, a još rizikujem i pominjanje stručne spreme, pošto je i toga bilo, ali šta je - tu je. Kada sam, u nekim slučajevima, posle izvesnog vremena, dobio i 'satisfakciju', jer su pojedinci uskočili u sopstvenu zamku, najskuplja srpska reč izvini (skuplja i od Kosova!), je izostala. Dobro, nikad nije kasno.

Ovde se prepliću dve teme, a o jednoj sam već pisao (onomad i Ivan Andonov, pa mi beše lakše):

- Na fb se dele 'lajkovi' šakom i kapom, i, manje-više, prema imenu, a ne prema stvarnom kvalitetu onoga što se lajkuje. Kao posledicu, imamo prenošenje rebusa i anagrama odande, bez pravog kriterijuma, pa novi autori stiču pogrešnu sliku da "sve može".

- Drugo, a zapravo tema koju je ovde MC pokrenuo, je poštovanje jezičkih i drugih standarda (opet više tema u jednoj): Na par sajtova (B92 i Blic), bukvalno godinama pokušavam da novinarima i moderatorima ukažem na propuste tipa Anđelina Žoli(!), Erika Jong(!) i sl. Na internetu ima svega i svačega. Mi, enigmate, moramo o tome posebno da vodimo računa (naravno da je i meni ponešto promaklo). Ali, pojedinci su se baš uživeli u novu ulogu i nove mogućnosti, pa se "ne skidaju" (navratite u fb grupu 'Palindromi', pa ćete se čudom čuditi).

Baba i, pre nekoliko dana, rebus (ili beše anagram?) bez kvačice, posebna su priča. Ili crna slova na crnom!!!! Samo da su sva tu!!??

Slavko Bovan је рекао...

Svi se slažemo da nije svaki roman "Na Drini ćuprija".