петак, 27. децембар 2013.

JUBILEJ UKRŠTENICE

Piše Momir Paunović:
U današnjem broju lista POLITIKA, u rubrici Među nama, na strani 15, objavljen je moj kraći prigodni tekst STO GODINA UKRŠTENIH REČI, posvećen jubileju kraljice zagonetaka.

Evo i dužeg teksta objavljenog  časopisu za književnost, umetnost i kulturu SVESKE broj 110 pod naslovom JUBILEJ KRALJICE ZAGONETAKA, posvećem stogodišnjici ukrštenih reči.
Tekst je: OVDE

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ako neko može da skenira tekst iz današnje Politike i to mi pošalje, bio bih mu zahvalan!

Rok Ban је рекао...

Odličan članak kolege Paunovića, posebno me je prijatno iznenadila riječ da su amerikanci "nametnuli" ostalima da je ukrštenica od 21.12.1913 prva moderna ukrštenica.Tražeći po internetu sve o ukrštenicama toga vremena, ponoviću još jednom (nadam se da nije prepotentno) da je prva moderna ukrštenica Vinova od 31.5.1914. ZAŠTO?
Tada se je pojavilo prvi put CRNO POLJE(A). Koliko sam uspio naći od decembra do maja pojavila su se tri ili četiri raazličita lika i ništa više. Ako bi tako ostalo sve bi bilo drugačije, brzo bi se zasitili rešavači, kao i prethodnih ukrštenica bez crnog polja, jer je nemoguće napraviti više različitih likova. Unošenjem CRNOG POLJA otvorena je mogućnost stvaranje ogromnog broja različitih likova i to je otvorilo put popularnosti ukrštenice. Ugledni američki list Vašington post uz stogodišnjicu prve križanke, pored teksata donosi samo ukrštenice sa crnim poljima. Amerikancima nebi pala kruna sa glave da termin prve MODERNE ukrštenice pomaknu na 31.5.1914. Vinu a i njima i dalje ostaje slava i primat PRVE MODERNE UKRŠTENICE.

Анониман је рекао...

Ovaj članak je "Politika" trebala da objavi, naravno, ako je bio poslat pre šest dana i to na udarnijem mestu i sa nekom fotografijom, a ne u rubrici "Među nama". S druge strane, dobro je da je i ovo objavljeno, jer kod nas po pravilu - nikad nije kasno. A, možda smo i mi kao enigmate zakazali jer im nismo (dnevnim listovima) ranije ponudili tekst(ove) o Sto godina ukrštenih reči.

Složio bih se sa kolegom Brankom da je ipak CRNO POLJE dalo pečat modernoj ukrštenici.
Lozničanin