среда, 25. децембар 2013.

TAKMIČENJE U REŠAVANJU REBUSA

Rebus sa prošlogodišnjeg takmičenja
Piše Milan Sečujski


Poštovane kolege enigmati,
pozivam vas na treće prednovogodišnje takmičenje u rešavanju rebusa, koje će se održati u subotu 28. decembra i nedelju 29. decembra. Nadam se da ćete uživati u rešavanju kao i prethodna dva puta, kada su najuspešniji rešavači bili Dejan Minić i Ilija Đurković.
PROPOZICIJE TAKMIČENJA
Takmičenje počinje u subotu u 18h, kada će biti postavljen link sa zadacima, a završiće se u nedelju u 24h, do kada sva rešenja treba da pristignu. Verujem da je većinu zadataka (od ukupno 24) moguće rešiti i mnogo brže, a takmičenje ovoliko traje da bi u ta dva dana svako ko je zainteresovan našao malo vremena da se uključi. 
Pored klasičnih rebusa biće tu i obratnih, spunerističkih, zapovednih i uzajamnih rebusa, ali i jedan kriptorebus (primer ovog poslednjeg, ako ga dosad niste susretali, možete naći na http://enigmatikatio.blogspot.com/2012/12/rebusanje-20.html). Uz svaki neklasični rebus dato je, za svaki slučaj, kratko uputstvo kako se rešava.
U subotu u 18h počinje prva faza takmičenja, kada će biti postavljen link sa zadacima. Svaki od 24 rebusa u prvoj fazi takmičenja nosi 8, 12, 16 ili 20 poena, a takmičarima je kao pomoć dat samo broj slova pojedinih reči u rešenju. Prva, glavna faza takmičenja traje 24 sata, do nedelje u 18h.
U nedelju u 18h takmičari dobijaju prve pomoćne informacije. U 18:00 biće postavljen link sa informacijom o broju slova pojedinih reči u postavci rebusa, čime počinje druga faza takmičenja. U ovoj fazi takmičenja svaki od rebusa nosi polovinu početnog broja poena, dakle, 4, 6, 8 ili 10 poena. Druga faza takmičenja traje 3 sata, do nedelje u 21h.
U nedelju u 21h takmičari dobijaju poslednje pomoćne informacije. U 21:00 biće postavljen link sa pomoćnim rečenicama koje se odnose na rešenje rebusa, čime počinje treća i poslednja faza takmičenja. U ovoj fazi, koja takođe traje 3 sata, svaki od rebusa nosi četvrtinu početnog broja poena, dakle, 2, 3, 4 ili 5 poena. Kraj treće faze i čitavog takmičenja je u nedelju u 24:00
Ono što je kod propozicija ove godine novo jeste da takmičari mogu i ranije tražiti određenu vrstu pomoći e-mailom.Dakle, ako vam ne odgovara da čekate nedelju u 18h ili 21h, možete i ranije da zatražite broj slova u frazi postavke ili pomoćne rečenice(ili oba). Trudiću se da na takve zahteve odgovaram u najkraćem roku, a takmičarima koji budu tražili neku od ovih pomoći poeni će biti skalirani kao što je to objašnjeno u prethodnom delu (dakle, za jednu primljenu pomoć – bilo koju od te dve – dobijate polovinu početnog broja poena za svaki rebus koji nakon toga rešite, a za dve primljene pomoći dobijate četvrtinu početnog broja poena).
Biće na raspolaganju i treća vrsta pomoći, koja će se moći dobiti isključivo e-mailom, a to su imena i prezimena ličnosti koje se javljaju u rebusima (za one kojima ni prepoznavanje lica ni Google Image Search nisu jača strana). Ova pomoć će se, kao i prethodne, moći zatražiti bilo kada, a „koštaće“ fiksnih 10 poena, odnosno, neće umanjivati vrednost rešenog rebusa za razliku od prethodne dve pomoći.
Rešenja se šalju na e-mail domaćina takmičenja: milan.secujski@sbb.rs. U slučaju nejasnoća takmičari mi se mogu obratiti na e-mail ili na telefon 064/3866-422.
VAŽNO! Takmičari imaju pravo da pošalju po jedan set rešenja u toku svake od tri faze takmičenja (dakle, ukupno tri seta rešenja). Svaki set rešenja biće bodovan u skladu s fazom tokom koje je stigao, uzimajući u obzir i to da li je takmičar prethodno e-mailom primio neku pomoć. Na kraju poslednje faze tolerisaće se kašnjenje od maksimalno tri minuta, ali sa po jednim kaznenim poenom za svaki minut. Svaki takmičar u okviru svakog seta može ispraviti proizvoljan broj rešenja iz prethodnih setova za koja smatra da su pogrešna, odnosno, ako je za neki rebus poslato više različitih rešenja u pojedinim setovima, ocenjuje se samo poslednje rešenje.
Na primer, ako primetite da ste u prvoj fazi poslali pogrešno rešenje nekog rebusa, dovoljno je da u drugoj fazi pošaljete tačno rešenje - dobićete onoliko poena koliko taj rebus nosi u drugoj fazi. Međutim, ako je vaše poslednje poslato rešenje nekog rebusa netačno, nećete dobiti nikakve poene za taj rebus (čak i ako je neko od prethodno poslatih rešenja tog rebusa bilo tačno).
U slučaju jednakog ukupnog broja osvojenih poena, pobednik će se odlučivati primenom sledećih kriterijuma (po redosledu koji odgovara prioritetu):
- ukupan broj osvojenih poena u prvoj fazi (pre prve primljene pomoći),
- ukupan broj osvojenih poena u prvoj i drugoj fazi (pre druge primljene pomoći),
- vreme prijema prvog seta rešenja.
Ne zaboravite da rešenja rebusa iz prve faze pošaljete do nedelje u 18h, da ne biste za njih dobili samo polovinu ili četvrtinu broja poena koji u startu nose.

Želim vam ugodnu zabavu!

Srdačan pozdrav,
Milan Sečujski

14 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Biće i nagrada za najbolje rješavače, ali ostaje i ona inovacija - jedna nagrada ide rješavaču (nakon žrijebanja) koji pošalje makar jedno rješenje (jednog rebusa).

Slavko Bovan је рекао...

Otišla poruka na više adresa iz mog adresara. Valja malo poraditi na EPP-u, kako bismo imali dosta takmičara/učesnika.

Podržiti akciju (učešćem, obavještavanjem zainteresovanih i poluzaiteresovanih).

Ilija Đurković је рекао...

Rješenje rebusa sa prošlogodišnjeg takmičenja: PRIMABALERINA (prima bale Rina)

Бранислав Никић је рекао...

Potvrđujem učešće. Ili bolje da kažem - jedva čekam.

N. Petkovski је рекао...

Zdravo drustvo! Ja sam u Holandiji, ali internetom sam sa vama. Medjutim nemam toliko slobodnog vremena da bih duze pratio blog(ove), jer sam ovde kao gost i po protokolu ovde ima pozamasan plan aktivnosti, sto podrazumeva manji boravak kuci a vise setnje kroz Holandiju i posete raznim rodjacima moga zeta, a takodje i njihovih poseta nama. Ipak cu sigurno naci vremena da resim bar jedan rebus.

Puno pozdrava svima iz Holandije.

Slavko Bovan је рекао...

Otpozdrav Nikoli!
Uživaj u odmoru!
(Naravno, svi očekujemo da učestvuješ u takmičenju)

Belirac је рекао...

Imamo li mi neko mjesto iz Holandije s imenom od dva ili tri slova koje se često spominje u križaljkama? Nikola bi ga mogao posjetiti (kad je već tamo) i slikati se pored table!

em ce na kvadrat је рекао...

Najkraći nazivi, koliko-toliko poznatih naselja su: Ede, Nes i Oss!

Belirac је рекао...

Ede je grad od oko 68.000 stanovnika, Oss je grad od oko 58.000 stanovnika, a Nes je ime više sela. Neka Nikola bira! Ja glasam za Oss.

Belirac је рекао...

Zanimljiva mogu biti i imena Epe i Urk, ali i jezero IJ (vidi ovdje)

N. Petkovski је рекао...

Odazivam se zelji Jovana Nedica, pa je moj zet pronasao da se u severnom delu Holadije nalaze ova dva naseljena mesta: AA (izgovara se kao jedno dugacko A) i EE (izgovara se kao EJ). Nazalost ne mogu ici dotle, jer mi smo u juznom delu Holandije i nemamo sta da trazimo gore.
Zet mi je obecao da ce potraziti jos nesto sa 2 i 3 slova. Dotad, strpljenja.

Belirac је рекао...

Odlično! Glasam za Nikolu i njegovog zeta!

N. Petkovski је рекао...

Glasovi su upisani u tabeli i niko nas ne moze stici! :):):)

P.S. Jovane, ukucaj na googleu Aa i Ee, pa Aa wikipedia i Ee wikipedia, dobices tekst o ova dva mesta, caksta vise za Ee imas i sliku table sa imenom.

Belirac је рекао...

Ee sam našao, a s Aa je neki problem. Čini se da u Holandiji nema mjesta s takvim imenom. Možda ima još nešto u imenu.