понедељак, 23. децембар 2013.

ENIGMATSKI VODIČ

Piše Stjepan Horvat


Rumunjsko zagonetaštvo imalo je dvojicu vrhunskih autora i enigmatskih teoretičara — dr. Nicolaea Andreia i dr. Gheorghea Sanda. Dr. Andrei je autor  knjige »Îndreptar rebusist«, dok je Sanda objavio »Ghidul enigmistului« (»Enigmatski vodič«). Upravo ova druga knjiga našla se u mojoj enigmatskoj biblioteci nedugo nakon njena izlaska.
»Enigmatski vodič« je knjiga od 326 stranica A-5 formata a izdao ju je 1971. godine rumunjski nakladnik »Albatros«. Dr. Sanda je prikupio i razvrstao, protumačio i primjerima prikazao brojne zagonetaka koje su u to vrijeme bile poznate rumunjskoj enigmatici. Moram reći da je u to doba izlazio i vrstan časopis »Rebus« čije primjerke sam jedno vrijeme primao na adresu u Bjelovaru.
Sam dr. Sanda je u predgovoru napisao: »Rumunjske zagonetke modernog tipa počele su se razvijati početkom trećeg desetljeća našeg stoljeća (20. st. – op. SH), dostignuvši u posljednjih deset godina vrhunac svog razvoja. Časopis “Rebus«, čiji se prvi broj pojavio 5. srpnja 1957.  godine, značajno je pridonio ovom razvoju i ugledu rumunjskog zagonetaštva. Suradnici časopisa usavršili su stare zagonetke i osmislili brojne nove.
Zagonetači, bilo stari ili mladi, imaju stalnu potrebu za priručnikom, vodičem kroz tajne enigmatike. Ova knjiga pokušava ispuniti nedostatak takvog vodiča«.
Ovdje je dato mnogo primjera različitih zagonetaka, a mnoge su poznate i u našem zagonetaštvu: akrostih, anagram, aritmogrif, kalambur, kriptogram, enigma, fatamorgana, križaljka, kvadrat, labirintm logogrif, metagram, palindrom, rebus, sinagram, šarada i dr. O nekim primjerima, drugom prilikom. (SH)

1 коментар:

Belirac је рекао...

Šta su enigma, fatamorgana, metagram i sinagram?