четвртак, 26. децембар 2013.

ALEKSANDROVO PISMO

Piše Aleksandar Janković

Славко !

Не знам у коју би рубрику ишла информација о 100 година модерних укрштених речи, па ти је шаљем као писмо.
 Осим оног обраћања Јовану и Аднану у Бели Манастир, изгубио сам наду да ћу бити у прилици да нешто јавно кажем на ту тему. Кад, у суботу ме зову са телевизије ''Канал 9'' са питањем: можете ли да гостујете у нашем јутарњем програму у понедељак 23.12. и да у десетак минута испричате о том јубилеју? Наравно да сам оберучке прихватио. После тога су нас позвали (Драгана) и са радија Епархије шумадијске ''Златоусти'', са понудом да дођемо у емисију ''Од десет до један'' у среду 25. децембра? Повод за ове позиве било је писмо које им је упутио Мишо Живанић, председник ЕСС, а ја сам њему нацрт тог предлога редакцијама послао почетком децембра. Надао сам се да ће нас позвати још две КГ редакције, али вероватно нису стигли.
На ТВ ''Канал 9'' сам ишао само ја, Драган је био одсутан. Уместо десет минута, разговарали смо 20-ак минута. Мислим да сам успео да изнесем главно, иако је било питања типа: ''Добро, ако неко решава укрштене речи и жели да постане и састављач, где и коме да се јави?'' Поменуо сам и наше преминуле колеге из Крагујевца, а на крају сам водитељки поклонио примерак Нововог ''Вожда'', уз кратак и афирмативан коментар о Нову Зекићу као човеку и енигмати.  
На радио ''Златоусти'' смо ишли обојица. Имали смо на располагању сат времена, од 11.00 до подне. Како смо искористили термин, најбоље говори то што су у тих сат времена ишле само две музичке нумере и што нас је водитељка одјавила уз већ пуштену шпицу подневних вести. Овде се водитељка баш припремила, додуше и зна нас двојицу. Ишчитала је енигматске сајтове и блогове, влада и именима из света енигматике. Наш приступ је био афирмативан и емисија је протекла у таквом тону. На пример, на питање има ли материјалне користи од прављења укрштеница, ми би смо одговарали да то радимо из љубави. Било је и: ко је за Вас најбољи српски енигмата? И ту би смо побројали десетак имена, уз кратка образложења, после којих би она закључила: ''Па да, то би било као да одговарате на питање ко је најбољи српски писац?'' Oсим о историјату и састављању укрштених речи, причали смо и о ЕСС, енигматским књигама, Дану српске енигматике, сусретима, анаграмима... На крају смо се договорили да следећи пут дођемо почетком марта, после Дана енигматике и Скупштине ЕСС.
Ову информацију ћу послати и Мирославу да је објави у Гласнику ЕСС или Веснику клуба.

Поздрав! Ацо Јанковић

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Za pohvalu!

Belirac је рекао...

Smatram da tako treba nastupati u medijima.

Osim toga, trebalo bi snimati sve takve emisije pa ih poslije "turiti" na Youtube da i mi ostali to čujemo i(li) vidimo.

Miroslav Cvetković је рекао...

Tog postavljanja na Youtube se ljudi plaše bez razloga - vrlo je jednostavno: uz pomoć programčića koje možete skinuti sa Interneta (Ultra Video Splitter, Free Video Joiner...) obradite snimak i iz bilo kog formata ga prebacite u odgovarajući, a uradite lako i "montažu" (isecanje nepotrebnih delova, "lepljenje" delova koje želite prikazati kao celinu...).