понедељак, 30. децембар 2013.

SAŠINA ČESTITKA

Autor: Saša Čolaković

18 коментара:

Belirac је рекао...

Lijepa ukrštenica. Ako je bjelinu i napravio kompjuter, vidi se da se Saša veoma trudio da i ostatak bude uzoran.
Čim sam je vidio, zapitao sam se: zar se nije moglo bez crnog polja u posljednjem stupcu? Jeste da se riječima iz tog dijela nema šta prigovoriti, ali kad nigdje nema viška crnih polja, možda ga nije trebalo biti ni tu.
Poslije malo mozganja pronašao sam riječ kojom se može izbaciti to crno polje. Neću je odmah napisati da ne kvarim užitam ostalim ukršteničarima dok je traže.

Анониман је рекао...

Jovane, uvek se još nešto može izbaciti. No, posle svih ovih godina, ja ću radije staviti crno polje ako će ukrštenica biti rešivija, lepršavija (i po mogućstvu) sa još nekim manje frekventnim slovom, sa nekom lepom reči. Polazim od sebe kao rešavača. Opšti utisak mi je bitniji od završavanja ukrštenice "na silu".
Ovde dole možda postoji neka dobra reč, ja je trenutno ne vidim.
Saša

Mandrak је рекао...

Jovan garant misli na ERITROCIT.

Belirac је рекао...

Da, baš sam na tu riječ mislio. S njom se može završiti taj donji desni dio, a da ukrštenica ne izgubi na kvalitetu, npr. ovako:

T R E NjE
█ Š T U R
I █ A V I
K A R E T
O M █ J R
N S T V O
A T E █ C
R E Ž NjI
█ L A J T

ili nekako slično.

Ove moje komentare autor ukrštenice ne treba nikako smatrati
nekakvim kritikama ili soljenjem pameti. Ja sam tako radio i kad sam bio urednik u "Čvoru": pokušavao sam tuđe sastave učiniti boljima (koliko sam tada znao i mogao).

Belirac је рекао...

A da li bi se i u prvom stupcu moglo izostaviti crno polje iznad rotkve?

Slavko Bovan је рекао...

Nemam ništa protiv da se igrate sa prepravkom ukrštenice (i poboljšanjem). Za mene je ova Sašina ukrštenica "uradila posao". Zahvaljujem autoru na trudu.

Mandrak је рекао...

Moglo bi se izostaviti i crno polje iznad rotkve, i moglo bi se promeniti još štošta (uzgred, nisam siguran da u našem jeziku režanj ima kraću množinu), ali mislim da u ovakvim prilikama, kad neko nekome nešto čestita, nije umesno predlagati izmene, čak ni sa nekim plemenitim alibijem.
Evo, ja sam generalno u stanju da napišem i ono najgore što primetim, ali ne volim da zakeram kad je reč o sastavu čiji je osnovni smisao poruka, želja, čestitka... pa makar to napravio Čolaković. :)

Анониман је рекао...

"Iz razumljivih razloga", tek sada bacih pogled na blog. Jovane, nema mesta ni za izvinjavanja, ni ustručavanja. Naročito ne za dobronamerne i iskusnije. "Noćni rad" čini čuda pa tako i ja tražih dužu reči od ove PARAĆINAC (u poslednjem redu!). Ovo desno sam i sam mogao slično, ali, to je uradjeno sa namerom.
Mnogo, mnogo puta sam čuo od najrazličitijih ljudi "da je ogroman broj ukrštenica dosadan, sa non-stop istim rečima". Neki, očito, ne haju za ovakve činjenice, i dalje godinama teraju po starom.
U tom (i takvom) putešestviju, iz torbe ispadaju sve (enigmatski) interesantne reči: LIHTENŠTAJN, BEŠČAŠĆE, ZAKRŽLJAO, RIBLJE ULJE, HJUNDAI, DŽEZ-FANK, MIDLZBRO, STOUNHENDŽ, SEKEŠFEHERVAR, TRIJUMF, PINK FLOJD, IZDRŽLJIVOST. ČOVEKOLJUBLJE, i hiljade drugih koje im ne padaju na pamet prilikom sastavljanja. Ja se trudim da ih se setim.
Kada sam u nedoumici "izmedju ovoga i crnog polja", ja stavim crno polje. Valjda, da ne bude dosadno (pre svega meni, a onda i rešavačima). A i da se "nauči" neka nova reč.
Jednom ću pokazati i neke interesantne beline (radove) sa ovakvim rečima.
Svečana je prilika pa i nije vreme za neko duže razglabanje.
Naravno, ovo je, pre svega, čestitka i poštovanje moje malenkosti prema agilnom blogogazdi (u okvirima mojih skromnih mogućnosti).
Saša

Belirac је рекао...

REŽNJI - Rečnik MS

Belirac је рекао...

Ovo je s moje strane trebao biti prilog ćaskanju kakvo je uobičajeno na sastancima enigmata, bez ikakvih namjera da se povrijedi bilo koga u bilo kom pogledu: ni sastavljača, ni onome kome je čestitka upućena. Ako sam ipak nekoga povrijedio ili ako neko smatra da to nije bilo taktično s moje strane, ja se najiskrenije izvinjavam.

Slavko Bovan је рекао...

Sve u redu!
Vrlo sam veseo kada se vode ovakvi razgovori (tolerantni, konstruktivni,...).

Анониман је рекао...

Jovane, ja volim ovakve razgovore i ćaskanja. Nema mesta izvinjenjima ako tražimo puteve i načine da nešto bude lepše i bolje. A dvoje, troje ljudi, bolje vidi i više zna...
Saša

Mandrak је рекао...

I dalje mi reč "režnji" zvuči neprirodno. Ok, imamo 2 režnja, 3 režnja, 5 režnjeva, ali bih npr. pokazujući temporalni i parijetalni režanj velikog mozga, rekao da su to režnjevi. Meni je taj psihomedicinski aspekt najbliži, ali moguće je da se u nekoj drugoj oblasti koristi i kraća množina (uz to, srpskohrvatski rečnici poput RMS - a nisu od naročite koristi pri sastavljanju na srpskom).

Btw, o izmenama sam govorio u svoje ime. Dakle, nisam hteo da napišem da mi se, recimo, ne sviđa taj dugačak pridev, pa i cela ta centralna kombinacija, i to ne samo zato što nema ribljeg ulja i Stounhendža, nego zato što je i strukturalno, i sadržinski, i tehnički potpuno neutralna, ali ako autor smatra da je ok iznositi i takva zapažanja... evo, prilagođavam se. Lično ne volim da mi neko bilo šta ispravlja, pogotovo ne tzv. čestitke, ali ima nas raznih...

Анониман је рекао...

Priča o nekim lepim rečima je (priznajem, malo sam proširio temu) vezana za onu staru o: crnim poljima (broju i rasporedu), rečima (strukturi i manje frekventim slovima u njima), o svemu tome zajedno, o umetničkom "dojmu", o rešivosti... Puno pitanja i puno različitih pristupa svemu ovome.
Sa intervencijama nikada nisam imao problema. Urednici mi nisu puno toga zamerali, čak i kada bih godinama unosio opise u kvadratiće skandinavki-hemijskom olovkom (bitnija im je bila sadržina radova). A kada bi retko "prčkali" po radu (bilo je i primera kada su u pravu), iz toga sam izvlačio pouke i ponešto naučio. Za one "neopravdane", to sam rešavao kulturnim dijalogom.
Neki su i prihvatali moje sugestije.
Znači, nema ljutnje.
Saša

Анониман је рекао...

Svim ljubiteljima enigmatike i posetiocima ovog bloga, srećnu i uspešnu 2014. godinu želi porodica Čolaković.
Saša, Lolita i Konstantin

Belirac је рекао...

Saša i njegovoj porodici, kao i svim posjetiocima ovog bloga, želim sretnu i uspješnu 2014. godinu.

Анониман је рекао...

Jovane, hvala i svako dobro.
Nadam se da će biti prilike da se (na duže) vidimo i u 2014. godini.
Saša

Belirac је рекао...

Sviđa mi se na koji način Saša pristupa ukrštenicama i kako prihvata ovakve razgovore i ćaskanja. Šteta što na Slavkovom blogu svi "postovi" brzo tonu u zaborav pa će vjerovatno i ovo ćaskanje brzo prestati.