четвртак, 6. март 2014.

IDEMO U BOR (2)



Kao što ste navikli, u narednim danima i mesecima, biće objavljeno više tekstova o sledećem domaćinu Susreta enigmata Srbije pod radnim naslovom "Zašto treba da idemo u Bor?".

U jami borskog rudnika, na dubini od 400 metra, gde se već više od 100 godina kopa ruda bakra, u već iskorišćenom otkopu, Rudarsko-topioničarski basen Bor uredio je "kafić".U delu gde se nalazi "kafić" površine 65 kvadratnih metara, u steni je uklesana pećina, postavljena je rasveta, uređen prilazni hodnik, namešteni stolovi i klupe i mini šank, a tiho se čuje i "Rudarska himna". Temperatura vaduha je oko 18 stepeni Celzijusa, kako leti, tako i zimi. Do "kafića" se stiže za par minuta jamskim liftom, koji turiste spušta na dubinu od 400 metara. Lift je prostran i može da primi 50-ak ljudi, taman koliko vozi jedan turistički autobus. "Kafić" je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove u kojima su ovde radile generacije rudara na dubinama i do 700 metara, i tu zarađivale, i još uvek zarađuju, svoj "hleb sa sedam kora“.

5 коментара:

Krsta је рекао...

Slavko, koja telepatija, skoro istovremeno, dao sam komentar o kafiću u borskoj "Jami" u prethodnom "Idemo u Bor - 1", a Ti se postavio novi napis "Idemo u Bor - 2". Svaka čast i dovoljno o njemu.

Slavko Bovan је рекао...

Krle, pomalo sam i vidovit, te sam ovaj tekst još sinoć tempirao da se pojavi u 13.00.
Naime, dobar dio dana nemam puni pristup blogu, ali mogu da pratim poruke (komentare)- stižu mi obavještenja. Kada je Sreten danas pomenuo ovaj restoran, potapšao sam se po ramenu jer sam predvidio takvo intesovanje.

Smiješak mi je izazvao i tvoj komentar koji se pojavio u skoro isto vrijeme kada je objavljen ovaj post.

Slavko Bovan је рекао...

Uzgred rečeno, imam namjeru da srknem kafu u kafiću u utrobi Zemlje.

Анониман је рекао...

Znači, izvršiti sve pripreme za silazak u jamu !? Barem ćemo se na trenutak uveriti u život podzemlja.
N.Pešić

Rešad Besničanin је рекао...

Kum 4 u Boru!