Kao što ste navikli, u narednim danima i mesecima, biće objavljeno više tekstova o sledećem domaćinu Susreta enigmata Srbije pod radnim naslovom "Zašto treba da idemo u Bor?".
U jami borskog rudnika, na dubini od 400 metra, gde se već
više od 100 godina kopa ruda bakra, u već iskorišćenom otkopu,
Rudarsko-topioničarski basen Bor uredio je "kafić".U delu gde se
nalazi "kafić" površine 65 kvadratnih metara, u steni je uklesana
pećina, postavljena je rasveta, uređen prilazni hodnik, namešteni stolovi i
klupe i mini šank, a tiho se čuje i "Rudarska himna". Temperatura vaduha je oko 18 stepeni
Celzijusa, kako leti, tako i zimi. Do
"kafića" se stiže za par minuta jamskim liftom, koji turiste spušta
na dubinu od 400 metara. Lift je prostran i može da primi 50-ak ljudi, taman
koliko vozi jedan turistički autobus. "Kafić"
je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i
uslove u kojima su ovde radile generacije rudara na dubinama i do 700 metara, i
tu zarađivale, i još uvek zarađuju, svoj "hleb sa sedam kora“.
5 коментара:
Slavko, koja telepatija, skoro istovremeno, dao sam komentar o kafiću u borskoj "Jami" u prethodnom "Idemo u Bor - 1", a Ti se postavio novi napis "Idemo u Bor - 2". Svaka čast i dovoljno o njemu.
Krle, pomalo sam i vidovit, te sam ovaj tekst još sinoć tempirao da se pojavi u 13.00.
Naime, dobar dio dana nemam puni pristup blogu, ali mogu da pratim poruke (komentare)- stižu mi obavještenja. Kada je Sreten danas pomenuo ovaj restoran, potapšao sam se po ramenu jer sam predvidio takvo intesovanje.
Smiješak mi je izazvao i tvoj komentar koji se pojavio u skoro isto vrijeme kada je objavljen ovaj post.
Uzgred rečeno, imam namjeru da srknem kafu u kafiću u utrobi Zemlje.
Znači, izvršiti sve pripreme za silazak u jamu !? Barem ćemo se na trenutak uveriti u život podzemlja.
N.Pešić
Kum 4 u Boru!
Постави коментар