понедељак, 3. март 2014.

NOSTALGIJA (142)


Piše: Stjepan Najman


MALA UKRŠTENICA
Broj 376 / septembar 1980.
12x17 cm, 32 str.
O ovom izdanju ne znam mnogo (imam samo ovaj broj ) pa bi bilo dobro da netko od upućenijih napiše ponešto.

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Kao što vidimo, naslovnu ukrštenicu uradio je Krsta Ivanov iz Bora, a unutrašnju ukrštenicu Rade Matić, takođe iz Bora (domaćini sledećih Susreta enigmata Srbije), dok autor druge dvije prikazane zagonetke Miroslav Cvetković iz Niša.

R.Jovicic је рекао...

MALA UKRŠTENICA
IzdavaČ: Enigmatski klub Beograd. Glavni i odgovorni rednik Vlasta Pavlović. Izlazila jednom mesečno. Prvi broj izasao je u Aprilu 1954. godine, a poslednji broj u Septembru 1981. godine. Izašlo je ukupno 387 brojeva. Bile su to
uglavnom ukrštene reči,ispunjaljke
kvadrati, rebusi i razne stihovane zagonetke. Sarađivali su mnogi enigmati koji su sarađivali i za ENIGMU i RAZONODU MILIONA, koje je takodje izdavao ovaj klub. Bili su to: S. Racković, M. Jelenković Z. Zeljković, F. Kujundžić, N.Maleno- vić, M. Reljić, Ž. Stanković, K. Ivanov, Ž. Pešić, T. Vukadinović, D. Kos, Lj. Jakšić, J. Nedić, M. Cvetković, G. Jovanović, M. Šaban, R. Jovičić, R. Stojković, V. Skoko i mnogi drugi. Negde oko 350 broja počela je na naslovnoj strani da izlazi skandinavka a onda i na ostalim stranama.

Miroslav Cvetković је рекао...

U ovom simpatičnom listiću objavljeno mi je 148 radova - prvi u avgustu 1975 (tada su izlazili bez brojeva), a poslednja tri u dvobroju 395/396 (10. 7. 1982. godine).
Dakle, kolega Radojica Jovičić ovde daje netačne podatke o poslednjem broju. Sećam se nekakvih otkrića u fioci pokojnog Steve Marekovića, a bila su vezana za tačan broj izdatih "Malih Ukrštenica". To bi trebao znati kolega Jovan Vuković (?).

R.Jovicic је рекао...

Dragi Miroslave,
Ja bas nemam sve brojeve i ne znam koliko si ti radova objavio. Ali za ukupan broj izaslih, podatak sam prepisao sa sajta ESS .- enigmatska periodika. Sto znaci da taj podatak tamo (koji mozes proveriti) nije tacan.

Miroslav Cvetković је рекао...

Verovatno je u nekom biltenu ESS objavljeno ovo što sam napisao. Sećam se neke priče o zaključanoj fioci pok. Steve Marekovića i o više brojeva "Male Ukrštenice" koji su tamo nađeni.
Prelistah "Bibliografiju srpske enigmatike" Marjana Radakovića - i u njoj je (odrednica 40016 - 78. stranica) poslednji (dvo)broj 395-396 (jun - jul 1982. godine)

Slavko Bovan је рекао...

Interesantno rješenje konjićevog skoka!