недеља, 22. фебруар 2015.

APEL SRPSKIM ENIGMATIMA

Na sajtu ESS objavljen:
Апел Председништва ЕСС српским енигматима

Сагледавајући ситуацију у којој се налази српска енигматика, а посебно међуљудске односе и начин и тон опхођења дела енигматских посленика, Председништво ЕСС са своје седнице одржане 21.2.2015.године у Београду упућује
А П Е Л
српским енигматама, да се у комуникацији, коментарима и јавним дискусијама придржавају општеприхваћених норми понашања, без вређања и омаловажавања других. Тежак положај енигматике као друштвене делатности и проблеми које треба решавати нису разлог за увреде и приземне квалификације. Због атмосфере која је завладала унутар Енигматског савеза Србије, многи угледни и савезу потребни аутори су се дистанцирали; неки од Енигматског савеза Србије, а поједини и од енигматике као такве. Енигматика трпи штету и због анонимних, најчешће увредљивих коментара на друштвеним мрежама.  Јавност у раду је неопходна, како у раду органа савеза, тако и у иступањима појединаца. Ове године се навршава 30 година од оснивања Енигматског савеза Србије, али и 10 година од како је ЕСС усвојио свој Етички кодекс. Као сфера деловања, и енигматика тражи да буде нормативно-правно уређена, али заљубљеници у енигматику се не окупљају присилом закона и прописа. Председништво ЕСС овом приликом позива енигматске посленике да се посвете енигматском стваралаштву, негујући културу дијалога, међусобног помагања и солидарности. 
                                                                                                          ПРЕДСЕДНИШТВО ЕСС

23 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Pozdravljam i podržavam ovaj apel, ali mislim da on treba da se odnosi na sve enigmate u širem regionu, jer smo svedoci da su se dešavale neprijatne situacije na ovim našim blogovima, a na njima učestvujemo mi enigmati iz svih bivših JU republika.

Dejan Minić је рекао...

Vidim da je ovaj apel već dao ¨velike˝ rezultate!

Анониман је рекао...

Uzalud apel slepima, gluhima i nepismenima( da je pismen pročitao bi) i, posebna stavka- onima koje to ne brine i ne zanima!
Tko je htio, pročitao , razmislio i shvatio, okej! Što sa onim drugim(a)?
Iz prostih razloga sam anonimac- ne želim navlačiti bes Bogova!
Jer, tako sebe, poneki, tretiraju!

Slavko Bovan је рекао...

У суботу 21.02.2015. упућен је Апел Председништва ЕСС српским енигматима да се у комуникацији, коментарима и јавним дискусијама придржавају општеприхваћених норми понашања, без вређања и омаловажавања других.
Апел је подржан од стране свих чланова Председништва ЕСС.
Апел је на Скупштини подржан од свих присутних.

Јавно, јасно и гласно питам Председника ЕСС (Александра Јанковића) и све чланове Председништва (Бановић, Лазаревић, Миле Јанковић, Никић, Матић, Јовичић, Пешић, Перић...) да ли је Апел упућен свима, или свима осим Зорану Радисављевићу, ЧЛАНУ ПРЕДСЕДНИШТВА.

Слично питање сам поставио на Скупштини, али нисте се усудили да кажете да се Апел управо односи на Зорана и још 2-3 анонимних коментатора. Опет се немојте огласити, већ користите флоскулу „препуцавање по блоговима“. Понашајте се као и до сада – као да вас се то не тиче, или што је још гора варијанта – Напишите нешто анонимно, као што то неки од вас, који сте у суботу били у Београду, повремено раде!
Наиме, добро је док напада(ју) Славка, само да мене (упиши своје име) не дира(ју).

Још једном ћу поновити – Ја, Славко Бован, именом и презименом, јасно и гласно кажем да све своје коментаре потписујем, никад не коментаришем ништа на блогу Зорана Радисављевићима. На другим блоговима кометаришем ако мислим да ће то имати сврхе, али никада не користим непримерен речник. Коментари на другим блоговима су већином афирмативни, а ако је неко „препуцавање“ настојим да изнесем свој став, аргументовано и колико је могуће сталожено, без икаквих увреда на рачун „противничке стране“.
На свом блогу трпим сталне нападе од Зорана и неких „незнаних јунака“ (2-3), а да се нико од колега не оглашава поводом напада.
Повремено се на свом блогу огласим и одговорим на истресање ђубрета, али обично игрноришем. То (игноришем) радим јер нема сврхе одговарати на „тра-ла-ла па у круг“ и све зачињено увредама, али и из „бојазни“ да ћу потпасти под ту фамозну флоскулу „препуцавање“.

Не очекујем ни од кога да мене брани (знам се бранити), али очекујем да браните себе! Само се запитајте шта бисте радили да на вашем блогу доживљавате шта ја доживљавам.
Да ли неко очекује да прекинем са радом блога, како не бих био „трн у оку“ некоме?! Ако је то, кажите!
Хвала на пажњи!

Mišo је рекао...

Ne može ''kaubojština'' da propisuje norme ponašanja jer njima nedostaje ta osnovna stvar - fino, korektno ponašanje - oni ne znaju šta je to - njihov osnovni vid nastupanja je primitivizam, a sada bi da budu pametni! ''Ne biva'' - zna se ko su i šta rade - ne mogu se sakriti iza maske normalnog!!!

Quizmaster је рекао...

Možda nekom nije doprlo do mozga, stoga ću ponoviti da taj famozni apel ne znači da Bovan od sada na svom blogu može slobodno izvrtati neke činjenice i obmanjivati javnost.

Da li ja reagujem malo oštrije, potpuno je nebitno u odnosu na to što raskrinkavam Bovanove sramotne postupke, poput toga što je ismejavao enigmate koji su otišli u Bor da smene Živanića, što je hvalio Živanićevo pojavljivanje u jutarnjem programu RTS, što je branio nekog Pavla Ćosića koji se podsmeva srpskim enigmatama, što je ukrao "Naslovne anagrame" od ED "Đorđe Natošević", što pokušava da pravda i očigledne Živanićeve krađe u Vranju i Boru (kad smo oštećeni Sreten Perić i ja), itd. Ako ESS treba na nešto da reaguje, to svakako nije na moj način komunikacije, već na razne nečasne i nekolegijalne postupke pojedinaca.

Slavko Bovan је рекао...

Јавно, јасно и гласно питам Председника ЕСС (Александра Јанковића) и све чланове Председништва (Бановић, Лазаревић, Миле Јанковић, Никић, Матић, Јовичић, Пешић, Перић...) да ли је Апел упућен свима, или свима осим Зорану Радисављевићу, ЧЛАНУ ПРЕДСЕДНИШТВА.

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Na poslednjoj skupštini jasno je osuđeno to što se Živanić pojavio u prilogu na RTS 1 i tamo predstavljao kao neko ko govori u ime Enigmatskog saveza Srbije. Tako nešto nismo osudili samo Miroslav Lazarević i ja, nego su i drugi prisutni enigmati konstatovali da je u pitanju veliki bezobrazluk i teranje inata ljudima koji su smenili Živanića.

Prema tome, Bovane, savetujem ti da se maneš tih tvojih glupih priča kako je Zoki problematičan, jer ovde si zapravo problematičan ti, koji svojim postupcima i komentarima podržavaš nekoga ko je isključen iz saveza. To ti je vrlo glupo i neinteligentno, jer time trošiš neke kredite kod ljudi kojima si se već podsmevao i podrugljivo ih nazivao pučistima, kad su hteli u Boru da pokrenu glasanje za smenu Živanića. Prst na čelo!

Slavko Bovan је рекао...

Ako sam dobro zapazio, u prilogu se MŽ ni jednom rekao ništa ni u korist ni protiv ESS. Može se pretpostaviti da je, npr. govorio u ime redakcije "Alo".
Malo sam se raspitao, i saznajem da je u prilogu trebalo da govori jedan ugledni beogradski enigmata, ali nije mogao da stigne u zakazanom terminu za snimanje. Ponavljam za glohonijeme - Veze nemam sa ovim snimanjem, osim što su ovi sa RTS-a snimili priloge sa ovog bloga i Mamutsku skandinavku (Hvala im!).

Koliko sam upoznat, a upoznat sam, Živanić NIJE isključen iz ESS, makar nije bio isključen do ovog momenta.
Lično sam protiv bilo kakvog isključivanja. Sada će ZR da grakne:"Etoooo, vidite! Podržava Živanića", a naprasno će zaboraviti da je to moj principijelan stav. Kada su svojevremeno, za vrijme mandata M. Lazarevića iz ESS izgonili Zorana (Da, i Dimović je bio za to da se ZR "išutira" iz ESS, da ne govorim od drugima, od Lasarevića, pa naniže po hijerarhiji) jedini sam ja bio protiv, iako mi je ZR i tada, kao i sada svakodnevno pio krv na slamčicu. Da, to je ZR zaboravio, nije informisan ili, što je najvjerovatnije, to smatra nekom mojom ujdurmom uperenom protiv njega.

Dakle, principijelno sam protiv bilo čijeg isključivanja iz ESS, ali sam isto tako protiv da se makar ko bira u organe Saveza. Eto, zato sam bio (jedini) protiv izbora ZR u Predsedništvo. Već sutradan, nakon izbora, pokazalo se da sam bio u pravu.

Pučisti (ZR, MJ, ŽD) ćete biti u mojim učima sve do momenta kada svi (35+32) ne plate članarinu za 2014. i 2015. godinu, i dok država ne kaže da je Slavko bio u krivu, i izvrši potrebnu preregistraciju, te Aco udari pečat ESS na prvu odluku.
Taj moj principijelan stav ne spriječava me da pomažem rad Saveza i A. Jankoviću pružim pomoć koliko je u mojoj moći. Odnemagati svakako neću!

Slavko Bovan је рекао...

Јавно, јасно и гласно питам Председника ЕСС (Александра Јанковића) и све чланове Председништва (Бановић, Лазаревић, Миле Јанковић, Никић, Матић, Јовичић, Пешић, Перић...) да ли је Апел упућен свима, или свима осим Зорану Радисављевићу, ЧЛАНУ ПРЕДСЕДНИШТВА.

Quizmaster је рекао...

Bovane, nisi ništa u pravu i po običaju lupetaš što više, kako bi narodu skrenuo pažnju sa onog što je bitno u celoj problematici. Živanić možda nije formalno izbačen iz saveza, ali praktično jeste, i tako će ostati i neće moći da učestvuje u radu ESS sve dok ne vrati novac koji je otuđio i ne izvini se kolegama. I tu nema nikakvog popuštanja, prešao je sve granice koje su se mogle tolerisati.

Što se tiče priloga u jutarnjem programu, nije uopšte bitno šta je Živanić govorio (mada se ni time nije proslavio), nego to što se predstavljao javnosti kao glavni čovek saveza. Ako si ti toliko glup da ne možeš shvatiti da on tako nešto NE MOŽE da radi (mogao je dok je bio predsednik), onda je sve ovo što pričam uzalud. Naravno, ti to dobro znaš, ali i dalje vrtiš svoju idiotsku priču kako je to bila lijepa promocija enigmatike.

Što se tiče ranijih dešavanja u savezu, ništa ja nisam zaboravio, ali sam se sa Žecom i još nekim ljudima pomirio jer su uradili neke gestove dobre volje i pokazali želju da se problemi iz prošlosti prevaziđu i da se krene napred. S druge strane, ti si poslednjih godina svojim nepoštenjem i nekolegijalnošću učinio da zažalim što sam ikad sreo takvog odvratnog, licemernog tipa. To da ti uporno negiraš kako su takmičenja u Vranju i Boru protekla neregularno, da otimaš svom bivšem klubu konkurs "Naslovni anagrami", da braniš nekog Pavla Ćosića koji se podsmeva srpskim enigmatama i drugi nečasni postupci, to je sve nešto čega bi ti trebalo da se stidiš, a ne oni koji te kritikuju.

Dakle, moja ti je topla preporuka da ubuduće radiš nešto što je pošteno i u interesu enigmatike (na primer, formiranje kikindskog kluba je lepa inicijativa). Time što i dalje braniš smenjenog predsednika ESS, kradeš takmičenje koje je zaštitni znak ED "Đorđe Natošević" i drugim nečasnim postupcima, trošiš svoje kredite kod kolega, tako da ne računaj da će te savez zaštititi od opravdanih i oštrih kritika (uostalom, nije to uradio ni dok je predsednik bio Živanić). Dakle, ne postavljaj glupa pitanja i prst na čelo!

Миле Јанковић је рекао...

Slavko, pusti ti nas, kako kažeš "pučiste", i to ko je platio ili nije platio članarinu. Na sajtu ESS-a piše koje je trenutno platio članarinu, pa slobodno možeš da vidiš (a i bespovratna pozajmica od 5.000 dinara je uplaćena).
Treba da vidiš svoga kompanjona Živanića kojeg toliko braniš da je to za nepoverovati. Ustvari, može se i poverovati, sve ovo radite zbog novaca koje dobijate za uređivanje "Alo Razbibrige".
Evo šta tvoj kompanjon Živanić treba da uradi:
1. Da plati pehare koje je uzeo za prošle susrete enigmata u Boru (oko 11.000 dinara),
2. Da plati (vrati) ED "Nova Zagonetka" 10% od honorara za Alo Razbibriga (to je sada oko 50-60 hiljada dinara),
3. Da plati (vrati) ESS-u 10% od honorara za Alo Razbibriga (iznos se i ne zna, kada to krijete kao zmija noge),
4. Da ESS-u vrati pečat (koji Živanić neće da vrati),
5. Da preda uređivanje "Alo Razbibrigu" ESS-u.

Evo ti kakav je tvoj kompanjon Živanić, moralna gromada, o ovome ti treba da komentarišeš, naravno da ćeš sada da ga braniš.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, neću ja nikoga braniti.
Ako misliš da je sve tačno što tvrdiš podnesi krivičnu prijavu protiv Živanića. Podnošenje krivične prijave ništa ne košta (osim blamiranja). Možda ti je problem da podneseš prijavu baš to što je besplatna. Možda si navikao na plaćanje, jer vidiš da se novcem može štošta kupiti/postići. Platiš troškove skupštine, u vrijeme kada joj nije vrijeme, pokloniš savezu 5000 dinara, i namah evoluiraš od "neprijatelja i separatiste" u "ESS-branitelja".

Neću braniti ni sebe. Priznajem! Pripadam toj zločinačkoj organizaciji i svaki mjesec od tog unosnog kriminalnog posla inkasiram 15-16 evra. Kada sam mnogo vrijedan dobacim čak i do 18-19. Ejeeeej, znaš li ti kolikačke su to pare!
Doduše, nikada nisam saznao da li se moj zločinački rad vrednuje više od ostalih zločinaca iz naše družine (ima nas oko 50) u kojoj su i sadašnji predsednik ESS i pola sadašnjeg Predsedništva, a imamo i pridruženih članova ćutologa kolk'o voleš!
Logika kaže da oni nisu toliki zlikovci i da vjerovatno njihova zarada od subverzivne radnje ne doseže 15 evra mjesečno. Da je drugačije, ponekad bi ti Mile, kao poznati istinoljubac, pomenuo i neko drugo ime iz obe bande, a ne samo ovo lako pamtljivo i tebi veoma milo, Slavko!

Slavko Bovan је рекао...

Što se tiče plaćene članarine. Za pohvalu je ono uplaćivanje članarine. Treba i ostali da slijede tvoj svijetli primjer, ili im ti doniraj za članarinu, pa da svi zapjevamo.
Ostaje još da se uplati za 33+16 članova i to za dvije godine, odnosno cirka-oko-približno-zaokruženo 25.000 dinara. To će biti prvi uslov da niste pučisti, a da sam se krivo izrazio. Za sada ste oko 97 % pučisti.

Миле Јанковић је рекао...

A šta od 5 tačaka nije tačno?
Čuj, neće da vrati pečat, neče da plati pehare, kada su tako male pare od Alo Razbibrige, vratite onda uređivanje savezu, neverovatan si, podržavaj ga i dalje.
Napravi ti svoj klub sa svojim istomišljenicima, a ESS ostavi na miru, nepoželjan si u savezu i nema potrebe više ni da dolaziš na sastanke.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, imam svoj Savez (od 1992. pa naovamo, i nisam ga napuštao, niti ću).
Ako misliš da me treba isključiti, predlažem ti da odmah tražiš da zakažete sjednicu (može i telefonsku) pa probajte da me isključite. Dovoljno je da glasa polovina + 1.

Ah, daaaa, zaboravio sam. Statut važi samo onako reda radi. Dobro, može i bez statuta, dogovorite se pa me isključite! Hajd' da vidim i to čudo.

Vjerujem da se niko iz rukovodećih struktura ESS, organizacije koja sebe smatra za ozbiljnu, kao ni iz članstva neće izjasniti ni o ovome, kao ni o prethodnim opservacijama Mileta i Miletovog sugrađanina.
Neee, to se njih ne tiče!

Apelujem da se izbriše Apel sa sajta ESS, pa da i ja skinem ovaj post. Ionako ničemu ne služi.

Slavko Bovan је рекао...

Da li je to uplatom od 5000 dinara Mile postao sam ESS da može da govori u ime svih? Ili sam stvarno nepoželjan?

Миле Јанковић је рекао...

Pa što nisi ti dao pare savezu, kada je Aco Janković rekao da savez treba da pozajmi 5.000 dinara svi su ćutali, pa i ti. Što nisu ustao pa rekao da ćeš ti da pozajmiš pare savezu? Niko ti nije branio da to uradiš, a sada ti smeta što sam ja dao pare savezu da plati izradu novog pečata (jer Živanić neće da vrati pečat), i registraciju kod APR-a.

Slavko Bovan је рекао...

Taj potez je za pohvalu. Imao si, htio si i dao si 5000 dinara.

Ipak, to ti ne daje pravo da misliš da si kupio ESS i da smiješ da se drzneš da u ime svih (i to u mojoj kući) kažeš da sam nepoželjan. Po meni je to više nego drsko i bezobrazno.
Da bi se neko izbacio iz Saveza, valjda treba da postoji neki razlog jači od mržnje pojedinca.

Koliko sam upratio ono što je ostalo od Statuta, ESS zastupa tvoj prezimenjak. On bi trebalo da kaže da li sam nepoželjan ili ne.
Ili možda za Zorana i tebe važe neka druga pravila? Vi možete i da tužite i da sudite jer ZNATE da vam se niko neće suprotstaviti osim mene, i to samo na svom blogu i u samoodbrani!

Миле Јанковић је рекао...

A nije drsko da Živanić neče da vrati pečat? I ti to podržavaš, sve je neistina što neko drugi govori, samo je Živanić u pravu (izgleda i da Šarić ne govori istinu u vezi neplaćenih pehara)
Svaki član ESS-a može da predloži bilo šta, pa ako predsedništvo usvoji, to je to.
Više se neču oglašavati, samo još jedno pitanje u vezi skidanja apela sa bloga, kakve ja to veze imam sa tim (po meni ja te nisam vređao, već izneo svoje mišljenje, viđenje situacije, ili možda i jesam?).

Quizmaster је рекао...

Bovane, u ovoj diskusiji pobrojao sam nekoliko stvari na osnovu kojih bi ladno mogao da dobiješ isključenje iz saveza ili barem nekakvu opomenu (što je tek deo sa spiska tvojih nečasnih i nekolegijalnih postupaka). Nisam ja taj kome se svašta dozvoljava da nekažnjeno radi, nego ti.

Mišo је рекао...

Kada matori kokošar prodaje ESS - jasno je da ni cijena nije adekvatna, može se svaki klošar javiti i kupiti nečiji obraz za 5000 dinara. Bijedne li transakcije!
Po Statutu ESS ja sam još uvijek predsejednik ESS, koliko god to neodgovaralo diverzantima!!!