недеља, 22. март 2015.

GEOGRAFSKA UKRŠTENICA

Autor: Saša Čolaković

4 коментара:

Luka је рекао...

Poput Imenarke, treba potrošiti doszta vremena da se napravi ovakav rad. Čestitka autoru!

Krsta је рекао...

Saši treba odati priznanje za uloženi trud. Možda je ovo rekord u "zemljopisnom" smislu, barem kod nas? Da li Ginis beleži neke enigmastke rekorde? Pozdrav!

Mandrak је рекао...

Dobro je - ako je pravio samo za paradu (od Ginisove knjige i sličnh počasti smo svi vrlo daleko). Ne mogu tačno da procenim koliko je rad upotrebljiv tj. rešiv, samo znam da bih ja radio drugačije: ako bih pravio centralnu belinu, morala bi da sadrži veći broj dvodelnih pojmova, i to opštepoznatih, kako bi zamišljeni rešavač mogao da krene od nečega sigurnog (ako je već sve monotono, npr. Novi Sad ili Velika Morava, ako nije onda Stara planina, San Marino, Beli Drim itd). U njegovoj belini su svega 2 ili 3 pojma laka, a to je premalo (zato uporno pričam da se tematski radovi imaju smisla samo kad se prave pešački). Doduše, uz pomoć ovih silnih dvoslova i troslova po ćoškovima čovek može nekako da priđe sredini, ali šanse da je pokori nisu velike. Veliki problem kod ovakvih sastava je i nemogućnost sugestivnog opisivanja (dok, recimo, sva imena i prezimena pripadaju poznatim ličnostima).

S. Čolaković је рекао...

Zahvaljujem. Ovo je eksperiment koga sam se prihvatio ovog meseca (u retkim pauzama i trenucima "odmora od enigmatike"). Prvobitna ideja je bila - "totalna tematska ukrštenica" iz oblasti koja do sada nije tretirana na ovakav način (ili barem meni nije poznato). Imao sam par ideja i poluukrštenica (neke su bile zanimljvije i lepršavije) ali, nisam mogao da to uspešno privedem kraju. Naime, krajevi (jednoslovi i dvoslovi) su se pokazali kao ne mali problem, pa i u ovom radu. Negde se nije mogla izbeći gomila crnih polja i to nije bilo to. Za potpuni tematski rad, geografija je bila zgodna jer u jednoslovima i dvoslovima se mogu naći raznorazne auto-oznake geografskih pojmova-gradova i država. Što se rešivosti tiče (to ovde nije bio primarni cilj) moje je mišljenje malo drugačije. Krenuo sam od pojma Čukotsko more, pa druga uspravna reč (ziheraški, da dobijem odmah ovo ST (vodoravno) jer ima bezbroj mesta koja imaju prefiks STARA, STARE, STARI, STARO. Od svih navedenih, jedino za Tabakovac nisam znao pre počinjanja. Ni Rakovac mi nije bio poznat "kao moj džep" ali mi je nešto bio poznat (ovi iz Vojvodine razmišljaju drugačije). Ovo na NIR sam lako našao . Što se mene tiče, to je sve (naravno, nemam iluzije kako treba da izgleda rad koji se priprema za štampano izdanje).
Kada budem "zaludan", pokušaću još nešto na ovu temu.
Što se sugestivnosti u opisivanju tiče, slažem se u potpunosti. Ovde je npr. Mesto kod Kraljeva, i to je to (a mesta pored Kraljeva ima dosta)...
Za kraj, tragajući po internetu (i za nekim rečima i auto-oznakama, naleteo sam na neku ukrštenicu na sajtu Srpskog geografskom društva koja je naslovljena sa GEOGRAFSKA UKRŠTENICA, od meni nepoznatog autora. Zainteresovani mogu da pogledaju ako otkucaju:
www.sgd.org.rs geografska ukrstenica