петак, 19. јун 2015.

MAGIČNI LIK


11 коментара:

IlijaO је рекао...

TRUDOVAČKA REKA
ALEKSEJ KOSIGIN
VELIKA JASIKOVA
BARSKI ZRIKAVAC
ANDRES SEGOVIJA
AKADEMSKI VAJAR
JAKOPO SANACARO

Анониман је рекао...

Ovo su sve sastavile moždane vijuge.

Jovo

Rok Ban је рекао...

Ovi anonimusi nikako da shvate da se i bez mašine ali uz pomoč tehnike i mogućnosi koju ta nudi, uz malo više truda, može uraditi-napraviti dosta toga nadprosječnog . Nekada smo za ovakav ili sličan rad sjedili u bibliotekama i prelistavali satima razne enciklopedije i leksikone da smo došli do željenog cilja. A danas upišeš u gugl i vidiš ima ili nema, ako nema, briši i traži dalje. Da su takvi i još anonimni komentari omaovažavajući i (zlo)namjerni dokazuju radovi koji su objavljeni prije dvadesetak godina, evo samo nekih: Petar Bizumić, Magični štit 9x13,Jovan Nedić Magični štit 8x16,Danko Kujundžić, Rogalj 9x13,moj samoglasnički štit 8x10, pa Jadran Goloigra, Boško Petrović i drugi, koji su tada pravili nadprosječne i dobre magične likove.Koliko su samo vremena, truda i znanja morali tada da ulože da bi napravi to što su napravili? I danas neki "heroji" koji nemaju jajca da se potpišu dijele nauke svakom koji u nekom trenutku malo iskoči iz prosječne enigmatske svakodnevnice.

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje treba upisati da je rješenje tačno.

IlijaO је рекао...

da napomenem- bez računala!

Miroslav Cvetković је рекао...

Ja često upotrebljavam, a sigurno nisam jedini koji to čini, traženje odgovarajućih pojmova pomoću baze napravljene u Aksesu: koristim alatku Filter By Form. Na primer, treba mi reč od 12 slova kod koje je peto slovo "A", desto slovo "T", a poslednje "E". Otkucam: Like"????A???T??E" i pritisnem "Apply Filter". Dobijem: LOV NA VEŠTICE, RAZMAHNUTI SE, USKLADIŠTENJE, IZBRAZDATI SE i još mnogo reči, pa izaberem šta mi odgovara za određenu kombinaciju. To je često brže od potpunog prepuštanja mašini da napravi neku kombinaciju. Ali uvek je bilo i biće mazohista koji će traćiti svoje vreme na kopanje po prašnjavim rečnicima. Srećom sve je više onih koji cene svoje vreme - na nesreću mnogi od njih i dalje lažu sebe i pokušavaju slagati druge da to ne rade :)

Miroslav Cvetković је рекао...

Zaboravih najvažnije: "Microsoft Access" se dobija (uglavnom besplatno) u paketu sa programom "Microsoft Word". Jedino morate mesecina praviti bazu ako ste namćor, pa nemate prijatelje koji će vam je dati na poklon :)

Rok Ban је рекао...

Ja sam prestar za kompjutersku tehniku, ali imam nešto kao i Miroslav za traženje, a oni kji nemaju mogu pogledati na www.ugankat.net svojevremeno je taj program prodavao sa slovenskim riječima (ali je ogromno grešaka). Na sajtu www.križankar je slovenački riječnik od preko milion riječi kolege Edija Klasinca gdje se riječi traže po poziciji slova i dužini riječi. Kako se ko snalazi: Dugo godina sam pokušavao da sastavim magični kvadrat 8x8 na slovenskom (ovdje se u mrežastim zagonetkama koriste samo imenice), nikako mi nije uspjevalo, tako sam 2008 godine izdao knjigu Magični likovi 7+, u kojoj su skupljeni svi objavljeni magični likovi do tada od 7x7 naprijed , samo četiri autora su sastavili magični osmerac, mene nema među nima, pet godina kasnije mi je konačno uspjelo. Već desetak godina se mučim sa kvadratom 9x9 na hrvatskom, za sada ništa, možda će mi u budućnosti uspjeti, nekad se tvrdoglavost kao i uprnost isplati.

Миле Јанковић је рекао...

Na sajtu "Prometeja" -
http://www.prometej.rs/Izdavacka-kuca-Prometej/103/E-Recnik.shtml

ima pretraživač reči koji može u pretrazi da koristi deo reči, što je jako zanimljivo za nas enigmate.
Dakle, upišete recimo "KUPI", i pretraživač izbaci sve reči koje sadrže pojam KUPI na bilo koj poziciji u reči.
Trenutno se može pretraživati:
- Rečnik stranih reči
- srpsko-engleski rečnik (ovde pretražujemo naše reči)
- rečnik jezičkih nedoumica.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ovo o čemu piše Mile je dobro za traženje pojmova koji sadrže neku učaurenu reč. Na primer: otkucao sam reč "pero" i dobio 26 pojmova iz pomenutog "Rečnika stranih reči". To isto, naravno, može i u Aksesu o kome sam pisao, ali ovde imate rečnik(e) koje niste morali praviti mesecima (godinama). Sve ovo može dati bolje i zanimljivije radove koji će obradovati rešavače, ali, pošto tvrdoglavi mazohisti misle da enigmatika postoji samo zbog njih (koga još briga za rešavače), neću ja ovim tekstom nešto promeniti. Jer, i kad ukrštenica nije sastavljena uz pomoć računara, "zloćin" je što sastavljač nije listao rečnik u štampanoj formi - korišćenje interneta i sličnih pomagala je bogohuljenje. Trebalo bi nekim kolegama objasniti u kom milenijumu žive.

IlijaO је рекао...

Sve je inače dobro rečeno i napisano osim" zloćina" u trećem redu odozdo, pa je samim tim počinjen i zločin nad zločinom! ( šala, Miroslave, dakako!)