четвртак, 13. август 2015.

KVADRAT

A, A, BLE, BR, E, KAR, KAR, KRE, NO, NO, NOST, O, RA, RO, SA, SA, SAK, SAN, SRE, TRO, ČAS.
1. Čestitost, . 2. Vozilo koje se kreće po zemlji i kao letelica po vazduhu, 3. Načinjeno od vrste plemenitog metala, 4. Plemkinja (fr), 5. Ono što ostane nakon kresanja, 6. Fudbaler, Netan, 7.Vrsta medicinkog instrumenta.
Autor: Miroslav Cvetković
(Trećeplasirani u Širokom Brijegu)

21 коментар:

Belirac је рекао...

Ć A S N O S T
A E R O K A R
S R E B R N O
N O B L E S A
O K R E S A K
S A N S A R A
T R O A K A R

IlijaO је рекао...

Ipak mora biti ČASNOST ! Znam da je greška u kucanju!

Belirac је рекао...

Jeste, greška je u kucanju. Žurio sam da prestignem IlijuO, zato i nisam provjeravao da li je ispravno Sansara, nego sam onako odoka ocijenio da slog RA nigdje dalje nije upotrijebljen.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ovaj kvadrat je najbolji od četiri koliko sam poslao.
Čestitam Jovanu i Peri!

Slavko Bovan је рекао...

Žiri je imao stav da je ovo odličan kvadrat (taman za treće mjesto).

Luka је рекао...

Ma lako je bilo se plasirati među prva tri mjesta, kad je donji uradak nije ni razmatran, obzirom da je eliminiran iz meni nepoznatih razloga!

SOFIZAM
OCELOTI
FEFERON
ILEGALA
ZORADIS
ATOLIĆI
MINASIA

Slavko Bovan је рекао...

Ih, Luka zar ne vidiš da ima jedan totalno nepoznat pojam!

Slavko Bovan је рекао...

Sada će biti objavljivani kvadrati po redu kako su bili ponuđeni žiriju. Neki od kvadrata koji imaju nepoznate pojmove biće predstavljene na malo drugačiji način.

IlijaO је рекао...

Ni ja ne znam šta je Minasia? Ha-ha

Slavko Bovan је рекао...

Eto vidiš!

Миле Јанковић је рекао...

Ovaj kvadrat je bolji od pobedničkog, sada je na Slavku, članu uglednog žirija da prokomentariše zašto je pobednički kvadrat bolji od ovog.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, niko ti nije kazao da ti nisi bio član žirija, ili stvarno misliš da je jedino tvoje mišljenje mjerodavno.
To što ti kažeš da je ovaj kvadrat bolji od prvaoplasiranog jeste tvoje pravo da tako misliš, ali valjda dozvoljavaš da nas trojica Zdenko, Željko i ja imamo pravo da mislimo drugačije.
Eto, mi onako odlučili, ne pitajući tebe za mišljenje isto kao što ti nisi pitao nas za poredak na tvom konkursu. Ako se dobro sjećam i kod tebe je bilo nekakvih negodovanja, zar ne?! Nešto se ne sjećam da si se mnogo uzbuđivao zbog drugačijih mišljenja.
Ja, isto! Ič me ne zanima.

Миле Јанковић је рекао...

Misli kako hoćeš, samo sam tražio da obrazložiš svoje mišljenje.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, nisam predsjednik žirija već član te ne mogu da govorim u ime cijelog žirija.

Slavko Bovan је рекао...

Ako toliko inistiraš, moraćeš meni da kažeš šta ti smeta u Jovanovom kvadratu, osim činjenice da je autor Jovan.

CHARLES
HEROIKE
ARISTON
ROSTAND
LITASOV
EKONOMI
SENDVIČ

Slavko Bovan је рекао...

Već nekoliko puta ponavljam, iako ne znam zašto to radim jer samo ti inistiraš na tome da je mjerodavno samo tvoje mišljenje. Nisam zapazio da je još neko rekao da kvadrat ne valja.

Slavko Bovan је рекао...

Dakle, mislim da je Jovanov kvadrat dobar, da je Perin kvadrat dobar, da je Miroslavljev kvadrat dobar, da je bilo još desetak koji su mogli biti među prva tir.

Šta je nejasno u mom stavu?

Анониман је рекао...

Sveznajući Mile kaže: Ovaj kvadrat je bolji od pobedničkog, sada je na Slavku, članu uglednog žirija da prokomentariše zašto je pobednički kvadrat bolji od ovog.

Kažeš da je bolji od pobedničkog. E pa sad TI kaži zašto je bolji. Zato što Ti tako tvrdiš, ili misliš da je bolji, ili ti se čini da je bolji, ili jednostavno ti je stalo da kinjiš Slavka. A što ne potražiš obrazloženje i od ostalih članova uglednog žirija da i oni kažu zašto TI nisi u pravu. Ili je možda u pitanju tvoj ego pa ne možeš da podneseš činjenicu da nijedan tvoj rad nije među najboljima. Biće da je ovo, čak sam i siguran u to!

J.J.

Миле Јанковић је рекао...

Pošto sam radio neke pametnije (da ne kažem profitabilnije) stvari, tek sada sam video da si se raspisao po ovoj temi.
Evo ti Slavko moj odgovor (biće poslednji po ovoj temi).

1. Kao prvo zapamti da nisam rekao da sam ja trebao da osvojim nagradu.
2. Rekao sam samo da je moj kvadrat (DRSKOST, RETORTE, STINGER, KONČARA, ORGANON, STEROID, TERANDA) bolji od pobedničkog Nedićevog, kao i da je trećeplasirani Cvetkovićev kvadrat bolji od Nedićevog.
3. Sam kažeš da svako može imati svoje mišljenje, pa tako i ja imam svoje mišljenje o pobedničkom radu. Ja kao neko ko nije član žirija mogu i da obrazložim, a i ne moram zašto je meni nešto bolje ili lošije, mogu da kažem više mi se sviđa ovo ili ono.
Pošto insistiraš na tome, zašto je po meni bolji Cvetkovićev kvadrat od Nedićevog, evo ti i odgovora, Nedićev od sedam reči sadrži 2 reči koje su monotone + ima jednu uslovno monotonu reč SENDRIČ kod koje se ukrštanjem sa rečju ROSTAND i ona postaje faktički monotona. Kvadrat sadrži 7 samoglasničko-suglasničkih grupa uz 1 relativno nepoznatu reči.
Cvetkovićev kvadrat sadrži svih 7 nemonotonih reči, sa 10 samoglasničko-suglasničkih grupa, uz 1 nepoznat pojam, ali zato tu ima lepih reči za kvadrate...TROAKAR, SREBRNO, ČASNOST.
Ne znam kakve su kvadrate poslali ostali učesnici, možda je neko i sastavio kvadrat ovakve strukture, a da je upotrebio sve opšte poznate reči.
Dakle kod mene je kriterijum bio u izboru nemonotonih reči, upotreba monotonih = minus, s tim što se kvadrati mogu sastaviti i sa jednim monotonim pojmom, a da u njemu bude i po 10-12 samoglasničko-suglasničkih grupa (ove varijacije ti mogu i pokazati).
4. Ti kao Slavko Bovan, enigmata, možeš da kažeš da ti se više sviđa, da je bolji, kvadrat Jovana Nedića od kvadrata M. Cvetkovića (bez da nešto objašnjavaš), i to ti niko ne može zameriti, pa ti tako ni ja ne zameram.
Ali kao Slavko Bovan, član žirija, ne može ti objašnjenje biti u stilu, meni se više sviđa ovaj kvadrat, mogu i ja da imam svoje mišljenje itd (stvarno je bez veze da pišeš da nisi mene zvao za mišljenje).
Ti kao član žirija si morao da imaš neki kriterijum na osnovu kojeg si glasao tako kako si glasao. Da si dao bilo kakvo obrazloženje, recimo u kvadratu imam najmanje slova "A", najviše imenica, najviše domaćih reči, ma bilo koji kriterijum da si naveo, ja se ne bi ni javljao, jer to su tvoji kriterijumi (naravno da svako može imati svoje kriterijume), ali poenta je što ti nemaš ni jedan kriterijuma na osnovu kojeg si tako glasao, to sam ja tražio da napišeš.
Zamisli da se organizuju razni konkursi i da obrazloženje žirija bude NAMA SE OVO NAJVIŠE SVIĐA, mislim da je glupost onda tako nešto i organizovati, jer onda bukvalno može svako da pobedi.
Razmisli o ovome kada budeš žirirao "Dane ludaje", mada ja neću učestvovati, pa neće biti nikakvih komentara sa moje strane, možda može i da proglasiš rezultate u stilu MENI SU OVO NAJBOLJI RADOVI (ionako niko se neće ni buniti ni nešto komentarisati, biće samo "Čestitke i pozdravi").

Slavko Bovan је рекао...

E, ovako postavljeno pitanje ima smisla, te ću da obrazložim svoje mišljenje u odlučivanju u poretku.
Ko je nametnuo to pravilo da su "nemonotoni" pojmovi u 100% slučajeva bolji od "monotonih"? Obično se držimo toga k'o pijan plota, obično ima smisla da je npr ŽDREBAC bolje nego KONJANIK, ali zašto tvrdimo da je baš tako. Da li je svaka "nemonotona riječ" bolja od monotone? Ako bih uvrstio ŠTRKLJAŽ i našao u nekoj knjizi da je to grupa štrkljastih ljudi, da li bi to bila dobra riječ?

I u Širokom Brijegu se Pero šalio na račun moje izjave da bih UVIJEK uvrstio radije (u ukrštenicu u Srbiji) OMIŠ nego ŽMINJ. I dalje to mislim, iako je Peri smiješno. Meni ne bi bilo smiješno da neko u Hrvatskoj kaže da bi radije uvrstio u križaljku ZEMUN nego VRČIN. Svakako su OMIŠ i ZEMUN daleko poznatiji od ŽMINJA i VRČINA. Ne kažem da ne bi trebalo povremeno ubaciti i ŽMINJ i VRČIN, ali nije loše malo misliti i na konzumente.
Elem, u Jovanovom kvadratu "štrči" LITASOV, ali je ostalo sve OK. Riječi su poznate, lijepo uklopljene u jedan skladan enigmatski rad koji se može objaviti u enigmatskom listu.
Dovoljno, ili treba još?

Tvoj kvadrat je svakako dobar, ali nažalost na prvom mjestu ima mjesta samo za jednoga.

Анониман је рекао...

Sjećam se jednog izlaganja Borisa Antonića, najboljeg hrvatskog sastavljača magičnih likova, u kasnim sedamdesetima kada je rekao da je teže sastaviti monoton kvadrat 7x7 nego sa skupinama. Stručnjaci za kvadrate to najbolje znaju. Pozdrav svima, Pero