среда, 2. септембар 2015.

REČ PO RIJEČ (965)



BUKAVAC NEBOGLED
Bukavac nebogled je ptica iz porodici čaplji. Mužjak i ženka su približno iste veličine, 69-81 cm dugi. Ima smeđkasto-točkasto perje i nezgrapnog je izgleda. Prosečan raspon krila je 130 cm. Hrani se ribama, žabama i drugim manjim vodenim organizmima. Gnezdi se u u većim trščacima. Mužjakovo bučno oglašavanje se najčešće čuje u zoru i sumrak. Ženka polaže tri do šest jaja smeđkaste boje, koja oba pola inkubiraju 25-28 dana.

1 коментар:

Miroslav Cvetković је рекао...

Malo opširnije:
Bukavac nebogled ili vodeni bik (Botaurus stellaris) je plaha ptica iz roda Botaurus (Bukavci). Pripada porodici čaplji. Staništa ove ptice u Aziji i Evropi, su uz vodene površine, sa pojasom trske i rogoza. Najviše ih ima u zapadnoj i južnoj Evropi. Migrira južnije u područja u kojima se zimi voda ne ledi. Osim evropske vrste (Botaurus s. stellaris) tu su i: južnoamerički bukavac (Botaurus pinnatus), američki bukavac ( Botaurus lentiginosus) i australijski bukavac (Botaurus piciloptilus).
Kada je uznemirena, ptica stoji mirno u jednom mestu i podigne kljun i glavu gore. Ovakvo ponašanje i boja perja skrivaju pticu tako dobro da ju je skoro nemoguće videti. Lakše je čuti bukavca nego videti, jer mužjak ispušta zvukove koji se mogu čuti i na razdaljini od 5 km. Bukavac nebogled je neznatno veći od američkog bukavca (Botaurus lentiginosus) i ima izraženije oznake na leđima. Mužjak i ženka su približno iste veličine, dugi 69-81 cm. Ima smeđe, tačkasto perje i nezgrapnog je izgleda. Prosečan raspon krila je 130 cm. U južnoj Evropi se može pomešati sa neodraslom ženkom gaka. Hrani se ribama, žabama, i drugim manjim vodenim organizmima. Gnezdi se u raštrkanim parovima u većim tršćacima. Poligaman je, pa mužjak može imati nekoliko ženki. Gnežđenje se odvija rano. Mužjakovo bučno oglašavanje se najčešće čuje u zoru i sumrak. Ženka polaže 3-6 jaja, smeđe boje, koja oba pola ikubiraju 25-28 dana. Obično su solitarni dok sezona parenja nije u toku. Najčešće se može videti leti, u rano jutro, dok leti iz ili prema skrovištu. Vrat je u letu savijen, a zamasi krila brzi.