понедељак, 14. септембар 2015.

REČ PO RIJEČ (977)



LJEVUŠA

Ljevuša, Razljevuša, Izljevak, Ižljevača....

½ šolje mleka
½ šolje kisele vode
300g oštrog brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
Sir, kajmak
Oko 100ml ulja

Uključiti rernu da se zagreje na 190 stepeni.
Umutiti sastojke u žitku masu.
Sipati ulje u tepsiju i staviti je u rernu da se zagreje, „dok ulje ne počne da se puši“. Izvaditi pleh i izliti pripremljenu smesu u tako vrelo ulje. Vratiti u rernu i peći 25-30 minuta.

7 коментара:

Mirka је рекао...

U mom kraju je LJEVAČA.

Migo је рекао...

Ili RAZLJEVAK.

Душан је рекао...

I ja sam ljevacu jeo :)

Анониман је рекао...

Ja jeo VALJUŠKE, doduše sa izmenom.
Knedlovac

Slavko Bovan је рекао...

Kod mene u zavičaju, ovo je izljevača.

ESSA је рекао...

Ja ovo pamtim kao ULJEVAK!

Filip је рекао...

Kod nas u Hercegovini je ikavski refleks pa imamo IZLIVAČA :)

Filip