субота, 6. фебруар 2016.

REBUSANJE (2005)

Autor: Milan Žarkovački

11 коментара:

Dusan је рекао...

Natrag ritala se fokom orka

IlijaO је рекао...

Hm-....ala se fokom orka...to da , ali Na tragrit?

Dejan Minić је рекао...

NAPOLJU BACALA SE FOKOM ORKA

IlijaO је рекао...

E, moj Milane, grane sa jabuko....

Dejan Minić је рекао...

Bolje da na prvoj slici bude Ana, pa da početak bude pomalo poetski (a napolju...).

Milan Žarkovački је рекао...

Dejane, zanimljiva primedba, prihvatam je.

Ilijinu primedbu ne prihvatam. U najgorem slučaju, mogao bi da bude povratni rebus, da "napolju" bude na kraju, ali to nije obavezno. Npr., ako je zarez iza "napolju" onda je ovaj redosled sasvim dobar. U tom smislu bi dobro došla Dejanova ideja.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Umjesto Kineskinje NA (moglo je biti i LI), bolje je bilo napisati natrij (simbol NA) ili dopisati ta dva slova. Inače, meni bi trebao "prijevod" rješenja rebusa!

Milan Žarkovački је рекао...

Nedjeljko, u čemu je problem? Priznajem, ovaj rebus je pomalo trik, ali u njemu je sve ispravno. Jeste da je blizu granice ispravnosti, ako može tako da se kaže, ali je ne prelazi.

Umesto Na je moglo biti Li, ali zašto je to loše? Kad na sliku neko stavi Anu Ivanović, onda može u frazi biti Ana, ali može i Ivanović, pa se niko ne žali zbog toga, nego rešavač otkrije šta odgovara. Nije moglo natrij(um), jer njegov simbol se ne čita "na" nego "en a". Uostalom, u tolikim drugim rebusima je "učestvovala" Na Li, pa to nikom nije smetalo, ni kad treba Na niti kad treba Li.

Pretpostavljam da je problem u upotrebi glagola "bacati se". Evo "prevoda", za koji treba zamisliti i situaciju: Društvo sedi u kući na obali okeana; i ulazi jedan koji je napolju gledao orku kako se gađa (baca se) fokom - što, inače, za orku nije nikakav problem, recimo gađala je druge orke - te im kaže upravo tu rečenicu koja predstavlja rešenje ovog rebusa, možda čak kao odgovor na pitanje nekog od prisutnih "Šta ima napolju?"

Nedjeljko Nedić је рекао...

Izraz "FOK" mi nije bio poznat, eto u čemu je problem. Hvala na pojašnjenju!

Slavko Bovan је рекао...

Foka (tuljan).

Milan Žarkovački је рекао...

Molim, Nedjeljko. A eto, može i alternativno objašnjenje: Jedan meštanin sela Besni Fok primetio je orku koja se bacala (u stilu golmana) po selu, pa to prijavljuje, familijarno izbacivši pridev "Besni" iz naziva sela. E sad, otkud orka tamo: pa, recimo da je pobegla iz cirkuskog akvarijuma.
;-)