Ne znamo svi,( ili nismo znali), Nikola! Bar nisam znao do sad. Ali , sveznajući Viki kaže:
"Ako se ne varam- urda je skuta- a skutu možeš dobiti tako da svježe mlijeko usiriš sirilom, izvadiš iz njega sir te preostalu sirutku kuhaš do vrenja pa je procijediš- to je skuta/ urda/ albuminski sir."
"Da li neko zna kako se pravi urda sir? Ja do sada nigde nisam mogla pronaci ni jedan podatak o ovom siru( ni nutritivne vrednosti), osim da se dobija od surutke."
Ne znam postupak kod spravljanja urda sira, ali imam jedan savet (recept): Kad kuvaš presno mleko (ali bajato) i ako ti se pokvari dok ga kuvaš, onda se zgrušana masa odvoji od vode. Ne bacaj to, nego na kraju kuvanja, procedi vodu (ona se zove cvik ili surutak), a čvrstu masu posoli i eto imaš urdu (u trgovini kad kupuješ burek sa sirom, on je ustvari sa urdom). Cvik (surutka) se ne baca, pije se, on je dobar protiv masnoće tela i holesterola, jer je obezmašćeno mleko.
Dakle, ako vam se pokvari mleko, ipak nije kraj sveta, od litre mleka se dobije oko 300 grama urde.
6 коментара:
E,sad!Što li je to Milan zamislio..
U MALU KANTU NASPI KURDU ----?
Stvar je jednostavna, eventualno treba proguglati i naučiti jednu reč.
E, pa, još jednom URDU na kraju rečenice: U MALU KANTU NASPI KURDU URDU (mislim da svi znamo šta je URDA - mlečni proizvod, zgrušano mleko).
Ne znamo svi,( ili nismo znali), Nikola! Bar nisam znao do sad. Ali , sveznajući Viki kaže:
"Ako se ne varam- urda je skuta- a skutu možeš dobiti tako da svježe mlijeko usiriš sirilom, izvadiš iz njega sir te preostalu sirutku kuhaš do vrenja pa je procijediš- to je skuta/ urda/ albuminski sir."
"Da li neko zna kako se pravi urda sir? Ja do sada nigde nisam mogla pronaci ni jedan podatak o ovom siru( ni nutritivne vrednosti), osim da se dobija od surutke."
Zato je , između ostalog, ovaj blog pozitivan!
Ne znam postupak kod spravljanja urda sira, ali imam jedan savet (recept): Kad kuvaš presno mleko (ali bajato) i ako ti se pokvari dok ga kuvaš, onda se zgrušana masa odvoji od vode. Ne bacaj to, nego na kraju kuvanja, procedi vodu (ona se zove cvik ili surutak), a čvrstu masu posoli i eto imaš urdu (u trgovini kad kupuješ burek sa sirom, on je ustvari sa urdom). Cvik (surutka) se ne baca, pije se, on je dobar protiv masnoće tela i holesterola, jer je obezmašćeno mleko.
Dakle, ako vam se pokvari mleko, ipak nije kraj sveta, od litre mleka se dobije oko 300 grama urde.
Velik mi je kompliment i drago mi je što je ovaj rebus izazvao ovakav efekat. Na to je i bio sračunat.
Постави коментар