четвртак, 20. октобар 2016.

2 x KVADRAT 7X7

A, A, E, JAN, LE, LI, MAJ, MAL, MI, NA, NI, NO, O, PI, RA, RE, REZ, RI, STO, STOR, TA, TI, TO
Vodoravno i okomito: 1. Kanadski glumac, Mathias – Čileanski nogometaš, Jonathan – Mjesto u jugozapadnoj Španjolskoj, 36 km udaljeno od grada Badajoz, 2. Stanovnici Epira, 3. Biljka majčina dušica, 4. Talijanski književnik, Ludovico (1474-1533; "Bijesni Orlando"), 5. Obrtnik koji je položio stručni ispit, 6. Ime francuskog književnika Francea (1844-1924; "Otok pingvina"), 7. Umjetnička slika izdubljena u linoleumu.

A, A, ČA, DI, DO, JAL, KO, LO, MAJ, MAK, MI, NA, NO, O, O, RA, RA, RA, RI, RIT, STO, STOR, TO
Vodoravno i okomito: 1. Kratka (do struka) muška ili ženska odjeća bez rukava, vrsta zubuna, 2. Prilog u značenju: zadivljeno, ushićeno, 3. Žičani vodič iznad ili u zemlji oko antene, 4. Talijanski književnik, Ludovico (1474-1533; "Bijesni Orlando"), 5. Obrtnik koji je položio stručni ispit, 6. Stručnjak u znanosti o građi tijela (mn.), 7. Uočljiva vanjska odlika djela, kraja, razdoblja itd.
Autor: Jovan Nedić
Napomena: Kad se sastavlja kvadrat 7x7 na zadanu temu, kao npr. za sastavljački natječaj vezan za 32. SOZAH u Širokom Brijegu (30. IX. – 2. X. 2016), onda autor dođe do više varijanata koje nisu ništa posebno, ali su ili potpuno korektne ili je primijenjena kakva "licentia enigmistica". Takve sastave ne vrijedi slati na natječaj, no može ih se – objaviti.

6 коментара:

IlijaO је рекао...

RETAMAL
EPIRANI
TIMIJAN
ARIOSTO
MAJSTOR
ANATOLE
LINOREZ


DORAMAK
OČARANO
RADIJAL
ARIOSTO
MAJSTOR
ANATOMI
KOLORIT

(Sadak, ćurdija, koretina, modrina, DORAMAK, dolemica, saja, zubunac, zubun )

Анониман је рекао...

Sa nestrpljenjem očekujem da vidim prve tri sedmice sa širokobriješkog sastavljačkog natječaja.
Lozničanin

IlijaO је рекао...

Jovan N. je na svom sajtu objavio svoj prvonagrađeni kvadrat 7x7!

Belirac је рекао...

I ja sam se pitao da li su negdje objavljeni kvadrati 7x7 sa širokobriješkog konkursa. Evo onoga koji je proglašen najboljim:

Š A H-K L U B
A P O R E M E
H O U S T O N
K R S T I T I
L E T I N A C
U M O T A T I
B E N I C I O

Opisi se mogu vidjeti ovdje.

Belirac је рекао...

Ja sam na konkurs poslao tri potpuno različita sastava, ali ne znam koji je osvojio peto mjesto. Jedan ima četiri riječi koje sadrže STO, drugi lijepe riječi, ali bez većih zapleta, a treći pet lijepih riječi i velike zaplete, ali i dvije slabo poznate (domaće) riječi.

Bilo bi najljepše i najbolje kad bi se svi kvadrati (s opisima) objavili na jednom mjestu pa da se mogu rješavati i uspoređivati.

Belirac је рекао...

Inače, čestitka mom imenjaku na prvom mjestu.