понедељак, 26. март 2018.

NOSTALGIJA (749)




Piše: Stjepan Horvat
Zagonetačko društvo „Čvor“ (Enigmatsko udruženje Bjelovar) bilo je glavni promotor raznih enigmatskih (zagonetačkih i odgonetačkih) natjecanja. Brojne su bile inicijative za njihova održavanja, a tražili su se razni oblici njihova organiziranja. Za odgonetače nije bilo problema, jer za njih se ustalilo natjecanje uživo i među mnogim oblicima svakako je bilo najuspješnije Prvenstvo odgonetača Jugoslavije (POJ).
Kod autorskih natjecanja bilo je uvijek „problema“ jer autori su uvijek „svoje radove držali najboljima“ (ništa se nije promijenilo ni do danas), ali se nastojalo uvijek što kvalitetnije procijeniti pristigle radove. Natjecanja autora bila su najčešće objavljivana u nekom od zagonetačkih časopisa, pa je pristigle radove ocjenjivao stručni žiri (što se zadržalo i do današnjih dana). Sastavljanje uživo počelo je na susretima, pa su tako poznata Čvorova autorska prvenstva (ČAP) i kasnije PAZAH. Neka se održavaju i danas na skupovima zagonetača (npr. kao što je SOZAH).
Ovom prigodom želio bih prisjetiti se na Prvenstvo sastavljača Jugoslavije za 1984. godinu i pokazati samo dio ocjenjivanja natječajnih radova. Jedan od pet zadataka bilo je sastavljanje premetaljke (anagrama) na temu: BIBLIOGRAFIJA ENIGMATIKE ili SLAVKO PELEH: BIBLIOGRAFIJA ENIGMATIKE. Pristigle su 92 premetaljke (anagrama).
Predsjedništvo ZD „Čvora“ imenovalo je pet zagonetačkih velemajstora u žiri: Pavle Bogdanović (Zagreb), dr. Marijan Jurčec (Osijek), Zlatko Stipaničić (Zagreb), Branko Polić (Valjevo) i Slavko Peleh (Zagreb). U kombinaciji je bio i Petar Bizumić (SremskaMitrovica), ali on se nije na vrijeme uključio.
Svaki član žirija dobio je popis svih pristiglih premetaljki (nije bio izvršen odabir loših radova) i na osnovu svog sastavljačkog i uredničkog iskustva izabrati 25 najuspješnijih radova. O svom izboru svaki član žirija sastavljao je zapisnik koji se dostavljao u Bjelovar. Na osnovu novih lista napravila se konačna lista najboljih premetaljki (1. rad je dobio 30 bodova, 2. rad 25 bodova, 3. 20 bodova, pa dalje po bod manje, a 22.-25. rad po jedan bod). Sve su premetaljke šifrirane rednim brojevima. Svaki član žirija je dao i svoje mišljenje o ovakvom ocjenjivanju i prijedloge za buduća žiriranja.
U sastavljanju ovog zadatka sudjelovala su 22 autora: D. Barbalić (Opatija), S. Bovan (Buna), K. Cerovac (Zagreb), R. Cifrek (Zagreb), A. Cvitković (Karlovac), E. Ćenanović (Bužim), S. Đorđić (Gušteri), P. Galogaža (Bjelovar), I. Hodak (Saborsko), D. Janković (Pale), B. Junek (Zagreb), V. Krsmanović (Zvornik), G. Mandić (Sanski Most), F. Marciuš (Čakovec), Boris Nazansky (Zagreb), Č. Orlić (Sisak), I. Pupić (Varaždin), M. Tošić (Herceg Novi), V. Trivunac (Pančevo), S. Tumpić (Varaždin), M. Živković (Svetozarevo) i Ž. Živković (Zadar), .
Jedan od članova je bio i Branko Polić iz Valjeva (donosimo i faksimil njegova žiriranja). S lijeve strane su osvojeni bodovi, a s desne strane šifra autora. Na kraju kolega Polić je napisao:
„Zahvaljujući se na ukazanom poverenju, koristim priliku da kao član žirija za ocenjivanje sastavaka 2. zadatka Prvenstva sastavljača za 1984. godinu istaknem sledeće:
1.       Dopada mi se ovaj sistem ocenjivanja, jer obezbeđuje realno i objektivno vrednovanje svih sastavaka.
2.       Ocenjivanje bi bilo još realnije ako bi žiri imao 10 članova, i to je moj predlog za ubuduće.
3.       U žiri treba birati ljude, specijaliste za sastavke koje ocenjuju, ali i druge enigmate.
4.       Članovi žirija treba da imaju bar 15 dana na raspolaganju za ocenjivanje radova.
U Valjevu, 28. sept. 1984.                                                                                              
Branko Polić“.
I ostala četiri člana žirija dali su svoje ocjene i mišljenja. Samo da spomenem da je prvo mjesto pripalo Borisu Nazanskom, drugo Antunu Cvitkoviću i treće Branku Juneku.
Tako je bilo i s ostalim zadacima gdje su bili različiti članovi žirija.

7 коментара:

Zdenko је рекао...

Anagram pod rednim brojem 11 ima slovo NJ umjesto slova N i J?!

Slavko Bovan је рекао...

Ih, kad bih znao koji je moj anagram.

Belirac је рекао...

U ovakvim člancima bilo bi dobro spominjati puna imena i prezimena enigmatičara i drugih osoba (a ne samo inicijal imena i prezime). Neka smo imena zaboravili, a neka možda nikad nismo ni znali. Takvi podaci mogli bi biti korisni nekim budućim istraživačima, a olakšavaju i potragu preko Googlea.
Tražimo li, na primjer, podatke o Franji Marciušu, lakše ćemo ih pronaći ako se u članku on spominje punim imenom i prezimenom.

Belirac је рекао...

U članku se spominje M. Tošić iz Heceg Novog. Riječ je o Miroljubu Tošiću (1927-2007). Inicijal bi nekoga mogao navesti da pomisli na Miodraga Tošića (1954-2017).

Slavko Bovan је рекао...

Od ponedjeljka startuje nova rubrika (jednom sedmično, ponedjeljkom u 19 sati) sa ovakvim prilozima.

Анониман је рекао...

Ja se svoje premetaljke sjećam.
BILAH, KOLIKE SFINGE EHIPTA BJELOVAR IMA
Žiri je dvojio oko BILAH (zaista (arap.), pa su mi neki dali
puno bodova, a mislim dvojica nulu.
Pero

Анониман је рекао...

EGIPTA, ne EHIPTA.