понедељак, 25. јун 2018.

ACTA AENIGMATICA (13)



ODGOVORI UREDNIŠTAVA
Piše: Stjepan Horvat
Ako biste upitali mladog enigmatu, koji pokušava biti suradnik nekog zagonetačkog časopisa, koja mu je najdraža rubrika, vjerojatno će to biti ona u kojoj uredništvo odgovara na pristiglu poštu, savjetuje kako sastavljati neku zagonetku, ukazuje na greške u pristigloj suradnji i, konačno, hoće li ili ne rad naći svoje mjesto u nekom od idućih brojeva ili će jednostavno završiti u – košu. Od prvog dana moga uredničkog rada, pa i društvenog vezano za druge aktivnosti Enigmatskog udruženja Bjelovar (sredina 1968. godine), redovito sam i uporno odgovarao na gotovo svako pismo koje je pristiglo u Bjelovar. Mnogo takvih pisama je stizalo od danas vrsnih suradnika i urednika, a veliki dio sam sačuvao, posebno ona u kojima su dolazili i prijedlozi, sugestije, kritike i pohvale na naš rad.
„Čvor“ (kasnije „Čvor razbibriga“), „Mini Čvor“ i „Čvor križaljka“ imali su takve rubrike i držim da su mnogim, tada mladim, zagonetačima takvi kontakti bili dragi. Posebno vjerujem da su se radovali svakom pismu ili dopisnici koji su dolazili od EUB-a jer su to prije pedesetak godina bili jedini načini veze urednika i suradnika.
I sam sam se radovao odgovoru na poslane križaljke u zagrebačku „Džepnu križaljku“, kutinski „Problem“, osječki „Rebus“… Danas je to mladima smiješno jer tehnološka revolucija je učinila svoje pa su kontakti gotovo trenutni, a da budem iskren klasično pismo, dopisnicu, čestitku ili razglednicu već dugo nisam poslao.
A da je tako bilo i prije osamdeset godina potvrđuje i faksimil pisma koje je uredništvo zagrebačkog časopisa „Sfinge Rebusa“ poslalo svom suradniku Milanu Komadini (1910.-), tada u Mrkoplju u Gorskom kotaru (kasnije je živio u Rajevom Selu, odakle je suradnju slao u EUB / EUČ). Pismo je potpisao tadašnji urednik časopisa Josip Budisavljević (1908.-1987.).
P. n. g.
Milan Komadina, Mrkopalj.
Primili smo Vaše cij. pismo s mnogim sastavcima na koje Vam mnogo zahvaljujemo. Konstantovali smo da su od sastavaka najbolji oni u stihovima, te držimo da biste i u buduće s takom vrstom zagonetaka najbolje uspijevali. Ukoliko odlučite da u listu stalno saradjujete u stihovima mi bismo Vam besplatno slali naš list kao protuuslugu. – 
Zatražena godišta "Sfinge" možemo Vam poslati samo uz unapred poslan novac.
Medjutim bilježimo                                            s poštovanjem
UREDNIŠTVO TJEDNIKA
SFINGA
Pismo nosi nadnevak „25 novembra 1937“. Iz njega možemo zaključiti, osim uputa suradniku, da ni u ono vrijeme nisu „cvale ruže“ što se tiče honorara, jer plaćali su se „u naturi“ – pretplatama.

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nažalost, rubrike sa odgovorima saradnicima već godinama nema. Možda neki enigmatski istoričari mogu utvrditi kada se zadnji put ta rubrika pojavila u nekom enigmatskom listu.

Slavko Bovan је рекао...

Prvi odgovor meni u Vjesnikovom kvizu 242 (27.05.1981) - dakle sutra ću slaviti "rođendan"
S. BORANU IZ BUNE
"Poslane križaljke, na žalost, nisu za objavljivanje. Treba još dosta vježbati i učiti (rješavajući) druže Slavko. Ovo je ujedno odgovor i drugu Željku Ivančiću iz Susedgrada."

Napomena. Poslušao sam savjet. Vježbao sam te je nakon tri mjeseca objavljen prvi enigmatsi sastav. (Više nisu promašivali prezime)

Slavko Bovan је рекао...

U svojoj arhivi nalazim neke zanimljive odgovore. Uvijek korisni savjeti i preporuke. Napominjem da tada nisam imao priliku nikoga da uživo pitam KAKO, ŠTA, ZAŠTO...?

Neki Tip је рекао...

Možda netko ima podatak o datumu smrti Milana Komadine. U vrijeme objave LZJ još je bio živ i živio je u Rajevom Selu. Na žalost nemam informaciju o njegovoj smrti jer ona nije došla do "Čvora".

Belirac је рекао...

Ja sam prvi odgovor dobio od sarajevskih "Malih novina", a potom od zagrebačke "Džepne križaljke".

Анониман је рекао...

Ja sam prvi odgovor dobio 1970 godine od
autora ovog priloga. Evo ovom prilikom,
sa "malim zakašnjenjem" zahvaljujem na pismu.
Slično kao kod Slavka, za nekoliko mjeseci
objavili su mi u "Čvor"-u prvu križaljku.

Dragan Ivanovski

Belirac је рекао...

Draganov prvi rad - križaljka na lik Čvor26 dimenzija 7x9 - objavljen je u "Čvoru" broj 42 (str. 16, 31. X. 1970).

Belirac је рекао...

U brojevima "Čvora" 21-46 nisam našao odgovor D. Ivanovskom...

Анониман је рекао...

Mali nesporazum, ja sam napisao u postu
da sam dobio odgovor putem pisma. Mislio
sam da se odgovori uredništva smatraju i
oni "poštanskim putem" U postu S. Horvata
je prikazan takav jedan primjer)!

Dragan Ivanovski

Belirac је рекао...

Izvinjavam se Draganu što nisam pažljivo pročitao njegov prethodni post. Naravno da se i odgovori "poštanskim putem" smatraju odgovorima uredništva.
Dragane, imaš li još uvijek to pismo i jesi li sačuvao svoju prvu križaljku?

Анониман је рекао...

Nažalost, nisam sačuvao prvu križaljku
ili Horvatovo pismo, kao i mnoge prepiske
sa kolegama P.Bogdanovićem, B. Antonićem,
Refikom H. i dr.
Nekim kolegama sam slao Rječnik makedonskog
jezika, komplet "Džepne krstoslovke" i dr.
Isto smo razmenjivali informacije oko valja-
nosti nekih pojmova i sl.

Dr-Iva