петак, 22. јун 2018.

REČ PO RIJEČ (1847)



TEKSTIL
Piše: Ilija Ozdanovac
Još su mi (usprkos "nedamsegodinama")  svježa sjećanja na neke zgodne događaje iz djetinjstva, premda je otada prošlo dobrih pet dekada dosadašnjeg življenja, a koje bi danas, pisci scenarija "promptno" iskoristili kao zgodan detalj neke humorističke sapunice, pa Vam tako danas pišem o TEKSTILU!  Ne zbog onog što svi znamo ili smo čitali i čuli o tom pojmu, nego o činjenici da je to bio prvi susret s tom, do tada meni nepoznatom,  rječju. Čuj, tekstil, to mora da je nešto...
Naime, dok sam još kao dječarac, obitavao u roditeljskoj kući u Varoščici, u Otoku,  u mom bliskom  susjedstvu je živjela jedna baka, koju smo zvali "baba Ana" ( Imala je i životnog partnera, nama djeci, ne baš omiljenog,  "čika Miku")  koja je sukladno godini proizvodnje, već i tada, galopirajućim modernim izrazima, ama baš za sve i svašta, živjela onako kako je znala…I tako, jednog dana, krenula ona u dućan, po ono što joj treba, pa i ono drugo - što ne treba. Kako je stanovala na ćošku, uvijek je išla okolo, kroz Popin kraj, jer tamo je bilo dućana.... Dolaskom do jednog, lijepo (a sukladno trgovačkim doskočicama) uređenog avzloga, uđe baba Ana u unutrašnjost, pa sa spiska koji je ponijela sobom, poče trgovcu Rudiću, nabrajati: kilu šećera- nema, ulje- nema, svića (svijeća)- nema....Pa dobro onda, šta imate!!!?- Znate, hm,  bako mi držimo samo tekstil !
A-ha, (da baš ne bude nekulturna, taman posla da ispadne priglupa i neupućena i da bar nešto kupi ), baba Ana izvali: "Dobro onda, dajte mi taj jedan vražji tekstil"!
Događaju nisam osobno svjedočio, ali je tad rašireni "Radio- Mileva" odradio svoje, pa se sve brzo saznalo! I dospjelo do mojih ušiju...
TEKSTIL  je, inače, po rječnicima, skupni naziv za vlakna i proizvode sačinjene od njih, bilo pletenjem, predenjem ili tkanjem (otud i pojam tkanina, uz pojam platno)  TEKSTILAC je stručnjak za proizvodnju ili prodaju tekstila, kao i  radnik u tekstilnoj industriji. ( HER).
TEKSTIL  korijene vuče iz starolatinskog izraza textilis: satkan = textus - texere, u značenju tkati, a što je opet u uskoj vezi s rječima tekst i tekstura!. 
U Klaićevom Rječniku, pak, uz tumačenje pojma, nalazimo i latinizam  textile, tkanje, tkanina, tkivo, suknena ili platnena roba.

Нема коментара: