субота, 16. фебруар 2019.

JOŠ O PASIJANSU

Beokviz
Piše: Miroslav Živković


Пасијанс је последњих година био неправедно запостављена загонетка.
Захваљујући блогу ТИО и КВИЗОРАМИ, пасијанс је изазвао одређено интересовање неколицине енигмата са ових наших простора. Ретко је која загонетка успела да буде предмет четири уводника у КВИЗОРАМИ, као што се то догодило пасијансу.
       Након тога уследили су и проширени пасијанси, као најбољи доказ погодности да се избегне рутина петословних речи. Но, морамо имати у виду нека правила која се не могу никако нарушавати. Све речи (оне већ уписане и накнадно унете) морају обавезно да буду узастопни логогрифни анаграми. Никако не смеју да се појаве случајеви, као ови : дивљање, дивљење, живљење. Јасно је да су то логогрифи. Затим следи да прва и средња реч, као и средња и последња реч морају да имају само по једно заједничко слово. Притом прва и последња реч не смеју да имају ни једно заједничко слово. Ово јасно приозилази из тежње да се од прве до последње речи стигне потпуном изменом почетних слова. Средња реч се убацује да би тај пут био индиректан.
      О правилима обавезности заједничких именица и тематске повезаности све три уписане речи, може се дискутовати и очекивати мишљења и других енигмата. Што се тиче могућности о варијететима пасијанса, широко је поље за тако нешто. Можда је прошло незапажено, али писац ових редова је публиковао чак дванаест (12) варијетета пасијанса, који су се нашли на страницама часописа БЕОКВИЗ И ВЕСНИК.

5 коментара:

Svetlana је рекао...

galop pank rok
polka Aleramo
kolan nemetal
konak kredice
oknar Rat i mir
makro omaciti
merak kolerik

Milan S. је рекао...

Nikako da odgovorim na ovaj post, a zaista zaslužuje izuzetnu pažnju, ne samo zato što predstavlja neočekivan doprinos temi koja je u poslednje vreme privukla neobičajeno veliku pažnju, već i zato čujemo stav osobe koja, što se pasijansa tiče, nesporno spada među autoritete.

Pre svega, moram da kažem da sam vrlo prijatno iznenađen da je pasijans zagonetka koja je doživela već toliko varijanata, i šteta je što mnoge od njih nisu stigle do šireg kruga rešavača. Ja sam pasijans uvek doživljavao kao vrlo atraktivnu zagonetku, najčešće sam se susretao s njim u "Vjesnikovom kvizu" i kretao bih da ga rešavam čim ga primetim. Sećam se brojnih šestica, i čini mi se, jedne ili dve sedmice - ali nikakvih "varijacija na temu", pa bih ovom prilikom zamolio Miroslava da nam, ako je moguće, prezentuje što je moguće više od varijanata pasijansa koje je objavio bilo gde, meni bi to bilo vrlo zanimljivo, a očigledno ima i drugih koji bi uživali u tome. Mi mlađi volimo da mislimo da smo svašta novo izmislili, ali je posebno zadovoljstvo podiviti se onome što su uradili oni pre nas.

Iz istog razloga, zamolio bih bilo koga ko ima pristup starim arhivama ili brojevima "Vjesnikovog kviza" (ili drugih listova u kojima se ova zagonetka pojavljivala), da nam na blogu reprintuje što više ovakvih radova, sa rešenjima (pre svega mislim na šestice i sedmice, pa ako ima i većih). Ja bih se vrlo rado potrudio da to uradim da je moja kolekcija još uvek u životu.

U potpunosti se slažem sa oba zlatna pravila pasijansa koja Miroslav pominje: (1) da reči moraju biti uzastopni logogrifni anagrami i (2) da polazne/zadate reči, ako su susedne, imaju tačno jedno zajedničko slovo, a da ako nisu susedne, ne smeju imati nijedno zajedničko slovo. Uobičajeno je da pasijans ima tri zadate reči, tako da pravilo (2) zapravo znači da "spoljne reči" ne smeju imati nijedno zajedničko slovo. Ako pasijans ima više od tri zadate reči ("produženi pasijans"), tada zadate reči na uzastopnim pozicijama (n i n+1) mogu i moraju imati tačno po jedno zajedničko slovo, a zadate reči na pozicijama koje nisu uzastopne ne smeju imati nijedno zajedničko slovo. U svemu ovome sam potpuno saglasan sa Miroslavom - a činjenica da ovako stroga pravila ne sprečavaju mnoštvo varijanata pasijansa samo pokazuje da ta pravila nisu suviše stroga. Slažem se i sa konstatacijom da tolerisanje zajedničkih slova u spoljnim rečima ozbiljno degradira nivo ove zagonetke i da bi ga trebalo eliminisati.

Detalj koji predstavlja neposredni povod mog obraćanja jeste, naravno, pominjanje one kombinacije DIVLJANJE/DIVLJENJE/ŽIVLJENJE, koja mi se učinila poznatom :)

Uglavnom, čitavog života pod "logogrifnim anagramom" podrazumevao sam i sam logogrif, i rešavajući sve te pasijanse u "Vjesnikovom kvizu", nije mi padalo na pamet da je potrebno uraditi bilo šta više osim - u sledećem redu upotrebiti reč koja se sastoji od skupa slova koji se za 1 razlikuje od skupa slova upotrebljenog u prethodnom redu. Dakle, ako su u prethodnom redu upotrebljena slova {A, B, K, O, R, S} (recimo, reč BORAKS), da je u sledećem redu dovoljno upotrebiti slova npr. {A, K, O, R, S, T} (bez obzira da li ćemo sastaviti reč TORAKS ili TROSKA). Pošto se ovde očigledno moje tumačenje razlikuje od Miroslavljevog, pokušao bih na neki način da ga opravdam.

Zahtev da se iz pojma logogrifnog anagrama izostavlja čist logogrif deluje mi nelogično - i sam po sebi, a i u odnosu na pasijans (pa ni u kartaškom pasijansu ne mešate karte uvek nego samo kada ste primorani). Pokušaću da navedem nekoliko primera kojima bih to ilustrovao.

Milan S. је рекао...

[1] Pretpostavimo da su čisti logogrifi prekršaj. Ako imate reč POGOVOR, pa u sledećem redu stavite DOGOVOR, vi ste, dakle, uništili pasijans, odnosno, on je postao neobjavljiv, neispravan, kako god. Ali, ako dođete na ideju da stavite ODGOVOR, onda je pasijans iznenada sasvim OK. Po meni razlika između ODGOVORA i DOGOVORA ne bi smela da ima takav efekat, pogotovo što su obe reči u podjednako tesnoj etimološkoj i semantičkoj vezi sa rečju POGOVOR - samo što se jednoj, eto, zalomilo da bude logogrif a drugoj logogrifni anagram koji nije ujedno i logogrif.

[2] U svom produženom pasijansu na adresi: https://enigmatikatio.blogspot.com/2019/02/produzeni-pasijans.html
kao poslednju zadatu reč (zanimanje) stavio sam BABICA. Do nje je Marko Mihaljević došao preko reči BAKICA, a Andon Koloski preko reči BANICA. Nikom (od prisutnih) nije zasmetalo da su ti logogrifni anagrami ujedno i logogrifi, niti je iko pomislio da je ponudio neregularno rešenje. Koliko se meni čini, do reči BABICA se i ne može stići drugačije nego preko čistog logogrifa: BAKICA, BANICA, BATICA, BARICA, BOBICA, BUBICA, ŽABICA, kao i opskurnih BAJICA, BAZICA i još nekih koji bi se verovatno dali smisliti. Ovo su, dakle, sve čisti logogrifi. Moglo bi se zaključiti da reč BABICA ne treba ni pokušavati stavljati u pasijans.

[3] Moj zasad jedini objavljeni pasijans osmica:
https://enigmatikatio.blogspot.com/2019/02/pasijans-osmica.html
srećom, zadovoljava i strogo pravilo da logogrifni anagram ne sme biti ujedno i logogrif, tako da se mogu nazvati ponosnim autorom osmice :). Ali pazite šta imamo u tom pasijansu: TEREĆENJE/REMEĆENJE/MEZEĆENJE. Nisu logogrifi ali, iskreno, to se tek pažljivim posmatranjem može utvrditi, a i gorak ukus logogrifa ostaje, zato što slova jednostavno nisu "dovoljno ispremetana". Kod sastava reda 7 i više (što mogu slobodno da kažem jer sam ih dosad sastavio desetak iako nisu svi ugledali svetlo dana), prilično je nezgodno kada sastavljač nema "za šta da se uhvati", kao što bi bio neki zgodan početak ili češće kraj reči.

[4] Čak i ako se prihvati pravilo da su čisti logogrifi zabranjeni, to nas ne spasava od apsurdnih situacija u kojima bi, recimo, jedna ispod druge stajale SARDELA i SRDJELA (što bi svakom rešavaču trebalo da smrdi jače od logogrifa).

Što se mene tiče, ja bih nastavio sa sastavljanjem pasijansa prema svom celoživotnom shvatanju da je logogrifni anagram "reč koja se sastoji od istog skupa slova kao i prethodna, sa jednim elementom promenjenim", što, dakle, uključuje i čist logogrif. Zabranu logogrifa u pasijansu smatram bezrazložnim sputavanjem, i ako enigmatska zajednica smatra za potrebno, kod svakog svog pasijansa spreman sam da stavim, što bi se srpski reklo, disklejmer u kom kažem "da su uzastopne reči logogrifni anagrami koji mogu, ali ne moraju, ukiljučivati i logogrife". Pre toga bi vredelo videti kakva je dosadašnja enigmatska praksa - i tu mislim na praksu sedmica i osmica (kod sitnijih sastava naravno da nije problem ispremetati slova kad svaka druga reč ima anagram).

Da zaključim, slažem se i sa Borisom i sa Miroslavom da treba povući jasne crte šta se smatra pravilom pasijansa uklesanim u kamen, a šta se smatra prednošću nekog pasijansa - recimo, tematska povezanost početnih pojmova može biti samo preporuka, jer nema jasne granice kada su tri pojma tematski povezana. Ako pravimo pasijans reda 5, nije problem koristiti izuzetno povezane pojmove (Vukov sabor u Tršiću predstavlja genijalan primer), ako je red 6, tu već postaje teže, ako je red 7, možemo se smatrati izuzetno uspešnim ako to postignemo, a ako je red 8, bojim se da ćemo se morati pomiriti sa pukovnikom koji mezeti pod malom strehom (najzad, i pukovnici imaju dušu).

Slavko Bovan је рекао...

Zbog Milanovih konstruktivnih komentara ovaj post prebacujem na vrh strane.

Slavko Bovan је рекао...

Miroslav je poslao još 2 varijacije. Biće objavljene. Imamo najavu da stiže još priloga.