четвртак, 28. фебруар 2019.

ISTORIJSKA SKUPŠTINA


(PODSEĆANJE NA PROŠLOGODIŠNJU SKUPŠTINU, OBJAVLJENO NA BLOGU 17.02.2018.)
Danas je u hotelu Mažestik“ u Beogradu održana redovna Godišnja skupština Enigmatskog saveza Srbije, uz prisustvo 26 članova sa pravom glasa i dva (Pupezin i Bovan) bez prava glasa. Kada sam video sastav okupljenih, odmah mi je bilo jasno kako će se stvari odvijati. Mnoštvo „dizača ruku“, te primetan (baš bode oči) izostanak veliki broj enigmata sa stavom (Opravdanja za izostanak su bila razna, ali za većinu je jasno – Neće da učestvuju u cirkusu). Iako je bilo jasno šta sledi, naše je bilo da branimo čast najboljeg enigmatskog kluba u Srbiji, a „dizačima ruku“ i neopravdano odsutnim neka je na čast. Imaće vremena da se postide svojih postupaka.
Skupštinom je predsedavao Željko Dimović, predsednik Saveza, ali posmatrač sa strane bi mogao izvući zaključak da je predsedavajući Mile Janković (Tako se ponašao). Pre utvrđivanja dnevnog reda javio se za reč Zlatan Pupezin koji je upitao: „Kakav je naš status?“. Dobio je odgovor: „Znate!..niste se žalili, GOTOVO!“. Pupezin reče da ne znamo na šta da se žalimo jer nismo dobili nikakvu odluku, ali smo načuli da nas je predsednik izbacio, pa hoćemo da čujemo ZAŠTO?. Ne dobismo odgovor zašto smo izbačeni, već je rečeno da je objavljena odluka na Sajtu ESS. (Zanimljiva digresija: Kada je ŽD pojašnjavao da je imao potpuno pravo što nas izbacuje kazao je da je pozvao predstavnike klubova da se izjasne, a ako se ne izjasne u roku deset dana ODLUKA JE VAŽEĆA. Reče, nisu se izjasnili osim Natoševića, NZ, Valjeva i Piramide. Kada, isporvociran tom neistinom, podsetih na JAVNE OBJAVE na Sajtu ESS – Vuk, Bor, Niš... dobih odgovor: „Ih, nećemo uvažavati šta piše na sajtovima. Potpuno mi je neshvatljivo kao VAŽI kačenje odluke na sajt, a NE VAŽI odgovor na odluku). Stanko Žugić reče da on nije učestvovao u donošenju odluke, a Lazarević da je moralo da se pošalje odluka Kikindi. Usput je kazao i rečenicu zbog koje smo se Pupezin i ja zgledali u čudu: „Poznato je da su u prethodnom periodu naneli dosta štete srpskoj enigmatici... (?!)... ali odluku im treba poslati". Šarić reče da u zapisniku ne stoji da smo ovlastili Željka za donošenje odluka, na što Mile uzviknu: „LAŽEŠ!“. Skoči Mile i svima nama objasni šta je rekao Radaković (jer mi ne znamo). Šarić replicira: „Mile, merodavno je šta piše u zapisniku, a ti si bio pijan“. Sada Mile: „Nije lepo što kažeš da sam bio pijan, mogu ja reći da ste vi bili drogirani pa se ne sećate šta je Radaković rekao“ (Ugrabih reč i kažem: „Zapisnik je potpisao Željko“. To dade dodatnu snagu da se napadne Šarić (zapisničar). Izgleda mi da je zapisničar kriv za sve. Nema niko da kaže Dimoviću da je on odgovorno lice i da on odgovara za tačnost navoda. Badava. Ne vredi govoriti onima koji neće da slušaju. Pupezin opet uskoči: „Evo ja sam bio drogiran, ali tamo smo rekli da treba predsedništvo da odluči“. Još malo diskusije, te rekoše o tome ćemo na kraju skupštine. Sve u svemu, EKK nije u ESS. Velikodušno nam ponudiše, pošto se nismo žalili (Na šta da se žalimo?) da možemo „ako budemo dobri“ (ovo nije rečeno već vaš izveštač unosi malo šale u ovaj tekst) napišemo molbu pa će to predsedništvo razmotriti. (Zlatan i ja smo danas pretresli i tu mogućnost, a dva puta smo imali telefonski kontakt sa Vanjom Tomaševim koji nije mogao da dođe zbog porodičnog slavlja. Jednoglasan stav predsedništva EKK je da ne dolazi u obzir bilo kakvo pisanje molbe. Ako molbu da se vratimo u Savez napišu oni koji su nas izbacili, molbu ćemo razmotrili. Mislim da je ovo stav celokupnog članstva EKK). Naravno, niko da izusti ŠTA SMO SKIVILI?
Na red je došao „Srem“. Oni jesu napisali žalbu jer su izbačeni iz Saveza. Šarić obrazlaže da je došlo do nesporazuma, te da je prijavio četiri člana, da je članarina plaćena preko honorara, pa kako nije znao da to nije dovoljno (nedostaje 500 dinara) traži da mu se odobri rok od nekoliko dana da to reguliše. Napisao čovek žalbu! Žalba odbijena. Dizači ruku digoše ruku, a Šarić se diže sa stolice i ode...Savez nema sekretara. Po hitnom postupku izabran je Mile Janković za VD sekretara.


Nakon početnog pokušaja vođenja dijaloga sa predsedavajućim i kopredsedavajućim, pošto nam je sve jasno, Zlatan i ja, pratimo dalji tok sednice i čekamo završnu tačku da još jednom dobijemo potvrdu onoga šta nam je jasno – Nismo u Savezu. Svoj lični stav i dalji odnos prema savezu napisaću u posebnom postu, a ovde ću samo kazati. U ESS sam od 1992. godine, misim da sam ponešto doprineo radu Saveza, da ništa pogrešno nisam učinio, ali danas je usvojena odluka da me ne žele u svojim redovima. Mislim da je odluka neljudska, ali je svakako legitimna. Usvojila ju je Skupština prećutno.
Počinje da se radi po dnevnom redu. Odajemo minutom ćutnje počast preminulim kolegama, Lazarević je tim povodom kazao nekoliko reči, a onda su razmatrani predlozi: Izveštaj o radu, Finansijski izveštaj, Plan rada i Finansijski plan. Diskusija malo, ponekad se odluta pomalo od teme, pa se vrati na temu. Možda je za čitaoce ovog bloga nainteresantnije to što je Mile Janković skrenuo pažnju na izvesne probleme sa obnavljanjem ugovora sa listom „Alo“. Promenjen je vlasnik, sada se rade dve strane a ponuđeno je zaista malo para. (Rekao je i iznos, ali iako sam izbačen ne želim da iznošenjem tog iznosa nanosim štetu ni Savezu, a ni drugim autorima. Jedino mogu kazati da je ponuđeni iznos neprihvatljiv za bilo koga). Mile reče da još pregovara, te da se autori malo strpe. Mogu sarađivati članovi ESS (Pupezinu je sugerisano da se učlani u neki drugi klub ako misli da radi i dalje za „Blic“, na šta je on zatražio da se učlani u „Piramidu“. Da li treba da vam objašnjavam da li se Zlatan šalio ili je bio ozbiljan? Zar neko misli da će neko zarad 1000-2000 dinara honorara pogaziti svoje principe?
Prelazimo brzo preko tačaka dnevnog reda i dolazimo do promocije knjiga. Govori Lazarević, a malo ranije Dimović mi prebaci da mi smeta to što je za knjigu Krste Ivanova ESS izdvojio 750 a za Lazarevićevu knjigu 5000. Rekoh da nije tačno, već mi smeta način odlučivanja. Dimović reče da je odluka njegova, da on ima pravo na to i da će odluku potvrditi predsedništvo. (Mislim: Kako zna da će predsedništvo potvrditi odluku. Mislim, ali ne kažem, jer ne moram baš sve kazati).
Susreti će biti u Sremskoj Mitrovici u avgustu, cena će biti oko 4000 dinara. Malo se diskutovalo o takmičenjima i odlučeno je da se održati sastavljačko i rešavačko prvenstvo i sastavljanje anagrama, a izbacuju se šah i kvizova. Ostaje dodela pehara (Bilo je predloga da se to ukine). Zlatan mi u povratku ka Kikindi reče: Ko će se takmičiti? Ima li uopšte ekipa? Sada kada fale 3-4 EKK i jedna „Srem“, ko ostaje?. Rekoh, daleko je avgust – vidjećemo. Složismo se da idemo kao turisti.
Mile pomenu da se mora doneti pravilnik u takmičenjima da se ne ponovi situacija iz Subotice kada pobednik u sastavljanju i rešavanju nije ukupni pobednik. Pomislih, čudno da se neki sećaju šta je TAČNO Radaković kazao, a ne sećaju se da smo ODLUČILI da se pripreme pravilnici o takmičenjima i o priznanjima ESS koje je TREBALO DA DANAS USVOJIMO. (Ali, ko sam ja da tumačim šta smo odlučili. Ima ko će...Ima vremena...Sad će oni!)
Tačka razno. Upitah da li će skupština da se izjašnjava o statusu EKK. Dimović i Janković kažu da smo odlučili. Ostali ćute. Meni je ćutnja dovoljan znak. Potvrđeno da nismo članovi ESS. U kasnijim razgovovorima neke kolege (prethodno su ćutke prešle preko izbacivanja Kikinde) pitaju šta ćemo sad. Nas dvojica u glas: „Ništa. Radićemo kao i do sad. Možemo mi bez Saveza, a na Savezu je da pokaže da može i bez nas“. Na njihovo čuđenje da nećemo pisati nikakve molbe, dobili su izričit odgovor. NEĆEMO. Kako smo izbačeni, tako nas možete vratiti, ali je pitanje da li će naše poniženo članstvo pristati na to.
Usledio je ručak. Pojedosmo ćevape, a javno priznajem da sam na račun Saveza popio i kafu sikterušu (nije bila loša!). Važna poruka rukovodstvu saveza povodom ručka: Članovi EKK su bili spremni da plate svoj ručak, pozvali smo konobara da to uradimo, a on nam reče – Ne može, organizator je sve platio i račun je predat. Dakle, ako nas časte, zahvaljujemo na velikodušnosti, a ako pak hoćete, možemo platiti i naknadno.
ESS želim procvat u daljem radu, a mi EKK ćemo se već nekako snaći.
Molim sve članove ESS da NE ŠALJU nikakve priloge na ovaj blog, jer su minimalne šanse da će biti objavljeni. Ako vam nije jasno – To se zove reciprocitet (piše u rečniku). Hvala na razumevanju.
Slavko Bovan  

56 коментара:

Анониман је рекао...

Slavko, nisam sve do kraja pročitao... samo mala ispravka: Apostolović je bio sa pravom glasa...kao član EK Valjevo. Voja Dodevski

Slavko Bovan је рекао...

Nije mogao imati pravo glasa jer ga nema na spisku od 69 pravovjernih. Ili ima, a nisam zapazio. Molim te pogledaj, pa ako je ipak sa pravom glasa ispraviću.

Slavko Bovan је рекао...

Naravno, ima još sijaset zanimljivih detalja koje se ne uklapaju u oficijelni izvještaj, ali mogu u komentare.
Fascinantan detalj mi je kada su mi dvojica kolega koji NE ČITAJU BLOGOVE (ali stvarno ne čitaju!) kazalo da su čuli da (parafraziram) previše objavljujem priloge iz hrvatskih, makedonskih i slovenačkih listova a premalo iz srpskih. Ja im rekoh: "Jesu li vam kazali da se moj blog ne zove Srpska enigmatika pa da objavljujem samo iz srpskih listova. Moj blog je svjetski, te objavljujem i objavljivaću sve što je interesantno čitaocima, pa makar bila enigmatika sa Madagaskara. Gledaju me u čudu, a priskoči Stanko Žugić koji reče da svaki dan čita ovaj blog te da su mu nedavno čestitali rođendan enigmati sa svih strana svijeta, što mu je uljepšalo dan.

Nakon toga, ta dvojica nečitača kažu da su čuli da na ovom blogu ima svakakvih komentara. Upitah, da li su čuli da je bilo ikakvih komentara na blogu predsednika Saveza. Kažu da nisu. (Čudim se da nisu. Ovo čuđenje je ironija).

Slavko Bovan је рекао...

Dok smo još ćaskali nakon sjednice jedan kolega mi pokaza komentar Dejana Minića (pominje falsifikatore i uzurpatore) i pita me da li ću to brisati i šta mislim o tome.
Rekoh, a sada pišem da ostane zapisano jer mi se često u tastaturu stavlja ono što nisam napisao:
Dejanu sam poslao poruku samo da objavi da je EKK izbačen, ja ne bih napisao onako kako je on napisao. Mislim da jesu i falsifikatori i uzurpatori ali to ne bih napisao (Sada pišem da kolega ne kaže da izbjegavam da napišem šta sam rekao) On ponovi: Hoćeš li obrisati?
Ja: Da li ti to očekuješ da branim čast organizacije i tebe koji ste mi kazali da sam đubre (Umjesto đubre bilo je nešto slično. Op. SB).
ON: Nisam ja.
JA: Kako nisi, jesu li sada odlučili a ti šutiš.

Slavko Bovan је рекао...

Da rezimiram: Molim članove EKK i posjetioce ovog bloga na dostojanstven pristup svemu ovome. U komentarima pazite šta pišete, jer se svaka zapeta meni nabija na nos, dok se na oficijelnim blogovima dozvoljava sve. Pokažite da niste takvi. Zadržite nivo komunikacije koji preovladava na ovom blogu. Hvala unaprijed.

Slavko Bovan је рекао...

I dalje postoji isto pravilo: Dozvoljeno je iznositi svoje mišljenje o svemu pa čak i "napadati" blogogazdu uz dva preduslova (koja važe i kada gazdu hvalite) - Potpis i nema teškog vrijeđanja. (Npr: Dozvoljeno je kazati gazdi da laže, ako laže, ali nije dozvoljeno kazati mu da je kikindsko đubre, jer ja nisam kikindsko već hercegovačko-kikindsko đubre, a bez obog dodatka sam strašno uvrijeđen).

Anonimni komentari se brišu. Potpisani komentari u kome se iznosi lični stav, stav je komentatora (pročitati lijevi stubac). Biće obrisani potpisani komentari ako se baš-baš pretjera ili se grubo prekrši neka moralna ili zakonska norma (Primer koji nije za ugled: negiranje nečije nacije, seksualnog opredeljenja ili diskriminacije po bilo kom osnovu).

mihajlo је рекао...

UPIJAŠ ISKONSKI START

Dejan Minić је рекао...

Napiši ti, Slavko, ime i prezime ˝kolege˝ koji te je pitao da li ćeš da brišeš moj komentar ili nemoj da pišeš takva prepričavanja ovaj ili onaj kazao ovo ili traži ono. Svi imamo imena i sve treba da bude javno!

Slavko Bovan је рекао...

Dejane, ono što čujem u razgovoru koji nije JAVAN neće biti javan ni na blogu, ako ne dobijem dozvolu sagovornika. Ovdje potpuno imenom i prezimenom pominjem samo ono što je javno izrečeno. Molim da to svi poštuju.
To je jedno od osnovnih pravila novinarske profesije, a ovdje sam vaš reporter.

Dejan Minić је рекао...

Onda te molim da takve privatne razgovore više javno ne isnosiš, jer nemaju nikakvu težinu.

Kopiraću svoj komentar još jednom za slučaj da ga neko nije priočitao i neka mi neko argumentovano kaže šta nije istina.


Slavko javlja da ˝EKK nije u ESS¨!

17. фебруар 2018. 13:49 Избриши
Blogger Dejan је рекао...
Iz mog ugla to je dobra vest, jer ovako sjajan klub sa sjajim ljudima i odličnim odnosom prema enigmatici, nema šta da traži u Savezu koga vode falsifikatori, uzurpatori, manipulatori, lažovi, uništitelji autorske enigmatike, uništitelji međuljudskih odnosa, licemeri, sitne duše, ćutolozi bez ikakvog morala i ˝ostali miroslavi cvetkovići˝ i tako dalje do beskraja.

Анониман је рекао...

Desilo se ocekivano!
Ne valja biti u drustvu onih koji te nece. Kad nismo znali sami da izadjemo dobro je da su nas izbacili.
Ja sam vec dugo (dobrovoljno i samovoljno) van ESS i nije mi nista losije nego kada sam bio njegov clan. U mnogo cemu je i bolje.
Idemo dalje! Bez razocaranja, depresije, osvete, ruznih reci, alkoholnih i narkomanskih ispada. EKK ima vise clanova nego ESS, mnogo zdraviju sredinu, ima svoj godisnji skup, svoja takmicenja, svoju saradnju sa listovima, svoj sajt, pokrece svoju izdavacku delatnost, odlicne saradnike sa svih strana krivudave Drine, nije zatvoren niti ucauren u usko drustvo i redovno ga siri...
ESS treba pustiti da radi sa podobnim ljudima. Ne treba se, ni turisticki, mesati u njihova takmicenja, nagrade, priznanja, saradnju.
Bilo bi korektno svim clanovima EKK dozvoliti da se izjasne da li zele da ostanu u EKK ili ne. Svima koji izraze zelju treba pozeleti srecu u drugoj sredini i sa njima zadrzati najbolje odnose. Muka coveka natera da se opredeli i prema onima koji mu nisu drustvo i u to ne treba dirati.
Dobro dosli u moje drustvo!
Dinko Knezevic

Dejan Minić је рекао...

Nemoguće je da su falsifikovali zapisnike, nemoguće je da su uzurpirali Savez, da se nisu držali statuta, da manjina nadglasava većinu, uopšte nisu manipulisali i lagali, a da piju sačuvaj Bože.

Evo i autorska enigmatika je procvetala u zemlji Srbiji, odnosi su bolji nego ikada i za godinu dana rada ovog Saveza sigurno je bar udvostručen broj članova. Nema onih koji ćute i prodaju se za 300 dinara, svi govore javno i transparentno, nema više licemera, sve je fantastično.

Slavko Bovan је рекао...

Ispravka: Voja Dodevski javlja da je Apostolović ipak imao pravo glasa kao član Valjeva pa sam ispravio u tekstu, iako mi nije najjasnije kako.

Dejan Minić је рекао...

Bolje te našli, Dinko:)

Slavko Bovan је рекао...

Dinko, hvala na javljanju i podrđci.
Naravno, EKK je jedna vesela družina u kojoj se postupa po demokratskim principima. Mi smo dobrovoljna organizacija. Dobrovoljno se pristupa i dobrovoljno se istupa (ili ostaje a učlanjuje i u još neki klub). Ko god se ne osjeća prijatno u EKK, može se javiti da napušta klub pa da ažuriram evidenciju. Nema ljutnje.

Koliko sam shvatio, Dinko ostaje u evidenciji :)

Slavko Bovan је рекао...

Slutim da će se samo povećavati broj članova, a ne smanjivati. Kao što znate, politika kluba je da nikoga posebno ne zovemo da se učlani, Znamo, ima stidljivih (mladih) koji se ustručavaju jer misle da još ne pripadaju u društvo "odraslih enigmata", ali nikoga ne forsiramo. Tiha voda brijeg roni. Početkom marta za 3. rođendan vidovito predviđam prebacivanje preko 100 članova. Do sada me vidovitost nikada nije izdala.

rajovicverica1@gmail.com је рекао...

Divan je dan bio,26 ljudi srecno sto EKK nije u ESS!Njima puno srece i uspeha u radu!Slavko, ja zadrzavam svoj broj!!!!!!!!

Vesna Nedic је рекао...

Dinko, svaka čast, ovo je odavno trebalo reći.
Zašto se trpamo u društvo koje nas neće?
Čast nam je biti u tvojem društvu.

Slavko Bovan је рекао...

Verice, nisam ni sumnjao. Pozdrav od mene i Milijane,
(Kad već pomenuhgospođu Bovan - Dobio sam tri poruke u kojima me pitaju kolege kako Milijana ovo podnosi. Hvala na pitanju, odlično. Evo reče mi umilnim glasom kroz zube:"Polomiću ti obe noge ako prekršiš ovo što pišeš i nekome iz ESS nešto objaviš. Nadgledaću blog!".
Kad je to tako ljupko kazala, ovaj boldirani tekst valja dodatno boldirati.)

N. Petkovski је рекао...

Zasada se uzdržavam od bilo kakvog komentara, ali ću samo postaviti jedno pitanje: DA LI SE NA SKUPŠTINI RASPRAVLJALO O POTPISANIM VULGARNIM, BEZOBRAZNIM I KRAJNJE UVREDLJIVIM KOMENTARIMA I NJIHOVIH POTPISANIH AUTORA NA BLOGU ŽELJKA DIMOVIĆA I DA LI SU U DUHU DOGOVORENOG U SUBOTICI TI "LJUDI" ISKLJUČENI IZ ESS NA DANAŠNJOJ SKUPŠTINI? Pošto čitam da su isključeni SAMO EKK i Srem, to znači da su u ESS OSTALI I DALJE ti pljuvači, neljudi i besramnici i da im ESS time zahvaljuje i odobrava takve postupke i da im takvi UPRAVO TREBAJU!!!

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, vrlo si duhovit.
POBOGU, tamo se ne piše ništa neprimereno! Po mišljenju izvjesnih osoba, samo i isključivo na ovom blogu se dešavaju ružne stvari, a najružnija od svih je ta što ste vi mnogobrojni čitaoci RADO baš na TiO. TO JE NEDOPUSTIVO. Gazdu valja zbog toga išibati i baciti lavovima. Pokušah pomenuti to što ti govoriš, a nekolicina se pretvara da ne zna šta govorim, nekolicina gleda u pod, nekolicine baš briga, nekolicina gleda kad će ćevapi...Oni koji su PISALI (bilo je u sali onih anonimaca, a oni znaju da ja znam ko su) baš briga. Opet će oni da nas sve čašćavaju kako im padne na pamet. Ubrzo.

Treba da shvatiš da je bilo teško kazati dvije riječi a da ne budeš prekinut. Stoga pokušavam da nađem opravdanje za neke od prisutnih kolega što nisu ni zucnuli. Pokušavam, ali ne nalazim. Mi smo makar kazali.

Slavko Bovan је рекао...

Ha, sad se sjetih i komičnog detalja.
Uzeh mobilni telefon da napravim fotografiju, a Dimović vrisnu: "Ne smeš snimati, niko ti nije dozvolio!".
Zabezeknuto upitah: Ne smijem fotografisati?
Dobih odgovor sa prizvukom olakšanja: Možeš, ali ne smeš snimati.
Upitah: Je li tebi iko kazao da je ovo javni skup?
Ne dobih odgovor, ali mi je bilo jasno da se PLAŠE SNIMANJA jer kako će onda tumačiti "šta je rekao Radaković, a što ne piše u zapisiku".

(Pozdrav za Svetlanu!)

IlijaO је рекао...

Ljudi, sad se vratih iz Temišvara! Kad me sad nije šlogiralo, e onda neće nikad! Ujutro slijedi opširnije i sa slikama, na kojima će biti vidljivo da je EKK dobio novog člana! Znači- ne tonemo! Dapače- palac gore i malo cementa za moju "peticu"!

Sneška је рекао...

S "TIO" SI SKRAJNUT? ŠIPAK!

Luka је рекао...

TIO - TRN SPISKU "SKIJAŠA"!
SPISKAJ STRUKI NAŠ TIO!
SKRATI "NAJ-SPIS"! KUŠ TIO!
SPAS KRIKNU: STIŠAJ TIO!
SPISKU "STIŠAN" TIO! KRAJ!!!


Luka је рекао...

... a sve poradi:

JAK TIO STRŠI NA SPISKU!

Slavko Bovan је рекао...

Kad se usvoji mudra odluka, napredak se odmah vidi.

Slavko Bovan је рекао...

Pohvala za anagramiste.

Mirka је рекао...

NAŠ SPISAK JUTROS ISTI! (S=K) :))

Zdenko је рекао...

A, JOK! SUŠTI SRPSKI INAT!

Milan Žarkovački је рекао...

Odnedavno nisam član mog prvog enigmatskog kluba, ED „Natošević“ – pa samim tim ni ESS-a – zato što nisam platio članarinu u novom, neobično kratkom i oštro određenom roku. Pretpostavljam – a, verujem, i ostali – zašto je taj rok tako određen. Verovatno je bilo u interesu da što manje ljudi ima pravo glasa na ovoj skupštini. Posle svega što se dogodilo, nije mi žao zbog tog mog zakašnjenja, ostaću van ESS-a, naročito dok mu je ovaj i ovakav predsednik, rukovodstvo i glasačka mašina, i ostaću u EKK, koji tako postaje moj jedini enigmatski klub.

Imam zamerke i na postupanje EKK-a u ovoj zbrci, mislim da je mogao bolje da se pripremi, jer da mu je bio cilj da ne bude u ESS-u izašao bi sam umesto da čeka da bude izbačen; i ne verujem, za razliku od nekih ovde komentatora, da je baš dobro što je EKK izbačen.

EKK-u želim uspeh u daljem radu; a ESS-u želim da se urazumi, na obostranu korist!

Slavko Bovan је рекао...

Hvala.
EKK hoće da sarađuje sa svima koji hoće s nama. Zato rukovodstvo EKK i pored niza neprijateljskih poteza sadašnjeg rukovodećeg politbiroa ESS nije želelo da pokrene inicijativu za istupanje (iako je bilo takvih sugestija od članstva). Naše je da postupamo časno, a kome naš rad smeta može da izdejstvuje da nas išutira. Neka. Ni ja ne mislim da je dobro što smo izbačeni (na pravdi Boga i po samovolji pojedinca podržanog od "politbiroa" i uz prećutno saglasnost izvesnog broja što ucenjenih, što "baš me briga jer mene ne diraju" članova). Ipak, dobro je da "svaka zvijerka pokaže svoj trag". (Vrlo mi je "simpatično" iščuđavanje na reciprocitet. Bilo je: Nećeš valjda? Ne, nego ću vam aplaudirati!). Vrijeme će pokazati ko će da se ponosi svojim postupcima, a ko će da se zastidi. Ja mirno spavam i svakoga mogu da pogledam u oči.

N. Petkovski је рекао...

Evo danas je značajan dan - PROČKA, hrišćanski dan oproštenja i očišćenja od grehova. Danas BI TREBALO oprostiti onima, kako je Isus Hristos rekao: "Oprosti im Bože, ne znaju šta rade", ali ovi iz ESS su pokazali da nažalost itekako ZNAJU ŠTA I KAKO PRLJAVO DA RADE. Kako da kao častan Hrišćanin ipak oprostim onima koji su me zajedno sa stotinak članova isključili iz naše zajednice kao kolateralna šteta, kako da oprostim onima koji su me (sramno gazeći odluku iz Subotice!) POTPISANI imenom i prezimenom najvulgarnije vređali, pljuvali i psovali na Žecinom blogu, na blogu Ptredsednika ESS!!!, koji su mi najpodlije NEGIRALI NACIJU (moju, Žecinu, Vojinu, Gišinu, Andonovinu ...). Kako da kao Hrišćanin oprostim što se nije našao junak (a ponajprije Predsednik ESS) da na Skupštini sankcioniše SVE gore pomenute učinjene grehove. E, ali Predsednik ESS i ostali članovi su IPAK oprostili tim nitkovima jer ih NIČIM NISU kaznili, naprotiv oni su i dalje sa njima (takvi im verovatno trebaju), ali NISU oprostili (a da li su imali šta da opraštaju) EKK i Srem-u.

Znam sigurno da NIKAD nisam nikoga vređao, pljuvao, psovao ili bilo kako nipodaštavao, te nema ko i šta da mi oprašta, ali ipak molim za oproštaj što sam svim tim neljudima na prljave uvrede znao da uzvratim samo sa jednom rečenicom: "Ja tebi dvaput".

R.Jovicic је рекао...

Žalosno je to što se dešava u Enigmatskom savezu Srbije.
Ja sam učesnik u osnivanju Saveza i nikada se nije dogodilo da Savez izbacuje neki klub iz članstva. Naprotiv težnja je bila ka omasovljenju.
Ako su pojedinci nešto skrivili,njih treba izbaciti a ne celo članstvo kluba.
Me znam uopšte šta je EKK skrivio da celo članstvo izbaci iz Saveza. Iako mislim, da to nije neka tragedija. EKK je naš najbolji i najaktivniji klub. Pa neka iz Saveza napiše aktivnosti svog kluba. Mnogi ni Skupštine ne održavaju.
UE "Vuk Karadžić" nije ni prošle godine učestvovao u takmičenjima, a neće ni ove godine. Nikakvu saradnju sa ESS nismo imali, i od sada će opet biti nikakva.
Udruženje je pravno lice, ima svoj matični broj, svoj PIB, prijavljeno je kod APR i redovno podnosi godišnji bilans svog rada. U istom takvom statusu je i EKK, osim sekcija koje nisu ništa..EKK želim da nastavi sa svojom enigmatskom aktivnošću, jer bio u ESS ii ne isto je.

IlijaO је рекао...

Milane, svaka ti čast na razmišljanju i na napisanom! Istog sam mišljenja i boju ne mijenjam! Napomenuo bih, kako sam sekretaru, odavno predlagao " kako je bolje časno poginuti", " krepat ma ne molat" , odnosno, zahvaliti se na članstvu i ići samostalno, pa kako nam bude, za sve smo krivi, ali me je uvjeravao da će pobijediti glas razuma, i da će , valjda, za buduće odluke ESS-a, zvijezda vodilja biti: zajedništvo, tolerancija, međusobno uvažavanje, omasovljavanje, i još mali milion imenica pod zajedničkim sloganom- "svi smo mi enigmati"( i s vrlinama ali i manama!), ali smo se grdno prevarili, čak i izdani...Ali, tako je kako je...Još nije stavljena točka!
Jutros, nakon što sam noćas pročitao blogove, osjećam se jadno...

Slavko Bovan је рекао...

Ne treba se osjećati jadno!
Pošto nismo uradili ništa naopako, niti smo išta skrivili (odgovor i Radojici) treba da se osjećamo opušteno i rasterećeno.

Od svega su mi simpatični oni s kojima sam razgovarao juče, te oni koji mi šalju mejlove podrške. Više njih nas savetuje šta da radimo (pisanje molbe, npr.) a niko da se usudi da javno kaže: OVAKVA ODLUKA ŠTETI SVIMA.
Pošto odluka nije naša, izvolite se obratiti na odgovarajuću adresu i upitajte politbiro ESS za junačko zdravlje.

Radojici Jovičiću javno zahvaljujem na podršci, njemu kao i cijelom "Vuku". Žao mi je što Radojica nije bio prisutan da se uvjeri na licu mjesta. Stanko Žugić je pokušao da bude glas razuma na skupštini, ali kao što rekoh - Badava je govoriti onome koji neće da sluša već ZNA DA JE(karikiram) EKK smetnja renesansi u ESS. Tek kada čovjek vidi svojim očima kako se pojedinci ponašaju bude mu sve jasno. Ovaj moj izvještaj, iako sam se potrudio da bude objektivan (Niko ne reče da nije BILO OVAKO) ipak je samo pokušaj prepričavanja dešavanja.

Slavko Bovan је рекао...

Posebno mi je žao što nije bio prisutan Marjan Radaković koji se stalno citira kao "krunski dokaz" pravovjernosti ESS. Živo me zanima da li će Radaković potvrditi ono što gazda-Mile ponavlja DA JE RADAKOVIĆ PREDLOŽIO A MI SE SLOŽILI DA DIMOVIĆU DAMO OVLAŠĆENJA KOJA MU PO STATUTU NE PRIPADAJU, pa je onda Šarić falsifikovao zapisnik, pa ga poturio Dimoviću (Vjerovatno nije mu ga poslao mejlom već ga je zabašurio sa stotinu papira, a ovaj nepažnjom potpisao), onda taj zapinik poturio Lojanici (NIJE MU GA POSLAO ŽELJKO ha-ha) da ga turi na Sajt, a onda je naivni Lazarević, naivno sve to objavio u zvaničnom glasilu NZ. Dajte ljudi, uozbiljite se. Ovo se treba nazvati pravim imenom - oligarhijom(vladavinom moćne manjine).

Luka је рекао...

... nastavno na Zdenkov komentar:

SJA SRPSKI INAT! "KUŠ" TIO!
"JAK" SRPSKI SIN ŠUTA TIO!

Slavko Bovan је рекао...

JOK, ISTINSKI RASPUŠTA!

Svetlana је рекао...

Žao mi je što se ovako završilo, nekako sam se i ja nadala da ćete se uspeti dogovoriti. Ja sam po prirodi "neutralna Švajcarska" i balansiram kako znam i umem između dva fronta. Ima stvari koje bih zamerila i jednoj i drugoj strani, ali sam juče nakon što sam pročitala šta se desilo, ipak doživela osećaj nepravde.

I ja bih strašno volela da znam šta je Marjan predložio, pogotovo što su dve osobe, za koje znam da su miroljubive, i koje po meni ne vuku ni na jednu ni na drugu stranu, a koje su bile prisutne na tom sastanku, nazvane lažovima. Savez, kao savez, me se ne tiče, pošto nisam njegov član, ali me se tiče šta se dešava sa ljudima sa kojima već skoro tri godine zajednički provodim vreme na blogovima.

(Ovo što sledi je isključivo privatne prirode, pa se izvinjavam Slavko što zloupotrebljavam tvoj blog. Milane, da li ti je stigla današnja poruka?)

Радоја Рацановић је рекао...


Ljudi, o čemu se ovdje piše? O čemu se izjašnjava? Zbog čega se sekretar zahvaljuje? Zar je pored činjenice da ogromna većina članova EKK, 83 od 94 - čini mi se, nije željela biti član ovog i ovakvog Saveza, potrebno dodatno izjašnjavanje? Slavko, pazi se, budeš li nas i dalje mimo volje većine gurao u t(akv)u organizaciju, tek to će biti pogubno po Klub!

Slavko Bovan је рекао...

Radoja, jedno je donijeti odluku o istupanju iz nečega (ESS) a drugo vratiti se tamo nakon izbacivanja. Prva odluka je teška jer valja sve odvagati (interese kluba, odnose sa prijateljskim klubovima,...), dok je druga odluka više nego lagana. OPŠTI stav je da NIKADA (Od sada pa za narednih milion godina) EKK neće tražiti da se vrati tamo odakle je išutiran. Ne mogu tvrditi da nikada nećemo biti u nekom drugačijem ESS, ali okolnosti bi se u ESS morale tumbe promijeniti, ali slutim da se to neće desiti u narednih deset godina.

Mandrak је рекао...

Ako ste na tzv. skupštinu išli očekujući drugačiji ishod, nešto ste pogrešno povezali. Prosta logika kaže da ako se nešto dogodi 3 ili 5 puta, pod istim ili sličnim okolnostima će se dogoditi 4. i 6. put. Zato je vrlo neobično što se već godinama ponavlja ista stvar, a vi se i dalje pozivate na statut, na pravdu, čast... To ne postoji u ovom i ovakvom ESS - u, tzv. ESS - u, ne znam zašto ste toliko tvrdoglavi.

Čitajući izveštaj, stekoh utisak da je Slavko razočaran. Kaže: "U ESS sam od 1992. godine, misim da sam ponešto doprineo radu Saveza, da ništa pogrešno nisam učinio, ali danas je usvojena odluka da me ne žele u svojim redovima. Mislim da je odluka neljudska, ali je svakako legitima."

Da objasnim plastično: to je, Slavko, kao da si godinama bio kolačar kod deda Janka, ali on je pre par godina umro. I sad njegovu slavu niko ne slavi, a kuću su mu zaposela 2 makroa i 3-4 prostitutke. Sad je tu je*arnik, ali na vratima i dalje piše "Deda Janko". E, ti i dalje ideš na ta ista vrata svake godine u vreme slave, uporno zvoniš, tražiš da te puste da presečeš kolač, a ku*ve ti uvek iznova drsko objašnjavaju da je to sad javna kuća bez krsne slave.

Koliko se ja u logiku razumem, nijednu stvar ne određuje ime. To znači da taj ESS čiji si ti član bio od 1992. više ne postoji. Sada je to tzv. ESS, što će reći: protivravno privatizovana organizacija u kojoj se hronično (od prvog dana) krši statut i dosledno sprovode raznorazne antistatutarne radnje. Pa, šta ćeš tu? I šta bi članovi EKK - a dobili prihvatanjem od strane vlasnika tzv. ESS - a osim poniženja?

Uostalom, podršku očigledno nemaš, kakvi god bili tvoji interesi. I nećeš je nikad imati tzv. ESS - u. Prost primer: ako je prosečan nivo svesti članova supštine takav da bilo koja logička i pravna besmislica glatko bude progutana i svarena, to je nedvosmisleni dokaz da mentalno zdravom čoveku nije mesto u tzv. ESS - u. Evo ilustracije: na skupštini je "utvrđeno" da je Marjan Radaković u Subotici predložio da se protipvravno ustoličenom tzv. predsedniku tzv. ESS - a Dimoviću daju neograničena prava, i "utvrđeno" je da su se svi složili, ali da je Šarić u zapisnik uneo nešto drugo.
E, sad... koliko se ja u inteligenciju razumem, prosečno ili čak ispodbrosečno bistar čovek bi morao da se počeše po glavi kad se sretne sa ovako (i ovoliko) nelogičnom pričom. Ako ostavimo po strani grupu uzurpatora (na slici su mahom nacereni), pitanje da je da li među ostalim skupštinarima ima mentalno zdravih? Posebnu sumnju bude oni koji su bili u Subotici, poput Perića, Matića, Lojanice itd.

Ukratko, htedoh reći da nijednom časnom i normalnom čoveku nije mesto u tzv. ESS - u. Smatram da je odluka o izbacivanju ispravna (ali ne i legitimna, kako Slavko reče, jer u tom savezu od 2014. ništa više nema veze s legitimitetom).

Slavko Bovan је рекао...

Mladene, nisam ja razočaran odlukom već licemjerjem ljudi. Da mi o glavi rade ovi iz Politbiroa, jasno mi je odavno, ali sam ipak naivno smatrao da ljudi (zarad sebe) neće pogaziti neke moralne norme. E to me razočarava. Specijalno me razočarava ta jednosmjernost - "Ja sam i dalje korektan prema tebi, ali zarad viših ciljeva zamrzavam odnose sa tobom, ALI ĆU TI JAKO ZAMJERITI AKO TI I DALJE NE BUDEŠ UVIJEK PRI RUCI AKO MI ŠTOŠTA ZATREBA.
Naravno, ne stavljam u isti koš sve ljude koji su bili prisutni. Neki su pokušali da se suprotstave bahatom ponašanju, ali su vikom ućutkani.

Sve ovo malo podsjeća na ostrakizam, a Vikipedija ovo piše:
Ostrakizam je bila politička mera u antičkoj Atini koja je prvobitno bila uperena protiv ljudi koji su želeli da vrate tiraniju u Atini, ali se ubrzo pretvorila u sredstvo političkog razračunavanja među neistomišljenicima. Vešti političari su pomoću ostrakizma uspevali da se reše svojih najopasnijih protivnika. Tako je, na primer, Temistokle ostrakizmom iz Atine proterao Aristida, vođu umerene struje koja se suprotstavljala napredovanju demokratije (483. godine p. n. e). Kada je trebalo pribeći ostrakizmu, sazivana je eklesija. Okupljeni građani su na komadićima crepa, koji se na grčkom zvao ostrakon, ispisivali ime čoveka koji je, po njihovom mišljenju, trebalo da bude proteran. Pošto bi ostrakoni bili prebrojani, Atinjanin čije se ime najviše puta pojavilo morao je da napusti grad u roku od deset dana. Ostrakizovani su u izgnanstvu ostajali deset godina, ali nisu gubili imovinu i građanska prava.

Slavko Bovan је рекао...

Pitam se šta na ovom blogu rade oni koji su se svojski trudili da me u subotu išutiraju iz Mažestika?

kzj је рекао...

Od juče me nešto proganja u vezi izbacivanja Šarića. Dok je radio u Šahovskom savezu bezbroj puta nam je omogućio da se sastanemo u njihovim prostorijama, pa smo usput bili i počašćeni i onda je bio dobar, a sada kada više ne može da čini takve usluge on je nepodoban. Brrrr.

N. Petkovski је рекао...

Da se vratimo malo natrag od trenutka kada je na sajtu ESS objavljen Dopis predsednuika ESS o odlukama koje je on samostalno doneo. Na početku piše: "Pošto sam ovlašćen da donosim odluke u ime Enigmatskog saveza Srbije!!!???, pažljivo sam razmotrio sve činjenice i doneo neke odluke koje mogu, ali i ne moraju da budu trajne, a zavisiće od toga da li će pojedinci i klubovi na pravilan način da prihvate svoju odgovornost.". Dakle, on priznaje da je samostalno u ime ESS doneo odluke. U tom dopisu stoji da je doneo odluku o isključenju EKK iz ESS, naveo je i obrazloženje, ali NIJE NAVEO pravni lek - PRAVO NA ŽALBU ako neko nije zadovoljan odlukom, nešto što je obavezno donošenjem ikakve odluke u prvom stepenu rešavanja. Time je automatski, despotski na samom startu oduzeo pravo na istinu kažnjenom klubu. Ova odluka NIJE ni dostavljena kažnjenom klubu, da bi taj mogao u roku koji bi tom odlukom bio određen uloži žalbu. E, ali na Skupštini je izričito rečeno da "JE STVAR GOTOVA, JER SE NISTE ŽALILI". Teška povreda materijalnog prava, zbog koje odluka mora odmah pasti i biti izrečene sankcije Predsedniku ESS i još nekome koji stoji iza toga.

Drugo, u obrazloženju o kazni, Predsednik ESS doslovno piše: "na Markovićevom blogu stoji i dalje jedan neverovatan komentar, u kome ne samo što vređa „Novu zagonetku“ i nove urednike „Enigme“, nego se čak spominje da Rešad Besničanin nije postavljen za novog urednika zato što nije Srbin, već musliman?! Ako je i od Mandraka, mnogo je." Ovo je teška NEISTINA. Pratio sam SVE što je bilo napisano na svim blogovima, pa sam čitao i taj Mladenov tekst. On je SAMO naveo da je od prethodnog urednika saznao zašto Rešad ne može biti urednik. Samo toliko. Vi koji ste prisutni tamo znate šta je bilo rečeno u vezi toga, ali mi koji ne znamo i istine i "istine" o događajima saznajemo čitajući šta ste napisali, po prvi put i DIREKTNO smo saznali od Predsednika ESS pravu istinu zašto Rešad ne može biti urednik upravo čitajući njegov Dopis. Dakle, Mladen NIJE napisao ono što Predsednik ESS kaže u obrazloženju o isključenju EKK.

Jasno je da je ovaj i ovakav ESS totalni promašaj onome što treba da predstavlja i da iz MORALNIH razloga svi članovi trebaju dati ostavke, raspustiti ESS i njegovo sadašnje rukovodstvo, proceniti težinu devijantnih postupaka tog predsedništva, odrediti kazne za njih i izabrati novo rukovodstvo, koje će STRIKTNO poštovati Statut i raditi po njemu. Statut NE DAJE ZA PRAVO NIKOME da ESS postane njegovo vlasništvo i njegova prćija. Jasno stoji u Statutu, da ako pojedinac prekrši njegove odredbe, da se TAJ POJEDINAČNO kazni, makar i isključenjem zavisno od težine prekršaja, a ne da se zbog pojedinaca kažnjava bezmalo 100 ispravnih ljudi. Zbog samovolje i diktature koje je sproveo predsednik ESS, mora biti kažnjen SAMO ON, ali ne i ostali članovi njegovog ED "Natošević", oni ne smeju biti kolateralna šteta.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Znam da čekate da i ja nešto prozborim. Kad je tako evo: "Konačno su nas se riješili. Nećemo plakati, nego nastavljamo dalje, a dizačima ruku nek' idu medalje! EKK ima više članova nego cijeli Savez, a bit će ih još. Čestitam Slavku i Zlatanu na uzornome ponašanju tijekom Skupštine ESS-a.

IlijaO је рекао...

Pa zar i SADA nitko ništa ne zna? Ako ne, samo treba pročitati ove komentare ! Isprike u smislu" da, znam,bilo je svega, ali što ja mogu " više ne prolaze!
Ili, navodno, reče Luj XIV: " Država, to sam ja!"

IlijaO је рекао...

Možda bi zainteresirani trebali pogledati galeriju fotografija sa tzv. skupštine na nekom drugom blogu i igrajući se asocijacijama pogoditi o čemu se radi! U dogledno vrijeme, ako nema rješenja asocijacija, napisat ću što ja mislim o tome!

Slavko Bovan је рекао...

Ilija, mene vesela lica sa fotografija asociraju na zvanice sa mladine strane na svadbi, u svatovima kada je mlada iz dobre kuće otišla za barabu i svi su nezadovoljni, ali kako je bilo konzumiranja braka (baraba obeščastila miljenicu) prije vjenčanja, svi su se pomirili sa sudbinom. Poslije konzumiranja nema kajanja. Dok se mladoženjini (kojih nema na slikama) lumpuju i slave, ovi naši su oborili noseve i jedva čekaju da se raziđu.

IlijaO је рекао...

He- he ili eh-eh ! Da ne ispadnem đubre, nezahvalnik, pa da me se razvlači od nemila do nedraga, ili ,ne daj Bože,proglase me heretikom, ali moram primjetiti! Prije određenog vremena netko je negdje, u komentarima, napisao, a premda nije trebao, nešto kao asocijaciju na komemoraciju, i sad mi se sve poklopilo!To je to- kao vidoviti Milan!( A ne, ne Žarkovački, onaj drugi).
Dakle, na jednom od blogova pregledah galeriju( pogledajte vi znatiželjni pa sami prosudite, govorim li istinu ili mi se pričinja), sa ove presedanske "ovogodišnje skupštine"! Mnogo slika, poznata, prijateljska, draga i poznata lica ( neke nisam dugo vidio). I onda, bljesak: Susret, druženje i ono tradicionalno: svi su sretni i svi se smiju ( od glagola smijati),i svi nešto piju, pa to mora biti okej- mislim ja. Ali ne, jer gledajući malo pažljivije, razvidno je ovo: Na 14 fotosa Mile se jedini smije( lako je njemu), a precednik je napravio selfisproljetnim namještanjem usana, u značenju: jebe mi se! Sve ostalo jad, jad, jad...tuga, zabrinutost, letargija, bašmebrigaškistav....lecgo...
( Jesam li đubre ili samo sipam otrov ...ili sam, pak, začuđeni promatrač ( nikako ne posmatrač),fotografija?, ili me ovo, sada već, frustrira? toliko da si zapjevam: šta je meni ovo trebalo?).
Ljutio se tko, obrisao me tko il' zacrvenio se tko....ja se tako volim igrati...

Mandrak је рекао...

Petkovski je gore spomenuo jedan od neposrednih povoda za izbacivanje EKK - a, tj. moje ponašanje, pa moram nešto da kažem o tome.

Istupio sam iz EKK - a da bi svim naivnim posmatračima i članovima EKK - a bilo jasnije da to što radim nije uzrok haosa, već posledica. Ja nisam učestovao u antiskupštini, ništa nisam falsifikovao, nikad me niko nije (nigde, pa ni ovde) izmanipulisao kao Janković Aleksandra, niko me nije potkupio (naročito ne za tanjir čorbe), nikad nisam učestvovao u kriminalu ni iz krupnog, ni iz sitnog interesa, ne bavim se politikom tj. ne živim od laži, prevara i tuđe nesreće, ne identifikujem se sa šljamom, ne družim se i ne sarađujem sa bagrom i iskreno, iz dubine duše prezirem oblike života kao što su Janković Mile, Dimović Željko i njima slični moralno devijantni karakteri.

Budući da nisam član te organizacije od trenutka kada sam shvatio da ESS ne postoji tj. da je uzurpiran i perfidno privatizovan na račun manipulacije starim, siromašnim i slaboumnim osobama, nikad nisam došao u nepriliku da lično budem pogođen nečasnim i protivpravnim akcijama, te praktično nikad nisam imao lični interes da se borim protiv onoga što Janković, Dimović, Lazarević i njihovi saučesnici rade. Šta mene to briga?

Pa, mislio sam da ESS treba esnafu, pa sam verovatno malo precenio njegov smisao i vrednost. Sada mislim da tzv. ESS zaista nikome ništa dobro neće doneti, a i uzurpatori će zasigurno pre ili kasnije dobiti adekvatne nagrade za svoja nedela (to tako ide). Verujem da je svako ko je odlučio da ne bude član ovog i ovakvog ESS - a (dakle: većina EKK - a) pametna i normalna osoba (a takve su potrebne enigmatici, jer ne znam kakva se kreativnost može očekivati od glupih, tupih, nepismenih, mentalno oštećenih itd.) i najiskrenije mislim da oni koji su svesni svega što uzurpatori rade (zaključno sa poslednjom ujdurmom), a plaćaju im članarinu i glasno ili prećutno opravdavaju njihove marifetluke (ili još grđe: učestvuju u njima kao poslušnici za kesu bombona, poput administratora jednog sajta), treba da budu označeni kao niža enigmatska bića. Ukratko, onaj ko danas ponosno nosi bedž sa znakom tzv. ESS - a može biti samo loš čovek iliti rđa od čoveka, i veoma sam zadovoljan što se EKK ne uklapa u tu šemu.

Uzgred, što se slučaja "urednik Enigme" tiče, kako god interpretirali to što je tzv. predsednik naveo, evidentno je da je Rešad (opet) preskočen, a odbaran novi član ESS bande koji 20 godina ništa nije objavio u Enigmi (a i to što je ranije objavljivao je u rangu sa stvaralaštvom Žarka Pešića). To je moglo da se kaže, a moglo je i da se prećuti. Ja ne znam koga sam uvredio pisanjem istine, ali sad ću - zabave radi - da ponovim. Izbor me nije pogodio lično, jer ne bih sarađivao sa Enigmom ni kad da su nekim čudom uređivanje poverili Rešadu. E sad... možda ga i nisu zaobišli zato je musliman nego zato što nosi plavu košulju, ali eto, setio sam se šta je Šaban o tome govorio. U svakom slučaju, Rešad im se prikljuo, lojalan je, sarađuje sa bagrom za 300 dinara, radi sve što mu se kaže, ćuti kad treba, ne bavi se njihovim mahinacijama itd. Pa, zašto mu onda nisu dali da uređuje list u kojem je on objavio više antologijskih radova nego što je izvesni Milunović u životu rukom napravio (a i to što je napravio niko nije zapamtio)? (za detalje pitajte gospodina cvetkovića, on se u te prljave, seljačke poslove najbolje razume, a kako je tačno opravdao uvođenje novog autsajdera u bandu, da li argumentom "nećemo muslimana" ili "ovaj moj živi 100 km bliže redakciji" ovde nije ni bitno).

Slavko Bovan је рекао...

Juče sam imao dva poziva od strane dvojice sa spiska 69 pravovjernih. Parafraziram: Ako u narednih nekoliko meseci ne budeš pisao protiv ESS, moći ćeš da napišeš molbu pa će te primiti nazad pa ćeš moći da se takmičiš u Sremskoj Mitrovici.

Pošto mi je zamorno više odgovarati na takve dobronamerne ili "dobronamerne" sugestije i predloge evo da preventivno pojasnim:
1. Do sada nism pisao protiv saveza. Pisao sam i pisaću protiv kršenja propisa Saveza. To što neko pristaje na to da je u redu da se ŽD busa u prsa transparentnošću, a sve odlučuje SAM ili na osnovu sugestije dopredsednika, to je njegov problem.
2. Molbu neću pisati nikad, a ako se to nekad dogodi to neka vam je signal da sam poludio i odmah me strpajte u ludaru.
3. Aloooooo, prijatelji i drugovi...Nije meni stalo da se JA takmičim. Valjda ste do sada uvidjeli - Volim da se takmičim, ali mi to nije najvažnije u životu (rebrojte takmičenja na kojima sam mogao da se takmičim, a nisam jer je trebalo nešto drugo raditi: žirirati, suditi, praviti zadatke, evidentirati).

Slavko Bovan је рекао...

Možda je trebalo uz ovu objavu staviti oznaku "evergrin"?!

Slavko Bovan је рекао...

Nešto se iza brda valja. Naime, ova objava se IZNENADA zadnjih dva-tri dana mnogo čita (pokazuju brojevi otvaranja). Neko prikuplja podatke.