уторак, 4. јун 2019.

ACTA AENIGMATICA (62)


TAKO JE BILO U POČETKU
Piše: Stjepan Horvat
Prije desetak dana okupila se manja skupina zagonetača na Fallerovom enigmatskom festivalu u međimurskom mjestu Vučetincu, a među njima ponovo se našla moja malenkost. Bila je to prigoda da se ponovo sretnem s nekim zagonetačima tog kraja s kojima sam bio u vezi i više od pedeset godina. Svakako tu moram spomenuti Milana Đurića, Stjepana Tumpića, Antuna Golubića i posebno Borisa Nazanskog. Nekada su to bili mladi zagonetački poletarci, kao što sam bio i ja sam, ali ljubav prema zagonetkama još uvijek tinja u nama. I svi smo dočekali mirovinu, a ovakvi susreti su obilježeni brojnim sjećanjima na naše zagonetačke početke.
Između brojnih tema vezanih za istraživanje zagonetačke povijesti, mogućeg izdavanja i tiska novih knjiga, spomenuo sam svoju bogatu pričuvu raznih materijala vezanih uz zagonetaštvo od šezdesetih godina prošlog stoljeća do početaka dvadeset i prvog stoljeća. Napomenu sam da imam sačuvana brojna pisma koja smo dobili nakon izlaska prvog broja „Čvora“ (rujan 1968.) i kako je to zanimljiv materijal, posebice kada se radi o zagonetačima koji su svoj cijeli život posvetili enigmatici – autorski, urednički, natjecateljski, organizatorski… Jedan od njih je – Boris Nazansky.
Prvo pismo zaprimljeno je u Enigmatskom udruženju Bjelovar 23. rujna 1968. godine i da ne prepisujem evo ga u presliku.

Uz pismo dostavljena je jedna križaljka, pomicaljka, čarobni kvadrat (5x5) i regal. S obzirom na to da sam uvijek odgovarao na svako prvo (pa ponekad i na više pisama), i Borisu sam odgovorio nakon tri dana. Kako je izgledao odgovor vidjet ćete iz ovog preslika. Koliko su takvi postupci bili korisni, veseli me i danas, kad mnogi ističu da sam bio jedna od rijetkih osoba koja je nastojala svakom početniku pomoći i podržavala ga u nastojanjima da postane uspješan zagonetač.

Danas su se vremena promijenila, život se promijenio, tehnologija je učinila svoje i nema više odgovora na suradnju, sve se rješava e-mailovima, no mladih zaljubljenika u zagonetke sve je manje. Na nedavnom druženju na Uni u Bihaću slikali smo se svi zajedno, a jedan moj komentar je bio – pao je snijeg na naše glave. Zato me raduju nastojanja enigmatskih klubova iz Dragalića i Kikinde da okupe što više mladih, da im pruže podršku u njihovom radu i uvedu ih u svijet zagonetaka. Možda će od njih stasati novi vrsni suradnici i urednici koji će obilježiti dvadeset i prvo stoljeće.

12 коментара:

Belirac је рекао...

Sudeći i po ovom nastavku rubrike "Acta aenigmatica", Štef Bjelovarski je skupio impresivnu zbirku dokumenata vezanih za rad EUB-a, EUČ-a i ZDČ-a...

Neki Tip је рекао...

Doista ima toga puno, još uvijek djelomično sređeno ... skačem s teme na temu, a i ne znam komu će to sve biti zanimljivo. Ovaj prilog sam napravio zato da se vazakovci podsjete na te dane, jer uskoro će i njihova pedeseta obljetnica.

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je možda odlična ilustracija značaja Čvora i samog Stjepana Horvata. Brzi odgovor jednom početniku svakako mogu dati podstrek.
Za svaku pohvalu.

Možemo li pretpostaviti šta se sve moglo desiti da je Boris u tim godinama poslao desetak priloga, a da se niko na to nije osvrnuo? Hm...

Dakle, bravo za Čvor i bravo za Štefa.

Vjeko Hudolin је рекао...

Iz tih odgovora mi tada mladi zagonetači mnogo smo naučili!

Belirac је рекао...

Odgovora uredništva bilo je već u prvom broju "Čvora" (Z. Čopu, Lj. i F. Pavešiću, Ediju Panasu /Slavku Pelehu/ i T. Šetušiću).
Zna li neko kako je nastao pseudonim Edi Panas?

Hajro је рекао...

Cestitke obojici, i Borisu i Stefu, prvom sto je tako mlad imao hrabrosti da se javi, a drugom za superiornu kombinaciju volje i pameti, entuzijazma i poslovnog duha... samo da je Borisa pogurao to je vec velika stvar. Dobro mu ide guranje i ovih dana, evo me kako planiram neke stvari koje mi je sugerirao na Uni.

Belirac је рекао...

Već u 2. broju "Čvora" Boris je dobio i odgovor u rubrici "Odgovori uredništva", a u četvrtom i prvu objavljenu zagonetku.

U 2. broju odgovore su dobili još i: S. Granić (Zagreb), J. Bosanac (Novo Selo), Lj. Zuber (Varaždin), Boživran (Split), B. Horvatinović (Sisak), M. Lončarić (Zagreb), Vunik (Zagreb) i S. Konculov (Zrenjanin).

Za Boživrana znamo ko je, a ko je Vunik?

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Neki Tip је рекао...

EDI PANAS - pseudonim Slavka Peleha. Edi je ime od dragosti za SLAVKO, a Panas je nastalo od P(eleh)Ana(ime njegove majke)S(slavko).

Belirac је рекао...

Pseudonimi ponekad nastaju na stvarno zanimljive načine...
Eto, na primjer, Belirac je prvo bilo Bel_irac (od Belomanastirac), a vremenom se donja crta izgubila...

IlijaO је рекао...

Zar ti, Jovane, nisi Bolmanac? Po tom bi trebao biti Bolac!

Belirac је рекао...

Po rođenju, djetinjstvu i mladosti ja sam Bolmanac, ali sam od 1982. godine Belomanastirac. Inače, imao sam ja i "bolmanskih" pseudonima, npr. Jean de Baullemand...