субота, 28. септембар 2019.

SOZAH ODGONETANJE (2)




(Prilog: Nedjeljko Nedić)

17 коментара:

Belirac је рекао...

Anagram Darka Mataije: VIKING SLUŠA - vinski gulaš
Anagram Milice Šimić: DIONICA STRAVE - radovi na cesti

Tim rješenjima bih osvojio - 6 bodova

Belirac је рекао...

Perin kvadrat 7x7

A I R S I D E
I G O R:G A L
R O B E R G E
S R E D O NjA
I G R O K A Z
D A G NjA D A
E L E A Z A R

Navjerovatno je da sam uspio riješiti Perin kvadrat 7x7 bez ikakvih pomagala, iako sam na prvi pogled znao samo pojam pod 5. IGROKAZ. Kasnije sam se sjetio ELEAZAR-a, a ostalih pet pojmova nikad nisam čuo. Nogometaš pod 3. morao bi biti ROBERGE jer mi je na koncu neiskorišteno ostalo samo slovo B.

Da sam učestvovao na tom takmičenju u Uvali Scott, Perin kvadrat vjerovatno ne bih ni pipnuo jer bih mislio da mi je - nerješiv.

Svetlana је рекао...

Palindrom : A na žalu Čehe čula Žana
Premetajni izraz : PODARE S BARKOM - brodska oprema
Rebus : Nadareni Julije vozi kola čudesno (Nad A renij ulijevo, Z i kolač udesno)
Osmosmerka: Vrh - Malinska

Kopka ne kriptogram. :)

Svetlana је рекао...

Slovni rebus : Najjači neodoljivi šef (na J J A čine, O do LJ, I više F)

Svetlana је рекао...

Bliži se kraj dana, a sutra će ovaj prilog biti suviše nisko. Zato moram da zamolim onoga ko zna šta su ključ i rešenje kriptograma, da napiše. Strašno me interesuje. :)

Marko Mihaljević је рекао...

Po meni su jedino skandinavka i kriptogram bili izrazito teški. Mogao sam nagađanjem riješiti neke nepoznate pojmove ali sam izh namjerno ostavio neispunjene.

Rješenje kriptograma je ZVJERINJAK

Uzmu se muško-ženski pandani ponuđenih životinja (dolje na popisu), pa se iz prvog popisa gleda koliko neka životinja ima suglasnika (npr. jarac ima tri suglasnika, stoga se u njegovom pandanu "kozi" uzima treće slovo s reda, i tako redom do kraju). Mačji kašalj za shvatiti, šala mala :)

KOZA
OVAN
PIJETAO
PČELA
KRAVA
LEPTIR
KONJ
PAS
RAK

Belirac је рекао...

Da li je rješenje prvog srdašca KRALJEVICA, tj. da li je nogometni klub iz Kraljevice "Kraljevica"?

* O M Š *
P R A V O
L I C E J
T K A LjA
* S O A

Tonci M је рекао...

Svetlana, kriptogram na prvenstvu nitko nije riješio: rješenje je ZVJERINJAK: uzima se ono slovo iz imena životinje koja je par zadanoj, koje se nalazi na poziciji jednakoj broju suglasnika u prvoj životinji u paru.
(npr. JARAC-KOZA: Jarac ima 3 suglasnika, pa se uzima treće slovo iz riječi KOZA: Z).

Što se tiče težine zadataka na rješavačkom natjecanju, prokomentirao sam u Kraljevici:
mislim da su zadaci kao kvardat 7x7 i piramida izvrsni za rješavačko natjecanje: teški su, ali se pažljivim zaključivanjem i rješavačkim iskustvom može doći do točnog rješenja. Jedini zadatak kojeg sam smatrao neprimjereno teškim za rješavačko natjecanje je skandinavka (previše pojmova u kojima je nemoguće na logičan način zaključiti što su, križa se međusobno).

Zašto je recimo ovaj kvadrat izvrstan za natjecanje? (ja sam na njemu imao 6/15 bodova)? Prvi i jedini pojam koji će svi znati iz glave je IGROKAZ. TO daje Z na ključnoj poziciji koja će omogućiti mnogima da se dosjete pojma ELEAZAR. IGORa GALa neće svi znati, ali iz raspoloživih slova ga se može pogoditi (to sam ja napravio). E sad, teško da itko zna za naziv kraljevičke priredbe, ali iz činjenice da je vezana uz školjke, tri slova A koja sad imamo na mjestu, i činjnice da negdje u zagonetki moramo utrošiti slovo NJ, a to ne može biti engleski niti francuski pojam, može se zaključiti gdje je NJ, i sjetiti se rječi DAGNJA. iz toga, i činjenice da većina priredbi završava na DA, dobili smo i DAGNJADA (ovo me malo pecka što nisam uhvatio:)), a iz opisa prvog pojma onda se može dobiti logično AIRSIDE. Sada je i pojam SREDONJA rješiv, a francuskog nogometaša se dovršava na temelju neiskorištenog slova B. Izvrsno!

Na sličan način, mogu objansiti zašto su za natjecanje bili odlično odabrani piramida (koju također nisam riješio u potpunosti, ali mi je bila vrlo zanimljiva),sva 3 rebusa, anagram KUDRAVI NESIT i sl.

S druge strane, mislim da je, ako se želi privući svježe snage u enigmatiku, nužno dodati i malo više zadataka niže težine, koje će svi rješiti: za neiskusne rješavače, osvojiti manje od petine bodova može biti obeshrabrujuće.

Na Čvorovo natjecanje nažalost nisam stigao prvi dan, ali iz brzog pogleda na zadatke, i tu su križaljke najslabija točka: ne volim kad se težina postiže opskurnim pojmovima, umjesto zakučastim opisima.

Svojim rezultatom, a i općenito vremenom provedenim u Kraljivici, sam naravno prezadovoljan :)

Tonci M је рекао...

Jest, srdašca su KRALJEVICA i ALEXANDER.

Svetlana је рекао...

Hvala vam, Marko i Tonči. Do muško-ženskih pandana sam stigla, ali dalje nisam znala šta sa njima. Zaista je jako teško, nije čudo da niko nije rešio.

Svetlana је рекао...

Palo mi je još nešto na pamet. Zar se kod kriptograma ne uzimaju slova iz zadatih pojmova, a asocijacije eventualno služe za određivanje pozicije slova koje se uzima? Ovde je sve obrnuto. :D

Tonci M је рекао...

Ne nužno: bitno je samo da je logika odabira slova konzistentna, a slova ne moraju biti uopće zadana u kriptogramu (npr lako se može zamisliti kriptogram u kojem se npr. uzima slovo koje je u abecedi nakon onog koje se izdvaja iz neke riječi). Kriptogram je bio izuzetno težak, ponajviše jer je način ekstrakcije iz sekundarnih pojmova kompliciran, a nije ga se dalo lako zaobići brute-force pristupom (većina natjecatelja je lako prepoznala da se slovo mora izvući iz drugog pojma, nekoliko nas i da rješenje završava na NJAK (posljednja tri pojma su kratka i logično je primjeniti reverse-engineering počevši od dna, i tretirati zagonetku kao pomicaljku), ali ZVJERINJAK nije očit, jer je prva pretpostavka da je rješenje još neka životinja (npr. DAŽDEVNJAK). Tako da, čak i kad sam imao NJAK, nisam uspio doći do ZVJERINJAKa. Srećom,nije utjecalo na plasman :)

Hajro је рекао...

Slažem se sa Tončijem - opskurni pojmovi (počesto ukršteni) su odbojna i ne baš kreativna stvar (naravno, čestitke onima koji ih riješe), opisima i drugim kreativnijim cakama (a i kratkoćom vremena ili većim brojem zadataka) je moguće razdvojiti vrhunske rješavače od drugih kao što sam ja. Razdvojeni smo i ovako, najbolji će uvijek biti najbolji, no križaljke su bile teško rješive na pogrešan način (samo moje skromno mišljenje, eto imam potrebu da to naglasim). Slažem se i na temu privlačenja svježih snaga u enigmatiku, hiljade ljudi kupuju enigmatske magazine, možda bi neki od njih rado došli, ne treba ih obeshrabrivati.

Slavko Bovan је рекао...

Vjerovali ili ne, odmah (za minut-dva) sam vidio rješenje kriptograma.
Naime, nisam imao vremena da gledam detaljnije ove zadatke, samo sam ovlaš pogledao, ali kad sam vidio kriptogram, odmah mi je sumnjiva bila RAČICA, te sam ubrzo vidio da se traži neka muško-ženska veza, a onda, pošto nije bio prvi ključ koji mi je pao na pamet (prva slova "bračnih partnera") sinulo mi je da mi moglo biti ovo što je zadato.
(Vjerujem vam na riječ da su zadaci bili teški. Kriptogram jeste težak, ali eto, ponekad se i teški zadaci odgonetnu sami od sebe).

Svetlana је рекао...

Uh, onda sam mogla do prekosutra da buljim u njega i ne bih stigla do rešenja. :D
Nisam znala da može i tako.

Belirac је рекао...

Rješenje drugog srdašca me je iznenadilo. Došao sam skoro do kraja, ali se nikad ne bih sjetio slova X:

* V C A *
V E R D I
B L A N C
T E * A S
* Ž I N *

Smatram da u srdašca ne bi trebalo stavljati "općepoznate imenice u novinativu jednine" poput ORIKS, BLANC, CRAXI...
Prvio srdašce bi bilo neusporedivo ljepše da je umjesto ORIKS imalo TRIKO, a umjesto MACAO BACAČ.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Kriptogram bi mnogo riješili, ali su, poput mene, zapeli na talijanci i skandinavci, pa su ostali bez dovoljno vremena.