понедељак, 2. децембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (88)



SURADNJA ENIGMATSKIH KLUBOVA
Piše: Stjepan Horvat
Prije četrdesetak godina u bivšoj državi mnogo toga se rješavalo samoupravnim dogovaranjem i sporazumijevanjem, pa tako ni zagonetaštvo nije bilo izvan toga. Ovom prigodom prikazat ću takav slučaj s početka osamdesetih godina, u vrijeme kada je organizirana enigmatika u mnogim mjestima dobivala značajnu potporu. Zagonetačko društvo Čvor pomagalo je u mnogo slučajeva u osnivanju društava i klubova, a kako ih je bilo sve više, suradnja među njima je bila u okviru dogovorenih pravila.
S Enigmatskim klubom Simon Racković iz Zvornika, na čijem je čelu bio agilni profesor matematike Fehim Kujundžić, ZD „Čvor“ je imao uspješnu suradnju, pa je nakon nekoliko posjeta članova jednog i drugog kluba i razgovora o tome što učiniti za razvoj enigmatike i suradnje među klubovima, potpisan i Samoupravni sporazum o zagonetačko-poslovnoj suradnji između ta dva kluba. Za provedbu i praćenje imenova je posebna komisija, koja je na sastanku u Zvorniku 12. veljače 1983. godine izradila prijedlog Programa suradnje za 1983. godinu, što su ga kasnije morala prihvatiti upravna tijela Čvora i Simona Rackovića.
Program suradnje za 1983. godinu imao je desetak točaka, u okviru kojih je bilo sažeto sve ono što se već odvijalo među klubovima i njihovim članstvo, a mjesto su dobile i neke nove ideje. Tako se na prvom mjestu našla godišnja razmjena (posjeta) članova klubova u okviru kojih bi domaćini, osim razgovora o enigmatici i razmjeni iskustava, pripremili sastavljačko i odgonetačko natjecanje u cilju promidžbe enigmatike u mjestu domaćina. Osim enigmatskih sadržaja predviđene su posjete kulturnim znamenitostima. Tako će ZD Čvor biti u 1983. godini domaćin Zvorničanima, a sljedeće godine će čvoraši posjetiti Zvornik.
Zagonetači autori križaljaka dobili su obvezu da sastave sve skandinavke za kompletan broj Skandi Čvora, pa ako bude moguće i da osiguraju koju reklamnu križaljku za taj broj. Autorski honorar bio bi isplaćen na račun EK Simon Racković kao pomoć njihovom radu. Nadalje, članovi EK Simon Racković mogli su preko svoga kluba nabavljati enigmatsku literaturu i časopise ZDČ uz rabat od 20%.
Članovi EK Simon Racković mogli su prikupljati reklamne križaljke, koje bi sami sastavljali prema zahtjevima pojedinog uredništva časopisa u kojemu će biti objavljene. Novčana naknada za objavljivanje osigurana od sponzora takve križaljke dijelila se po pola, što je moglo osigurati dodatna sredstva za društveni rad kluba.
Kako je ZDČ imao i međunarodnu suradnju, željelo se više drugih klubova uključiti u nju, pa je tako dogovoreno da će s delegacijom Čvora na zagonetačko druženje u Szekszárd u Mađarskoj putovati i nekoliko članova iz Zvornika. Tamo bi se dogovorila suradnja s nekim drugim klubom iz Mađarske, s kojim bi Zvorničani nastavili suradnju i razmjenu.
EK Simon Racković podržao je izdavanje općejugoslavenskog povijesno-teorijskog lista za zagonetače (tada je bila u tijeku rasprava o pokretanju takvog lista uz sudjelovanje enigmatskih listova i klubova), novu organizaciju susreta enigmatskih klubova i Prvenstva odgonetača Jugoslavije, a u klubu je trebalo pronaći člana koji će voditi kroniku kluba i o akcijama kluba pripremati materijale za teorijski list „Zagonetač“, što je pridonosilo još većoj afirmaciji kluba i zagonetaštva uopće.
Slični sporazumi potpisani su s još nekoliko zagonetačkih klubova, a njihova realizacija najčešće je ovisila o nekoliko najaktivnijih članova. U prilogu je preslik ovog dokumenta nešto lošije kvalitete (kopije su se tada dobivale uz pomoć indigo-papira!), ali se nadam da ga je moguće u cijelosti pročitati.


Нема коментара: