петак, 6. децембар 2019.

REBUS NA KVADRAT

Piše: Milan Žarkovački
Predlažem novu vrstu zagonetke: radni naziv je "rebus^2" (rebus na kvadrat). U prvom koraku se reši početni rebus, koji je na slici, pa se za to rešenje nađu sinonimi, ili možda jasne asocijacije (mislim da treba dopustiti i ne sasvim doslovne sinonime), koji onda čine novu frazu. Njeno rešenje je konačno rešenje.
Evo primera, koji možda nije najzgodniji za zadavanje, ali dobro ilustruje ideju: Ilustracija prikazuje sefove iz Nila po šalu; pa se rešava ovako (pri tome će "naša" značiti iz bivše Jugoslavije) : 1. fraza: na šalu kase Nila; 1. rešenje: naša luka, senila; 2. fraza: Bar, abažuri; 2 (i konačno) rešenje: Baraba žuri. Naslov tog rebusa je: "Rebus^2 (4, 4, 6: 6, 4)", znači prvo se daju dužine reči prvog rešenja, pa dvotačka, pa dužine reči konačnog rešenja.

A sad probajte da rešite rebus na kvadrat sa slike.

6 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Praviću se da ovo nisam video.

Svetlana је рекао...

Pošto moj mozak na sličan (uvrnut) način funkcioniše kao i Milanov, ja mogu reći da mi se baš dopala zagonetka. :)))

Rešenje 1. dela je PEHAR, IGRALIŠTE (Peh Ari gral ište)
Konačno rešenje : Kupite ren (kup i teren)

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala oboma!

Rešenje je tačno.

Svetlana је рекао...

Nema na čemu, Milane. :)

Rešavanje nije ništa komplikovanije od rešavanja običnih rebusa, ali je zato sastavljanje, čini mi se, jedno milion puta teže.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Mislim da se ova zanimljiva ideja dade pojednostaviti. Budući da već postoji istozvučni (homonimni) rebus, ovo bi trebao biti uzajamni sinonimni (istoznačni) rebus. Na crtežu se prikažu PEHAR IGRALIŠTE s frazom 5 - 9 i rješenjem 6 - 3 (KUPITE REN) koje bi bilo prikazano na drugom crtežu s frazom 6 - 3 i rješenjem 3 - 3 - 4 - 4 (PEH ARI GRAL IŠTE).

Milan Žarkovački је рекао...

Ne sviđa mi se Nedjeljkov predlog, ali malo izmenjen bio bi zanimljiv. Ovako: Kad prikažemo [pehar, igralište] time smo prikazali i [kup i teren], pošto su to sinonimi; onda tu jednu ilustraciju možemo rešavati kao dva sinonimna rebusa, da ih tako nazovem, tako da dobijemo dva rešenja: "Peh ari gral ište." i "Kupite ren!" U ovom slučaju prvo od tih rešenja nije baš lepo, jer dobro je samo kao fraza. Znači, rešavanje se grana - iz jedne slike se traže dva rešenja.

Ako ključne tačke iz ovog primera numerišemo ovako: 1. Peh ari gral ište; 2. pehar, igralište; 3. kup i teren; 4. Kupite ren; onda rešavanje rebusa na kvadrat ide ovako: 1 -> 2 -> 3 -> 4; a sinonimnih rebusa ovako: 2 -> 1, (2 ->) 3 -> 4.