недеља, 2. фебруар 2020.

REČ PO RIJEČ (2013)



BIATLON
Biatlon generalno je termin kojim se označava sport koji se sastoji od dve discipline - kombinovane. Biatlon, se međutim najčešće koristi da označi zimski sport koji kombinuje  skijaško trčanje i gađanje iz puške. Postoji i letnja varijanta koja kombinuje gađanje sa trčanjem kao i ona koja kombinuje gađanje sa trčanjem na roler-skijama. Sport je naročito popularan u svojoj domovini - Norveškoj ali i u Nemačkoj i Rusiji, za koju se procenjuje da u klubskom takmičenju učestvuje čak oko milion biatlonaca.
Sport vodi poreklo iz obuke norveških vojnika. Prvo poznato takmičenje je zabeleženo 1767. među graničnim patrolama. Postepeno se kao širio Skandinavijom najpre kao oblik vojničke obuke.
Pod imenom "vojnička patrola", kombinacija skijaškog trčanja i pucanja je prvi put takmičarski uvedena na Zimskim olimpijskim igrama 1924, a zatim kao demonstracija na igrama 1928, 1936. i 1948, ali nije dobio status olimpisjkog sporta, obzirom da su postojale nesuglasice o pravilima. Sredinom 1950-ih, biatlon se širio kao takmičarski sport u Švedskoj i Rusiji i dobijao na popularnosti među gledaocima. Zahvaljujući širenju popularnosti vraćen je na OI i postao jedan od prestižnijih sportova, naročito u disiplini štafeta.
Prvo svetsko prvenstvo u biatlonu održalo se 1958. u Austriji, a 1960. je postao stalni sport na ZOI. Na ZOI 1992. u Albertvilu, po prvi put su se i žene takmičile.
 Izvor: Vikipedija

Нема коментара: