петак, 11. септембар 2020.

NA PUTU ZA ŠIROKI (64)

 
A, BA, BOR, DA, DO, DO, KA, KO, LO, LJUN, MO, MO, NAC, NI, NU, O, O, RO, SA, ŠA, TA, TOV, VI, VO

Vodoravno i okomito: 1. Grad u Hrvatskoj na rijeci Gradnoj, 2. Voće tropskih krajeva (Persea gratissima), 3. Sovjetski političar po kome je nazvan benzinski koktel za diverzantske akcije, 4. Stanovnici sela Okose kod Novog Pazara, 5. Jedinica rodova kopnenih vojski, 6. Odande, 7. Stanovnik mjesta Rovine kod (Bosanske) Gradiške (Izvor: Radoja Racanović, blog DUE).

Autor: Jovan Nedić

Napomena-1: 8. Susret enigmata, Široki Brijeg, 1-2. VIII. 2020. – Natječaj za kvadrat 7x7 (najmanje u jednoj od 7 riječi moraju biti slova OSAM). – Sastav nastao u traganju za dobrim, a potpuno monotonim kvadratom.

Napomena-2: Za etnik pod 4 nije pronađen izvor, ali je u časopisu "Bošnjačka riječ" (Novi Pazar, broj 19-20, jul – decembar 2010, str. 42) spomenut takav etnik kao naseljeno mjesto u nekadašnjoj kazi Novi Pazar.

Napomena-3: Za rješavače bi možda prihvatljiviji bio ovakav opis: 4. Pridjev koji ide uz pačjeg mužjaka kad je u imenu slavnog pariskog satiričnog lista ("Le Canard enchaîné").

4 коментара:

Анониман је рекао...


Odgonetka:

SAMOBOR
AVOKADO
MOLOTOV
OKOŠANI
BATALJUN
ODONUDA
ROVINAC

Kvadrat je interesantan.
SAMOBOR na prvom mestu je objavljen u kvadratu Tihomira VELIĆA (Slobodna Dalmacija, 02.07.1985./ zabeleženo u knjizi B. Antonića "ZBIRKA KVADRATA 7x7" strana 148 autor broj 167):

SAMOBOR
ASAMARI
MALIRAT
OMIŠANI
BARANIN
ORANICA
RITINAR

Sedmi pojam ROVINAC zabeležen je u kvadratu Željka PRVANOVA (Huper enigmati-ka broj 115/ 29.07.2003./ knjiga V. Trivunca "MAGIČNI KVADRAT 7 x 7" strana 277 pod brojem 2650).

ŠUMAHER
AKOLITI
UKOKANO
MOTOKOV
HAKINEN
ENOTEKA
ROVINAC

Vlašar

Belirac је рекао...

Volio bih saznati kako je bio opisan pojam ROVINAC u kvadratu Željka Prvanova.

Анониман је рекао...



Ispravka teksta kvadrata Željka Prvamova:

ŠUMAHER
UKOKANO
MOTOKOV
AKOLITI
HAKINEN
ENOTEKA
ROVINAC

Da bi saznali kako je opisan pojam ROVINAC treba pronaći Huper enigmatiku broj 115 od 29. 07. 2003.
Interesantno je da sedmoslovni rečnik Stanka Žugića nema ovu reč a nema je ni u Rečniku etnika i ktetika Miroslava Lazarevića.
Trebalo bi napraviti leksikon reči uvrštenih u kvadratima 7 x 7 i 8 x 8 prema do sada objavljenim kvadratima - zabeleženim u knjigama Borisa Antonića i Vladete trivunca. Težak zadatak ali izvodljiv jer kompjuteri caruju.

Vlašar

Belirac је рекао...

Riječ Rovinac zabilježena je u Rječniku JAZU u dva značenja: kao prezime i kao "čovjek iz Rovina". U ovom drugom značenju samo s jednom potvrdom.