четвртак, 24. септембар 2020.

REBUSANJE (4186)

4, 4, 5

 Dejan Minić

EDL 2020 - van konkurencije

16 коментара:

UNESCO је рекао...

ŽILE TUČE STARU

Dejan Minić је рекао...

Da.

Poslao sam i ŽILE TUŽI RADU (žilet u žiradu /vrsta šešira/), ali ni jednog trenutka nisam pomislio da su konkurentni za takmičenje.

Svetlana је рекао...

Žilet u žiradu je odličan rebus i izuzetno originalan!!! Dejane, što bacaš bisere?!

Jedva čekam da vidim za koje si se odlučio, pa da te još jednom izgrdim. :)

Dejan Minić је рекао...

Jeste postavka efektna i originalna, ali su ipak u rešenju dva imena, pa sam to manje vrednovao. Nemam ništa protiv imena, ali je ovo ipak takmičenje.

Svetlana, ti jedino možeš da me grdiš, a da se ne naljutim:) Nisu bitni ti rebusi koje sam odabrao, zaista me ove godine nije interesavao plasman.

Lako sam mogao da pretpostavim ko će biti u žiriju (ti, zbog glavobolje), zatim Milan S.(nikad ne učestvuje), pa i Radoju sam mogao da pretpostavim, možda Čedu Jelića ako nije poslao radove (ipak nije žirirao) i mogao sam prema vašim ukusima (a dobro ih poznajem) da se potrudim oko neke efektne situacije koja bi sigurno dobro prošla, ali nisam hteo da imam takav pristup takmičenju. Možda dogodine:)

Svetlana је рекао...

Nije mi jasno zašto toliko enigmata manje vrednuje naša imena. Zašto Dejan, Zoran, Ivan ili dobro poznati nadimci manje vrede od naziva životinja, biljaka ili nekog predmeta. Milion puta se izgovore u toku dana i svako ih zna. Da su u pitanju neki Muki, Toki ili tako nešto, razumela bih, ovako ne. :)

Sa stranim imenima je i kod mene druga priča. Na primer, Nedjeljkov rebus mi je skliznuo na osmo mesto, delimično i zbog Džudi.

Nemoj biti tako siguran da bi dobro prošao kod mene sa rebusom situacije. Ovog puta imam 5 čitaljki među prvih šest. :D

Mandrak је рекао...

Takođe mislim da su 2 imena previše, tim pre što se sastavlja za takmičenje. Zapravo, meni bi i jedno ime bilo previše za visoku ocenu, ali sećam se da me pre 2-3 godine kada sam žirirao proglasila totalnim laikom i dudukom za rebuse ova Svetlana što se po 5 puta javlja ispod svojih komentara da ispravi slovne greške (valjda da neko slučajno ne posmisli da je usredsređena na sadržaj, a ne na formu :P).
Ne znam baš kakvi interni uzusi vladaju u grupi zaljubljenika u rebuse, vi međusobno možete da se dogovorite i da najkvalitetnijima smatrate rešenja sastavljena isključivo od ličnih imena, ali to se nikada - od kad rebusi postoje - nije naročito cenilo.
Ja više u životu ne bih žirirao rebuse, ne zato što se mnogo sekiram kad mi neko prigovori da sam nestručan, nego zato što sam od... ne sećam se više koliko komada, sigurno je bio trocifren broj, jedva našao 10 kojima bih dao poene.

Btw, evo još nekoliko varijacija sa žiletom za one koji iznad svega vole rešenja sa imenima:
ŽILE TUKAO LINU, ŽILE TUTKA NINI, da prostite, ŽILE TURA KIJI.

Slavko Bovan је рекао...

ŽILE TOČI RAKU (žilet o čiraku)

Oj rakijo rako, ja te volim jako (narodna!).

Slavko Bovan је рекао...

Možda nismo dobili genijalne rebuse, ali smo (uspješno) istražili jednu nedovoljno istraženu oblast u rebusima (nefrekventna slova). Moralo je da se zada baš ovako (početno + još jedno rijetko slovo). Da nije bilo ovako rigorozno, vjerujem da bismo dobili dosta dobrih rebusa, ali bilo bi znatno više ponavljanja starih ideja.
Ako bude i narednih EDL, dobro bi došle sugestije kako formulisati zadatak.
Eto, rekoh!

Slavko Bovan је рекао...

Zaboravih - Iako nije lijepo od Žileta (zlikovca) da tuče staru, po mom mišljenju ovo je dobar rebus.

Svetlana је рекао...

Jedino što je Kojo to već učinio pre njega u bazi rebusa. :D

Hajro је рекао...

Ako se dobro sjećam Dejan je ovdje komentirao moj rebus u stripu NESTAŠKO TUČE STARU objavljen u Feniksu. Nemam bazu podataka o rebusima, ne znam je li tamo... Svaka nova tuča (a i mučenje, vučenje) u čestaru (uključujući i moju, ne tvrdim da sam prvi) je ponavljanje iste ideje bez obzira na broj i frekvenciju upotrebljenih slova. Jednako je i sa nestajanjem u mojoj postavci. Dobar je to primjer - ako sam već korišteno nestajanje oplemenio Škotom i čestarom, onda je to, mislim, slučaj gdje je recikliranje ideje (nestajanje) prihvatljivo. Ako bih na ideju "u čestaru" dodao ŽILET, SELAM, "I" BRAV, ... da bih dobio TUČE, MUČE, VUČE jadnu STARU (ispada da nema prijatne opcije za nju) to su bitno drugačiji primjeri i teško je braniti tezu da je to novi rebus prihvatljiv za takmičenje.

Teško je imati i jare i pare Slavko, imati dobre nove rebuse i zadane parametre. Postavi što širi okvir, možda se desi i kakav dobar ulov. Pogotovo ako unaprijed naglasiš kriterije o originalnosti pa će se autori potruditi da prođu taj filter, ovako je to počesto zaista samo podrška, zaslužena naravno. Uzvraćati podršku eventualnom tvrdnjom da su to dobri i originalni rebusi je možda lijepa gesta, ali zanatski ne stoji. Evo ja pokušavam sa bezopisnim križaljkama, podrška je pružiti šansu ne i reći da valja ako ne valja.

Svetlana је рекао...

Hajro, baza rebusa je uvek svakom dostupna. Na Banetovom blogu je sa desne strane postavljen link, piše BAZA OBJAVLJENIH REBUSA. Može se pretraživati online, a može se i skinuti na računar, pa pretraživanje vršiti iz fajla. Proverila sam, tvoj rebus je tamo. :)

Svi mi bi voleli da možemo stvoriti nešto potpuno originalno, ali to je nemoguća misija. U bazi se trenutno nalazi nešto manje od 22000 rebusa, skoro sve što može da se smisli, je već davno smišljeno. (ovde govorim o rebusima bez dodatnih slova)

Pokušaj da kreiraš neki originalan rebus, pa proveri njegove delove u bazi. Videćeš da će 90% tvoje kreacije već biti poznato. :)



Hajro је рекао...

Hvala Svetlana, kod Baneta redovno gledam rebuse. Lijepo je da imamo tu bazu, to koliko je teško biti originalan nije novost... ne bih rekao da je nemoguće. Nisam zato da zbog te realnosti zaboravimo rebus kao vrstu, ali ni za zatvaranje očiju pred upitnom originalnošću ideja, naročito u kontekstu takmičenja. Šta ćemo sada, ići kroz bazu i gledati koju ideju mogu malko modificirati pa će biti Gile a ne Žile. Eto dobre teme za razmišljanje i pokušaje u vrijeme korona enigmatike.

Gojko је рекао...

Da izbjegnemo tog agresivnog Žileta,ali i radnju(doduše) možda bi moglo i sa

ŽILET,RAŽ,IKRA, VAR -Žile traži kravar

Ima broj dozvoljenih slova (15),ona dva nefrekventna.Jeste da je to "čitaljka" (mada mi taj izraz nije odgovarajući,ali..).No,dok kravar (kauboj) traži žile od kakvog drveta da na njih spusti sedlo(koje mu posluži i kao jastuk) ili traži žile na zadnjim ekstremitretima teleta naše je da tražimo i istražujemo i dalje kombinacije sa ovim pojmovima i da,što kaže Dejan, takmičimo se sa samim sobom.Kad smo kod žileta imao sam negdje davno (da li kod Mladena) jednostavan rebus: žilet o,pol e_-žile topole

Slavko Bovan је рекао...

Diskusiji valja dodati bitan momenat - Sebični interes blogogazde TIO.
Rebusi su popularna rubrika na ovom blogu. Zapazili ste da objavljujem, što bi rekli, svakojake (za sve ima razlog zašto su objavljeni - i oni jednostavni/dječiji, i oni od ranije poznati, i komplikovani, i oni s "faulom",.., odnosno za svačiji ukus, za mlade i stare, za početnike i za "stare lisce").

Dakle, na ovakav način TIO će imati jedno 60 dana pokrivenu rubriku "REbusanje).

Анониман је рекао...

Sa hendikepom zaista postaje prilično teško stvoriti nešto potpuno originalno, zato uglavnom na takvim takmičenjima i ne učestvujem (dok ne krene opšta javna mobilizacija za žiriranje). Jednom sam učestvovao dok sam bio mlađi :)

Milan S.