понедељак, 21. септембар 2020.

TRIJUMF BOŽIVRANA

Od 18.- 20. rujna 2020. godine, u organizaciji ZD Raščica iz Orašja u Bosanskoj Posavini, održani su 36. Susreti odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH), na kojem se usprkos korone okupilo 30-ak enigmata iz Hrvatske, BiH i Srbije. Ekipa splitskog Boživrana Marko Mihaljević, Petar Štambuk, Luka i Mara Pavičić, stigoše kasno navečer, te preskočiše rješavačko natjecanje II. otvoreno prvenstvo  Posavine, u kojem pobijeđuje Valter Kvalić.

Subota ujutro je tradicionalno rezervirana za sastavljače (PAZAH), a u konkurenciji 20 natjecatelja pobjeđuje Adnan Spahić (BiH), ispred Sretena Perića (SRB) i Željka Jozića (HRV). U ekipnom natjecanju je bilo 6 timova, a pobjednik je ekipa EU (Spahić, Perić, Soldo), viceprvak je FENIKS (Galogaža, Kvalić, Barišić), a trećeplasirani  je splitski BOŽIVRAN u sastavu: Luka (7.), Marko (9.) i Petar (14.)

Popodne na scenu stupaju rješavači, a kreće se sa enigmatikom  (POH), za koje su zadatke pripremili domaćin Nedjeljko Nedić uz pomoć Ilije Ozdanovca. U međuvremenu se desio “prijelazni rok“, u kojem Tuzlak Adnan Spahić “potpisuje“ za BOŽIVRAN, vrativši se tako u matični klub, s kojim 1989. godine bijaše omladinskim prvakom Hrvatske. U svom prvom nastupu između 20 rješavača, Adnan osvaja šesto mjesto iza Valtera četvrtoplasiranog klupskog kolege Marka. Pobjednik u rješavanju je Pero Galogaža, viceprvak je Luka PAVIČIĆ, a trećeplasirani Radoja Racanović iz Banja Luke. Sabiranjem bodova pojedinaca dobiva se ekipni poredak u kojem pobjeđuje splitski BOŽIVRAN (Luka, Marko, Adnan), ispred riječkog FENIKS-a (Galogaža, Kvalić, Barišić) i ZAKOS-a (Medo, Dubrović, Džijan). Recimo da je četvrti član Božirana Petar nastupio sa Osječaninom Željkom Jozićem u dvočlanoj ekipi ŠTOS, koja je osvojila 6. mjesto ostavivši iza sebe čak dvije tročlane ekipe.

Uslijedila je logika, u kojem po 5. put za redom trijumfira Petar Štambuk, ispred Adnana i Luke, čime je postolje za logičare bilo rezervirano za članove BOŽIVRANA. Zadatke za logičare je pripremio njemački Hrvat Antun Jurić iz Aachena, koji je 90-ih godina na svjetskim prvenstvima nastupao za logičku reprezentaciju Njemačke.

Navečer je uz podjelu medalja i nagrada obznanjeno da će domaćin 37. SOZAH-a, biti varaždinski VAZAK, koji slavi 50 godina djelovanja. Nedjelja bijaše rezervirana za posjet muzeju u franjevačkom samostanu i OŠ u Tolisi. Sve u svemu jedan lijepo proveden vikend druženja s enigmatima iz Hrvatske i regije, za što sve pohvale i zahvale idu na adresu vrijednog i neumornog domaćina Nedjeljka Nedića. 

Luka Pavičić


 

Нема коментара: