уторак, 22. септембар 2020.

MILUNOVIĆU DVOSTRUKA POBEDA

Na konkurs su stiglo 60 ukrštenica i nakon kontrole odbačene su sve koje se nisu uklapale u propozicije ili su imale„faul“. Na kraju, u tabeli se našlo 40 ukrštenica koje su ponuđene žiriju pod šifrom. U žiririranju su učestvovali: Boris Antonić, Nebojša Dragomirović, Mladen Marković i Radoja Racanović. (Velika zahvalnost članovima žirija!). Sudije su u prvoj fazi ocenjivali svaku ukrštenicu  pojedinačno od 1 do maksimalnih 10 bodova.  U završnu fazu žiriranja sudije (Antonić, Marković i Racanović) rangirali su (svaki pojedinačno) deset najboljih, te je sabiranjem bodova formirana ova tabela:

 
1. Zoran Milunović (Niš) 55
2. Zoran Milunović (Niš) 49
3. Antun Jurić (Ahen) 45
4. Željko Jozić (Osijek) 43
5. Živko Barišić (Rijeka) 42
6. Nevenko Soldo (Široki Brijeg) 39
7. Ejub Semić (Sarajevo) 34
8. Marko Mihaljević (Ostrvica) 33
9. Sreten Perić (Loznica) 32
9. Branislav Nikić (Požarevac) 32
11. Nedjeljko Nedić (Ugljara) 31
12. Stjepan Orešić (Zagreb) 30
13. Pero Galogaža (Rijeka) 28
13. Dragan Ivanovski (Skoplje) 28
13. Branislav Nikić (Požarevac)

Najbolja ukrštenica je u prvoj fazi žiriranja dobila ocene: 7, 8, 9 i 9, a u finalu (po plasmanu): 9, 3 i 10.

Pobedniku pripada pehar i 8000 dinara.

Čestitamo Zoranu Milunoviću, a onda svima koji su se visoko plasirali, a EKK svim učesnicima još jednom zahvaljuje.

Narednih dana biće objavljene sve skandinavke koje su dobile bodove, pa će sve biti ponuđeno sudu javnosti.

34 коментара:

Svetlana је рекао...

Sve čestitke Zorane!

(Za procenu rada nisam nimalo stručna, tako da se ni ne upuštam u to. :) )

Mandrak је рекао...

U komentarima koje sam pisao uz poene, ovde sam dodao samo "dobro". U prvoj fazi glasanja je dobila 7, u drugoj 9. Nisam mogao ni da naslutim ko je autor jer ovo ukrštenica kakvu je mogao da napravi svako, tj. bar 100 živih autora. Da budem iskren, mislio sam da je to pravio neki večni naivac iz "Vuka Karadžića", ili neko ko tek proniče u tajne ukrštanja, pa sam hteo da ga nagradim. Da se žiriralo uz svest o imenima, pa da sam znao da je ovo radio Milunović, dao bih mu nulu (na drugoj strani, ispravno sam pretpostavio i notirao u komentarima da je on autor drugoplasiranog rada... ali sam mu, bez obzira na to što o njemu sve najgore mislim, dao 6, pa 7 jer je to objektivno profesionalan rad... a ovaj pobednički je, s obzirom na njegov staž, čist diletantizam).

U ukrštenici nema skoro ničega za oduševljenje, ali nema mnogo toga ni za pokudu (u nedopustive manjkavosti ubrajam samo dvoslov u 3. stupcu). Lepa su ova prva 2 vodoravna pojma, lepo je "uljuljkati", "ćutljivice", "Mrtve duše" i to je sve. Donji levi ćošak glup i slab, donji desni ćošak smandrljan kao da je sastavljao za Enigmu, a ne za konkurs... ali u ovoj konkurencija (a zaista je bila nikakva), čak i ovako skroman rad lako izbija u top 10.

Čestitam, svakako.

Zdenko је рекао...

Čestitam Zoranu, Zoranu, Antunu, Željku ...

Kao što kaže Svetlana, u analizu se ni bih upuštao :)

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam Zoranu na zasluženoj pobjedi.

Slavko Bovan је рекао...

Nebojša Dragomirović je u prvoj fazi žiriranja napisao ovo:

Broj 20=8+ (odličan početak i sve na mjestu)

Slavko Bovan је рекао...

Inače, Nebojša je danas oko 14.00 poslao svoje glasove koje iz objektivnih razloga nije mogao poslati u propisanom roku. Za vašu informaciu - Da su uračunati Nebojšini glasovi ova ukrštenica bi imala 9 bodova više, tj. na Nebojšinoj tabeli je zauzela drugo mjesto.

Slavko Bovan је рекао...

radoja Racanović je ovoj ukrštenici u finalu dao 10 bodova (pogodio je pobjedničku ukrštenicu!) i to je ovako obrazložio:

Ako već sadržaj nije, a ne bi smio ni biti, rob forme, ovo je najbolji iz malobrojne grupe takvih radova na ovom konkursu. Zato mu dodjeljujem 10 bodova, mada je očito da se autor mogao više potruditi i, u najmanju ruku, izbjeći i ovaj dvoslov u sredini lika i ovu troslovnu skraćenicu, kao i smanjiti broj množina. Moram priznati da me je osvojio pojmovima: Đurađ Balšić, ulje na platnu, Mrtve duše, Đanbatista, uljuljkati, škrtac i ćutljivice.

Hajro је рекао...

Najprije čestitke najboljim u svim kategorijama, potom članovima žirija, svim učesnicima i, naravno, organizatoru.

Rebusi su uvijek delikatna kategorija (originalnost ...), pobjednički anagram je super (ovdje čestitke Slavku za slijeđenje unske ideje gdje je zadatak aktuelno pitanje:)).

Zadatak za križaljkaški dio je bio prilično zahtjevan, tri tematska pojma u mali lik. Autor pobjedničkog rada je izabrao da nema bjelinu (možda je išao na sigurno pa drugoplasirani rad ima bjelinu, nije li Marko nekad pisao o toj preporučljivoj taktici). Uspio je postići neke od nebjelinaških vrlina - sredina je povezana dugim prolazima sa gornjim i donjim dijelom (prolazi čine paralelograme), rad je vizualno izbalansiran, sadržajem baš i ne, autor je krenuo odozgo pa je dno tek završavanje. Dvoslov je u gornjem dijelu što je razočarenje jer je rano pristao na njega. Druge jednako važne vrline su lijepe sintagme, nefrekventna slova, rješivost. Mane su pomenuti dvoslov i iznuđen donji dio, kratice, brojne množine.
Vidjećemo ostale radove, nastaviti sa komentarima u sportskom duhu ... ovaj čas čestitke žiriju za ohrabrivanje razmišljanja da bjeline možda i nisu nedodirljivi kriterij i uvjet za pobjedu.
Bilo bi zanimljivo čuti i analizu rješavača (Svetlana, Zdenko ...), nema razloga za suzdržavanje.

Zdravko је рекао...

Čestitam prvo- i drugoplasiranom, a i ostalim kolegama koji su na gornjoj listi.

Što se tiče pobjedničke ukrštenice, moj bi komentar, sa zadovoljstvom, bio: Gornji dio ukrštenice se vrlo razlikuje od donjeg dijela, skoro kao da se radi o dvije ukrštenice. U tom gornjem dijelu nalazimo lijepe enigmatske riječi /sintagme /imena-prezimena):
ĐURAĐ BALŠIĆ, ULJE NA PLATNU, ŠKRTAC, MRTVE DUŠE, ULJULJKATI, lijepa troslovna riječ REČ, ĐANBATISTA (treba se sjetiti i uvrstiti ovu riječ/prezime), ĆUTLJIVICE. Vjerovatno je tematska riječ ZLATICA, koja se morala uvrstiti, utjecala na završetak ukrštenice koji nije baš najbolji, enigmatski gledano. Imamo monotone riječi, pa i riječ MARADIČANIN, koja sadrži nefrekventno slovo. Žiri, koji ja cijenim, je rekao svoje mišljenje i to treba poštovati.

Svi radovi nisu publicirani, nisam ih vidio, pa ne mogu reći da konkurencija nije bila nikakva. Učestvovale su enigmate koje "poznaju svoj zanat", a da li su imali lošu kondiciju ovaj put, ili je bilo nešto drugo u pitanju, ne mogu suditi ni komentarisati.


Nedjeljko Nedić је рекао...

Čestitam Zoranu na pobjedi.

Ovu bih križaljku, sudeći prema kvaliteti ostalih koje su spomenute u prijašnjim komentarima, zacijelo uvrstio među prvih deset. Meni se ne sviđa 5 okomitih množina i razdvojenost tematskih pojmova. Ja sam, primjerice, u mojoj križaljci ukrižao sva tri i opet imao 17 crnih polja kao i Zoran.

I jedna nejasnoća: IAN i BIVOL po meni se ne uklapaju u fonetski izričaj.Jesam li u pravu?

Krsta је рекао...

Čestitam Zoranu na pobedi. Imam primedbu na termin: bivol. Odrednica bivol nije u duhu srpskog jezika, već bivo, poput. raso, đavo, a prema propozicijama konkursa upravo se to traži. Zoran je, verovatno, to prevideo, ali organizator , kao i žiri to nije smeo da dozvoli. I Maradona je dao rukom gol, Argentina postala svetski prvak, nije bilo VAR tehnologije, te još jednom Zoranu svaka čast. Možda bivol, osim divlje govedo, ima drugo značenje, onda moje izvinjenje svima.
Pozdrav.

Željko Jozić је рекао...

Čestitka Zoranu na uvjerljivoj pobjedi. Mada na natječajima rijetko pobjeđuju sastavi bez bjeline
ovo je vrlo dobra križaljka, kako za urednike tako i za rješavače.

Hajro је рекао...

Ukrštanje tematskih pojmova je generalno vrlina jer autor demonstrira moć kombiniranja. Ovdje mi je draže da su odvojeni jer bi njihovo ukrštanje ugrozilo rješivost, radi se o ne baš poznatim pojmovima (rad nije samo za lokalne rješavače).

IAN sam pretpostavio da je kratica, BIVOL nisam zapazio, kad sad gledam poziciju u kombinaciji jasno je da je autor mogao to izbjeći, po koju cijenu drugo je pitanje.

Miroslav Cvetković је рекао...

Дмитриј Јуријевич Бивол је познат боксер, нису Мате Парлов и маријан Бенеш једини боксовали. Мени највише смета БОКОВО које има 13 становника више од Крстиног Банског Дола који их има још целих 7 (ако се то од 2011. године није смањило).
Ипак, највећи проблем је кад у жири туриш неког ко некога мрзи, а то и не крије. Кад томе додамо чињеницу да он многе мрзи, а све сматра слабијим енигматама и горим људима од себе... Блогогазди много коментара и отварања поста, а дотичном, је л' те, добра прилика да се накратко (по ко зна који пут!) врати пре него што нас поново "насекира" и објави да се више с нама неће дружити.

Zdravko је рекао...

Ja volim ("cijenim") da su tematski pojmovi odvojeni. Tada se autor mora više potruditi, naročito ako je ukrštenica manjih gabarita. Ako si te dvije, tri ili više tematske riječi ukrstio, onda si riješio problem odmah.

Zdravko је рекао...

Ne znam ko je taj "је л' те", ali kada pišem svoj komentar, dotaknem se možda i njega / nje, ali se prije svega obraćam kolegama enigmatama i ostalim pratiocima bloga, a na kraju i Slavku, koji sve komentare nadgleda.
Nastojim da budem korektan u komentarisanju kolega i njihovih radova.

Slavko Bovan је рекао...

Miroslave, smatram da je sastav žirija baš onakav kakav treba da bude (iz više razloga, trebalo je da bude baš ovakav). Doduše, trebalo je da u žiriju budu još dvojica uvaženih kolega koji bi bio dodatni balans, ali oni su odustali (imali su dobro obrazložene razloge i ništa im ne zameram.

Članovi žirija nisu mogao znati (nikako) čiju ukrštenicu žiriraju, pa je nerelevantno da li s nekim piju kafu ili se hvataju za gušu. Ocjenjivali su ukrštenice koje su sve jednako pripremljene. Ako je neko Baba Vanga pa pogodi ko je autor, ...

Cijenim da mogu na tebe da računam za neko buduće žiriranje rebusa?

Zoca је рекао...

Najpre, hvala za svima za čestitke. Ja čestitam Nenadu i Nedjeljku, ali i ostalim učesnicima. Ovo ne pišem samo zbog pristojnosti, to i mislim, jer učestvovanje na konkursu traži dodatni trud i vreme nego standardna saradnja.
Kako sam već pisao, kada učestvujete, pristajete da vas ocenjuju drugi, prema svojim merilima. Vidim da je ovde bilo i nekih drugih faktora u ocenjivanju, izuzev uobičajenih, poput vrste reči, prožetosti, pdr-a... šteta. Nevešti izgovori za to, uz vređanje kolega iz žirija, ali i svih učesnika u jednom komentaru, to je napredak. U ranijim pisanijama nije bilo izgovora, a bilo je prostih reči i uvredljivih poređenja. Ovde se neminovno nameće paralela sa trendom u "veštini mogućeg" kod nas, tj. obrni ćurak naopako, pa radi sve isto, ali uz slogan "lepše je s kulturom". To samo ističe ljudskost komentara onih drugih enigmata, npr. gospodina Hodžića ili gospodina Racanovića (a ima ih još), koji kritiku i zamerke upućuju argumentovano i tako sročeno da se ni Ljutica Bogdan ne bi uvredio. A opet, ukažu na propuste.
Na kraju, kao potvrdu zahvalnosti organizatoru za energiju i vreme odvojeno da ovaj konkurs bude ovako masovan i uspešan, pehar meni (biće prilike), a novčani deo za aktivnosti sa enigmatskim poletarcima. Pozdrav, Z.M.

Miroslav Cvetković је рекао...

Da ne širim - svi znamo o čemu (kome) govorim.
Nažalost, dosta vremena trošim na ovo što radim, pa retko ostane vremena za dodatne aktivnosti (takmičenja, žiriranje...). Ali, ako se uklopi, pa nastupi "luft" - zašto da ne!?

Mandrak је рекао...

Ah... miroslave cvetkoviću, da počnem s kraja: nikad se sa fukarama družio nisam, ni kad sam bio tu, ni kad sam odlazio... niti ću se družiti, pa nema ni razloga da se bilo koja fukara "sekira". Mi samo delimo internet prostor, ali tu na sreću ima dovoljno mesta da svako može da se kreće po svojoj putanji, a da se ne sudara sa onima koje mrzi, da se poslužim terminologijom iz Jelašnice. Doduše, nije mi baš jasno zašto bi neko ko ima svoj blog-mauzolej pratio moje odlaske i dolaske, tim pre što ga ja zaobilazim u najširem luku, i niti pratim, niti komentarišem njegove aktivnosti (koje se, ipak sam primetio, mahom svode na citiranje trećerazrednih radova iz Eureke i slične šund štampe).
Iako ja ne volim da razmišljam u tim pojmovima, prosta analiza ove i svih sličnih situacija u kojima se jedan kv majstor bez gimnazije stalno javlja da nešto mudro i oštro oceni, da razmrsi i ubode prstom u onu stvar - mržnji menja smer. Ja, na sreću, nemam razloga da mrzim ni miroslava cvetkovića, ni njegove pobratime, kumove, pašenoge i šurnjaje, a na još veću sreću, nemam naviku da bilo koga mrzim. Imam neke animozitete, ali prema najvećim, osvedočenim fukarama gajim samo prezir. To bi značilo da su cvetković i njemu slični bezbedni od moje mržnje čak i da su po 3 puta gori, jelte (to se inače piše spojeno, možda u Jelašnici i Vražogrncima još uvek pišu odvojeno).
Ti i tvoj Petko ste meni nebitni, mc. U svakom pogledu.

Da svedem na apsurd i jednu ne tako očiglednu glupost iz komentara kv majstora - Ajnštajna: dakle, iako "mrzim" njegovog Petka, ja sam drugoplasiranoj ukrštenici (za koju sam ZNAO da je milunovićeva, prosto zato što je napravio već milijardu takvih) dodelio 7 u drugoj fazi, tj. stavio sam je na visoko 4. mesto. Za ono što sam napisao u prethodnom komentaru možda treba gimnazija, ne znam, evo probaću da iskaz spustim na nivo jedne prosečne niške osnovne škole iz koje izlaze polupismeni mali maturanti, pa takvi idu na zanat: smatram da milunović MOŽE BOLJE, da pobednički rad nije njegov domet, i zato bih mu dao nulu da sam znao ko je autor. To je rečeno hipotetički i ironično, ako se u Jelašnici zna za te dve pojave.

I najvažnije, hvala babi i dedi, nemam problem sa objektivnošću, a ni sa mržnjom, tako da nijedna fukara ne može da me diskredituje po tim parametrima. Ja nisam iz poslednje kuće (u Jelašnici) i nisam naučen da mrzim (a ni da volim fukare, da se ne lažemo), nego sam naučen da radim po savesti i da budem pravedan, i prema sebi i prema drugima. Pravedno je ponašati se prema fukari kao da je fukara, i pravedno je dati svakom onoliko poena koliko realno vredi. Jelte.

Dejan Minić је рекао...

Čestitam Zoranu!

Dok ste vi ovoliko pisali, ja sam se bavio nabavkom paprike i pravljenjem ajvara. Poskupela paprika, slabo rodila. Je l' neko od vas pravio ajvar ove godine?

Slavko Bovan је рекао...

Dajana za moderatora svih diskusija!!!!!

Hajro је рекао...

Zdravko, zanimljiv je tvoj argument, zaista se može braniti teza da je raspoređenost tematskih pojmova po cijelom liku vrlina. Pogotovo ako su kratki jer zaista njihovim ukrštanjem je "sve riješeno", barem ono najvažnije, ostatak mreže nije obogaćen tematikom i valja ga samo dovršiti. E sad u tom "dovršiti" stane jako puno toga jer gledamo cjelinu, a ne samo tematske pojmove (slično staroj priči "cjelina ili bjelina). Vrednovanje tematskih radova je kategorija za sebe. Najčešće je riječ o tematskim skandinavkama formata jedne strane magazina, najčešće su tematski pojmovi duži i ako poredim rad u kome se ne ukrštaju sa onim gdje su ukršteni onda mi je ovaj drugi bitno bolji. Moj argument je stari - lijepo je kad cijela mreža živi jednim životom, predstavlja harmoničnu i povezanu cjelinu, a pošto su tematski pojmovi posebno važan dio nekako mi se čini bitno boljim ako se ne mimoilaze već se druže ukrštajući se. Treba li dodati da rješivost ne smije biti ugrožena? Tu se sad otvara vrlo zanimljivo i važno pitanje izbora teme, tematskih pojmova itd, o tome, nadam se, nekom drugom prilikom.

HH је рекао...

Promaših za jednu minutu 22:22 22. sept. 2020.

Slavko Bovan је рекао...

Javno izjavljujem da sam magarac što uopšte učestvujem u organizaciji bilo kakvog takmičenja.

Odoh da emirgiram u Mauritaniju. Biću mirniji.

Svetlana је рекао...

Pretpostavljam da pljušte privatne poruke i crveni kartoni. Ne daj se Slavko. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Za boksača Bivola nisam znao, sada znam, pa, je u redu. IAN je kratica i to je također u redu.

Žena i ja smo spravili ajvar prije SOZAH-a, ali polovicu paprike smo uzgojili, a ostatak kupili. Kod nas je 1 kg između 1 i 2 marke!

Радоја Рацановић је рекао...


Zorane Milunoviću, čestitam ti na, što se mene tiče, kao suza čistoj pobjedi!

Tvoja pobjeda sa ovim radom na ovom konkursu, u ovom trenutku, kod ovakve strukture žirija i ovakvog načina glasanja, izuzetno je značajna za srpsku i uopšte enigmatiku na ovim prostorima.

Kao što sam napisao u obrazloženju svoje ocjene, a koju je Slavko gore citirao, mogao si sastaviti i bolji rad, ali ovdje se nije ocjenjivao tvoj rad izolovano nego u konkurenciji sa ostalim takmičarskim radovima. Od kojih je većina, kao što je bilo i očekivano, inficirana „bjelina po svaku cijenu“ virusom od koga je, činilo se bespovratno i neizlječivo, oboljela srpska enigmatika i koji se posljednjih godina opasno počeo širiti i na hrvatsku enigmatiku.

Činjenica da si dobio dobre ocjene od svih članova žirija, bez obzira koji stil preferiraju, čini tvoju pobjedu tako značajnom, rekao bih i veličanstvenom. Otuda ovo žiriranje i tvoju pobjedu doživljavam kao povratak na „normalni kolosjek“, što podrazumijeva uvažavanje različitih sastavljačkih pristupa i sveobuhvatnije (multifaktorsko) vrednovanje ukrštenica. Nadam se da se ne varam!

Радоја Рацановић је рекао...


Što se tiče „duha jezika“ i u tom smislu (ne)ispunjenosti uslova konkursa, a što će, sasvim sigurno, biti primjedba i kod nekih radova koji će uslijediti, moram reći (citirajući Ivana Klajna) da „u srpskom jezičkom standardu nikada nije bilo purizma u ozbiljnim razmerama... Takav stav zauzimaju i današnji srpski lingvisti, a retke manifestacije purizma zapažaju se isključivo među laicima.“

Otuda su brojni primjeri riječi koje ne zvuče (dovoljno) srpski, a pripadaju srpskom jezičkom standardu. Tako npr. jednotomni Rečnik srpskog jezika (prvobitno zamišljen kao šest puta skraćena verzija šestotomnog Rečnika srpskohrvatskog književnog jezika) sadrži odrednice: tisuća, tjedan, tko, tiskar(a), križ, križaljka, knjižnica, okus, uv(j)et, sisavac, siječanj...

A Pravopis srpskoga jezika (Matice srpske) navodi: bivo (bivol).

Milan Žarkovački је рекао...

Čestitam Zoranu i ostalima visokoplasiranima!

Dragiša је рекао...

Čestitke Zoranu na duploj pobjedi!

Očito je da su različite sudije malo štrecale od Bivola (skandinavke) i džudiste (rebusi), ali će dobro doći da zaštite šume i vode (anagrami)!

Pozdrav!

Svetlana је рекао...

Pre nekoliko godina je pobedio rebus sa "STUBAMA" u rešenju, pa nije bilo nikakvog problema. Koliko sam shvatila, jedino ne može ijekavica, a sve ostalo što se nalazi u SH rečniku prolazi.

Hajro, kao rešavaču, meni nisu bitne ni beline, ni nefrekventna slova. Kao kriterijum za ocenu rada mogu da navedem samo činjenicu da li počnem da zevam u toku rešavanja ili ne. :))))
To se dešava kada je ukrštenica banalna i dosadna (čemu mnogo doprinose i opisi) ili kada je puna nepoznatih reči.

Pravu ocenu čovek može samo onda da da, kada se i sam bavi njima. To vidim kod rebusa - potpuno drugačije gledam na njih posle nekoliko stotina sopstvenih kreacija, nego pre toga.

Mandrak је рекао...

Ne stigoh juče da se pozabavim sadržajem od kolateralnih asocijacija. :) Rizikujem da pristojnom i hipersenzibilnom autoru pobedničke ukrštenice nanesem duševne patnje izlazeći iz okvira gorenavedene floskule "lepše je sa kulturom" (da ne pominjem sad da se na kulturu najčešće pozivaju oni koji sa njom imaju veze koliko ja sa Vol stritom), ali gledaću da mi ćurak ostane okrenut naopačke, pa neću da spominjem ko ovde zapravo vređa kolege, ko je upao među te iste kolege-višedecenijske volontere da im uređuje i uzurpira 60 % prostora u novinama kojima za pola veka godina nije poslao ni jedan jedini anagram, prosto zato što se nije plaćalo itd. Samo ću da spomenem da sam ga ja takvog kakav jeste ipak ocenio po savesti i omogućio mu da dobije nagradu (mada bi - poznajemo se za toliko - bilo mnogo više u skladu sa mojim karakterom da sam odbio da žiriram konkurs u kom učestvuje neka moralna rugoba... kao što su neki odbili).

Elem, meni BIVOL (koji se, vidim, više puta spominje u komentarima) nije zasmetao zbog L, nego zato što je to lako varijabilna reč i njeno prisustvo ukazuje na kolebljivost i nesolidnost autora: rad je započeo ambiciozno i efektno, ali je već u izlazu iz te početne kombinacije pao na sitnicama (kao što je nesrećni dvoslov, pa nesrećni IAN, pa nesrećni BIVOL)! Dobri sastavljači tako ne rade, to je nedopustivo za nekoga ko sastavlja 40 godina, ali kad čovek ocenjuje sa pretpostavkom da je ovu ukrštenicu mogao da sastavi bilo ko, dakle mogao je biti i neko je u životu napravio samo 40 komada (i to možda besplatno, za razliku od Milunović Zorana koji evo već 40 godina radi isključivo za pare), onda ti efektni momenti dobijaju posebnu vrednost, po logici: ok, zanatski ne valja, ali je sadržinski sveže i interesantno.

Rekao sam da je konkurencija bila nikakva, ali to se ne odnosi na konkurenciju autora (čak nisam ni znao ko je sve učestvovao, jer na listi nije naglašeno ko je slao ukrštenice, ko rebuse, ko anagrame... samo sam neke prepoznao po stilu). Odnosi se na konkurenciju ukrštenica: sve su bile manje ili više manjkave, tj. gotovo nijedna nije zanatski dovedena do perfekcije, a o sadržaju da ne govorim. To prosto implicira da učesnici nisu preozbiljno shvatili konkurs, tj. da je mnogo radova poslato samo u znak podrške. I tako, pošto sam pregledao svih 40, morao sam da spustim kriterijume po svim parametrima, a naročito po parametru zanatstvo. Samo je jedna dobila 8, dve 7, dve 6 i dao sam nekoliko petica; pobednička je u prvoj fazi dobila 7, što je vrlo visoka ocena (dakle, stavio sam je na 2/3. mesto, a onda sam joj u drugoj fazi dao prednost). Ukratko, od parametra zanatstvo sam skoro odustao i po ocenu više sam davao radovima sa svežim i atraktivnim detaljima ili pasažima. Eto, tako sma glasao, sve sam vam lepo objasnio da maliciozni, niže inteligentni i slabije obrazovani ne bi tumačili moje bodove i komentare uz obilje insinuacija.

U svakom slučaju, BIVOL je mogao da bude CIVIL, umesto SOTE - SIŽE (vodo žalac), BURNO - CURKA, SMOKVARI - SMEŠKANJE... i tako do je moglo kraja, u skladu za početkom, a pride bez glupog troslova, sa svežim rešenjima, bez suvišnih množina... a po mogućstvu i sa fino dovršenim donjim desnim ćoškom, jer konac delo krasi.

Анониман је рекао...

Čestitka prvonagrađenom, a nama ostalima više sreće drugi put!
Lozničanin