понедељак, 11. јануар 2021.

ACTA AENIGMATICA (145)

Pretpovijest EUB-a odnosno "Čvora"

Piše: Stjepan Horvat

U stotom nastavku rubrike Acta Aenigmatice pisao sam o svojim zagonetačkim počecima, o tome kako sam se počeo zanimati za zagonetke. Tada sam naveo da sam 1962. započeo školovanje na bjelovarskoj Gimnaziji kao učenik prirodnog smjera (matematika, fizika, tehnički i sl.), a da sam se, nakon mature 1966. godine, upisao na Fakultet političkih znanosti! Kako je do toga došlo, evo nekoliko podataka.

Tijekom gimnazijskog školovanja bio sam dvije godine voditelj školske radionice, maturalni rad bio mi je posvećen vodnim turbinama i sve je vodilo da ću jednog dana biti inženjer strojarstva (brodogradnje, bila je moja prva želja). No brojne druge aktivnosti, pa onda početak praćenja nekih raznih listova (Plavi vjesnik, Studio, Jež, Džepna križaljka i Enigma), pobudili su u meni potrebu da nešto napišem, surađujem u omladinskom tisku, pa tako i u enigmatskim listovima. Godine 1965. Bjelovar je dobio i radio-stanicu pa sam se tu našao kao suradnik programa za mlade (vodio čak jednosatnu emisiju Mladi za mlade), a to mi je omogućilo pristup u lokalni Bjelovarski list. Počeo sam „piskarati“ vijesti iz života mladih, fotografirati te biti solidan učenik kod prof. Eduarda Špoljara, koji mi je predavao tada hrvatsko-srpski jezik i vodio dramsku grupu.

U mojoj generaciji bio je i Miroslav Martinić, koji je polazio društveni smjer i bio zaljubljenik u kazalište, a pratio je sve moguće listove tog vremena. Uspjeli smo "kliknuti" i pokrenuli smo u završnom razredu školski list Glas mladih. Iako nismo imali nekog iskustva u tome, uspjeli smo prirediti i izdati nekoliko brojeva, otisnutih najprije na ciklografu, a zadnji broj u kombinaciji knjigotiska i ciklografa. Bio je to list A-5 formata od 20 stranica (5 listova A4 presavijeno!). Našao sam taj zadnji broj, ali u vrlo lošem stanju, miševi i vlaga učinili su svoje pa je tu samo pretisak 2. i 3. stranice. Na 18. stranici bila je jedna moja, u to vrijeme, početnička križaljka.

No to nije sve, uz taj primjerak Glasa mladih, kao poseban prilog, išao je zabavni dodatak Razonoda, otisnut na obje stranice formata A4, pa potom dva puta presavijen da se dobije mali format A6. Već tu, nekako u meni, zaiskrilo je nešto vezano uz enigmatiku i nakladništvo. U Razonodi su svoje mjesto našle jedna križaljka, dvije posjetnice i dva rebusa. Bilo je tu i karikatura i šala, a ilustracije je napravio tada učenik trećeg razreda Željko Vukčević (kasnije akademski slikar). I taj Željko kasnije će mi pomoći nacrtati prvi logo (glavu) prvog lista EUB-a Čvora, koji se koristi i danas u različitim modifikacijama. A na dnu jedne stranice je crtež koji predstavlja Mireka i Štefeka, koji će dvije godine kasnije osnovati Enigmatsko udruženje Bjelovar.



6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nagradna križaljka?!

Slavko Bovan је рекао...

Kako danas ljudima kazati (danas kada kompjuter može da odštampa šta god poželiš) DA, KADA ČOVJEK HOĆE i želi, MOŽE I OVAKO (kako je u prilogu)?!
Kako?

Belirac је рекао...

"Razonodu" je Štef Horvat napravio 1966. godine u Bjelovaru, a "Mini-križaljku" Dražen Birovljević 20 godina kasnije u Valpovu. Ima li još takvih pokušaja?

Belirac је рекао...

Rješenja posjetnica: ROFO PRES - profesor; LADO MICAN - omladinac.

Prezime MICAN stvarno postoji (Obrež i Stupnik kod Zagreba, Pazin), a postoji i prezime PRES (atletičarka Tamara Press).

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.