недеља, 19. мај 2013.

ENIGMATSKA KNJIGA

Hrvatski zagonetački doajen iz Duge Rese, Miroslav Šantek, vitalni 86-godišnjak, ne predaje se i dalje uporno stvara na enigmatskom polju. U kolovozu 2009. godine izdao je u vlastitoj nakladi u sto primjeraka brošuricu od 32. stranice pozvećenu samo jednoj zagoneci - kriptogramu.
"Kriptogram - najzagonetnija zagonetka" donosi kratku povijest ove zagonetke, brojne primjere iz domaćih i stranih časopisa, tumačenja načina rješavanja, upute za sastavljače i sl. Enigmatika četerdesetih godina prošlog stoljeća bila je bogata ovom zagonetkom, a danas se vrlo rijetko susrećemo s njom.
Ovo nije prva knjiga Miroslava Šanteka. On je pored dvadesetak tisuća zagonetaka, objavio i sljedeće knjige: "Zagonetke anagram i palindrom", "Čitaljka", "U carstvu zagonetka" i "Pojmovnik zagonetaštva".
(S.H.)

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ako sam dobro informisan, Vladeta Trivunac i Branko Milovanović, takođe, pišu (ili su već napisali) knjigu o kriptogramu.

Cryptoman је рекао...

http://cryptoman.blogger.ba/arhiva/2013/02/13/3483775

Slavko Bovan је рекао...

TEKST O KNJIZI BRANKA MILOVANOVIĆA

Slavko Bovan је рекао...

Da, Cryptomane, ali ovo što ja pominjem u prvom komentaru je nešto najnovijeg datuma. Vjerujem da će nam Branko dati dodatne informacije.

Rok Ban је рекао...

Koliko sam informisan, knjiga je u štampariji, znači da će uskoro biti gotova. U knjizi je predstavljeno 165 kriptograma iz 32 revije od 63 autora. Preko 150 kriptrograma ima različite ključeve.

Belirac је рекао...

Od pet Šantekovih knjiga ja nemam čak - tri (posljednje). Mogu li se one negdje nabaviti?

Belirac је рекао...

Na Enigmatski vlak poslao sam svome "trgovačkom agentu" pet knjiga "Iz moje enigmatske torbe". Jedna je bila za Nikolu Petkovskog, jednu je kupio upravo Miroslav Šantek, drugu Ivan Čotić, a za treću se agent ne može sjetiti kome je prodana. Peta je kasnije poklonjena Borivoju Dovnikoviću Bordu, počasnom članu Zakosa, kome su u knjizi posvećene tri i po stranice.

Belirac је рекао...

PS. Ako neko slučajno zna u čije je ruke dospio gore spomenuti treći primjerak "Enigmotorbe", neka mi obavezno javi.

N. Petkovski је рекао...

Ja mislim da je taj treći primerak "Enigmotorbe" završio u rukama jedne dame, ali nisam siguran.