Sastojci: 300 g mekog brašna pola kašičice soli 200-230 ml tople vode 1 kašika ulja 10 g svežeg kvasca (1/4 kocke) na vrh kašičice šećera ulje za prženje
Postupak: 1. U šoljici razmutiti kvasac sa kašikom mlake vode i šećera koliko stane na vrh kašičice. Ostaviti 5-10 minuta.
2. U vanglu sipati prosejano brašno, so i promešati. Dodati razmućen kvasac, toplu vodu i ulje, pa varjačom umesiti testo. Ne treba ništa posebno dugo mesiti, tek toliko da se sve sjedini i postane glatko, bez grudvica. Biće malo lepljivo, što je ok. Pokriti vanglu plastičnom folijom i ostaviti da testo naraste, minimum pola sata, a možda i duže, zavisno od toplote prostorije i svežine kvasca. 3. U šerpi ili dubljem tiganju ugrejati bar pola litra ulja, tj. toliko da ga bude u sloju od minimum 2 cm.
4. U šoljicu za kafu sipati malo ulja. Zamastiti prste umakanjem u ulje pre svakog otkidanja testa. Komad testa u vazduhu rastegnuti da dobije duguljast oblik i spuštati u vruće ulje. Mi volimo tanke i duguljaste mekike pa su moji komadi testa obično veličine ping-pong loptice. Ako volite veće mekike, poput onih što se prodaju po pijacama, onda otkinuti komad testa treba da teži ka veličini teniske loptice, ali i šerpa mora biti veća. 5. Pržiti kratko sa obe strane, do svetlo zlatno braon boje korice. Ulje ne sme biti prevruće. Na skali od 1 do 6, kod mene je 5 dobra temperatura ringle. Služiti toplo.
Stariji čistač septičkih jama (sedokos) koji je na posao došao bez naočara, sapleo se i upao u "bazen"... Nakon izlaska iz "bazena" malo je promenio boju. Sve se ovo dešava, otprilike, krajem jula - početkom avgusta.
8 коментара:
TO PLAMEK IKA !
NP
topla mekika
anonimus
Topla mekika
(top, lame, kika)
Mislim da ljudi sa širih srpsko-hrvatskih prostoira ne znaju što je mekika. Ili se možda varam?
Sastojci:
300 g mekog brašna
pola kašičice soli
200-230 ml tople vode
1 kašika ulja
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
na vrh kašičice šećera
ulje za prženje
Postupak:
1. U šoljici razmutiti kvasac sa kašikom mlake vode i šećera koliko stane na vrh kašičice. Ostaviti 5-10 minuta.
2. U vanglu sipati prosejano brašno, so i promešati. Dodati razmućen kvasac, toplu vodu i ulje, pa varjačom umesiti testo. Ne treba ništa posebno dugo mesiti, tek toliko da se sve sjedini i postane glatko, bez grudvica. Biće malo lepljivo, što je ok. Pokriti vanglu plastičnom folijom i ostaviti da testo naraste, minimum pola sata, a možda i duže, zavisno od toplote prostorije i svežine kvasca.
3. U šerpi ili dubljem tiganju ugrejati bar pola litra ulja, tj. toliko da ga bude u sloju od minimum 2 cm.
4. U šoljicu za kafu sipati malo ulja. Zamastiti prste umakanjem u ulje pre svakog otkidanja testa. Komad testa u vazduhu rastegnuti da dobije duguljast oblik i spuštati u vruće ulje. Mi volimo tanke i duguljaste mekike pa su moji komadi testa obično veličine ping-pong loptice. Ako volite veće mekike, poput onih što se prodaju po pijacama, onda otkinuti komad testa treba da teži ka veličini teniske loptice, ali i šerpa mora biti veća.
5. Pržiti kratko sa obe strane, do svetlo zlatno braon boje korice. Ulje ne sme biti prevruće. Na skali od 1 do 6, kod mene je 5 dobra temperatura ringle. Služiti toplo.
Pogledati poslednju rečenicu!
A, rješenje rebus je tačno!
Šta u bazen skoči belo
a izađe žuto, vrelo?!
NP
Stariji čistač septičkih jama (sedokos) koji je na posao došao bez naočara, sapleo se i upao u "bazen"... Nakon izlaska iz "bazena" malo je promenio boju. Sve se ovo dešava, otprilike, krajem jula - početkom avgusta.
Постави коментар