четвртак, 5. септембар 2013.

REČ PO RIJEČ (250)



DESNA
Desna je reka u severoistočnoj Ukrajini i Rusiji, leva pritoka reke Dnjepra, dugačka 1.130 km. U Ukrajini, širina reke varira od 60 do 250 metara, prosečne dubine od 3 metra. Reka se ledi od početka decembra do početka aprila. Plovna je od Novgorod-Siverevskog do ušća što ukupno iznosi oko 535 km. Reka izvire jugoistočno od grada Smolenska i nedaleko od grada Jelnja, u šumi kod naselja Naleti. Desna zatim teče na jug kroz niske močvarne doline prema gradu Brjansku.
Nakon ušća reke Sejm blizu rusko-ukrajinske granice, reka se širi, deleći se na više manjih grana. Njena desna obala opada opet u blizini grada Černigova, a opet u neposrednoj blizini jedne od svojih pritoka Oster, gde Desna nastavlja svoj tok preko niskoga, blatnog područja sve dok konačnog ušća u Dnjepar blizu Kijeva.
Desna ima 18 desnih i 13 levih pritoka. Najveće desne pritoke su Sudost, Snov i Striženj, a leve Bolva, Nerusa, Sejm i Oster.

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Niko nema da zapazi ove, za enigmate, interesantne nazive reka?!

N. Petkovski је рекао...

Imena, kao imena. Ova ruska i ukrajinska su možda interesantna za nas, kao što bi za njih bilo možda interesantno: Rzav, Pčinja, Uvac, Unac, Tamnava, Bregalnica, Vipava, Ilova, Ljig, Zrmanja ...

Slavko Bovan је рекао...

U svemu ovome meni je najinteresantnije to što je LEVA pritoka, u stvari DESNA.

N. Petkovski је рекао...

Upravo sam ja to i hteo da komentarišem, ali sam video da si boldirao reč LEVA, čime si upravo to potencirao, pa bi onda moj komentar bio izlišan.

Belirac је рекао...

Ta rijeka mogla bi biti jedna od narednih tema moje rubrike "Podatak više" u "Skandi Feniksu".

Slavko Bovan је рекао...

Izuzetno mi je milo kada pročitam nešto kako gornji komentar.

Slavko Bovan је рекао...

Juče sam malo čitao "Iz moje enigmatske torbe". Vrlo, vrlo vrijedna knjiga. Bravo za Jovana!