четвртак, 17. октобар 2013.

REAGOVANJE


11 коментара:

Belirac је рекао...

Mene opet zanima: iz glave ili iz kompjutera?

Miroslav Cvetković је рекао...

Iz kompjutera. Nisam ja od onih koji stalno vrte ploču: "ama baš nikada u životu nisam, ama baš ništa sastavio uz pomoć kompjutera".

Belirac је рекао...

Čini mi se da su ovo vrlo dobri sastavi i da se mi više nećemo moći nositi s mašinama. Ako u ničemu drugom, a ono u vremenu.

Vjerujem, naime, da bi i rutiniranom sastavljaču trebalo mnogo vremena da sastavi dva ovakva rada, a kamoli onome ko ih rijetko sastavlja i ko nema "pretražljivu" bazu devetoslova (u glavi, na papiru ili u kompjuteru).

Ne znam kako je bilo u ovom konkretnom slučaju, ali vjerujem da program "izbaci" mnogo sastava sa zadanim pojmom na zadanom mjestu, a onaj ko mu je to zadao izabere najbolji.

Tonči Milat је рекао...

S računalom ili bez njega, radovi su bez zamjerke: poznate i živopisne riječi, a ne neka sela u Bangladešu. Podržavam!

Belirac је рекао...

ovo je "reagovanje" na članak

Ljerka Njerš

Miroslav Cvetković је рекао...

Kao kroz maglu se sećam da je o sastavljanju kvadrata 7x7 na računaru pisao Damir Đordani (?) pre više od 30-35 godina. Da li se ko seća (valjda u "Zagonetaču").
Najjednostavnije je napraviti kompjuterski program za ovu vrstu mrežastih zagonetaka. To može i samouki programer!
Takođe, vrlo lako se napravi program za magične slogovne kvadrate. Tu je jedini problem osmisliti kako da predstavite slog. Mogu se uzeti neke kombinacije slova, brojeva i simbola i sa dva znaka zameniti svaki mogući slog (AA-a; AB=BA; A#=KU; "$=ŠTA...). Kasnije se simboli vrate u slogove i gotova priča. Reči u bazi bi bile podeljene na slogove. Zašto ovo pričam? Ima autora koji su za nekoliko godina izbacili više magičnih likova no što normalan čovek može napraviti ručno za dva života, a naši vrli teoretičari enigmatike o njima pišu kao o poslednjim bastionima "sastavljanja iz glave", a na drugoj strani imate ljude koji ne kriju da uvek ili ponekad koriste računar... za gospodu teoretičare svi radovi ovih drugih su kompjuterski! Ja sam od onih koji koriste obe metode, odnosno tri: iz glave, kompjuterski i kombinovano. Prihvatanje radova prvih "na časnu reč" i neprihvatanje "ručno" urađenih radova ovih drugih ni kad su sastavljeni "pred svedocima" je, zaista smešno. Mada je najsmešnije uopšte ih odvajati. Bitno je da li su radovi kvalitetni ili nisu, rešivi ili ne, već viđeni ili novi...
Proteći će još mnogo vode dok MI enigmatičari shvatimo da ne sastavljamo za sebe i druge enigmatičare (sastavljače) već za REŠAVAČE. Kad rešavači budu važniji od nas samih enigmatika će početi ponovo da se razvija.

Miroslav Cvetković је рекао...

@Belirac
"Ne znam kako je bilo u ovom konkretnom slučaju, ali vjerujem da program "izbaci" mnogo sastava sa zadanim pojmom na zadanom mjestu, a onaj ko mu je to zadao izabere najbolji."

Koliko se sećam, program braće Lazarević izbaci prvu kombinaciju na koju naiđe, a onda morate nešto menjati da bi vam izbacio drugu (različitu): upišete neko slovo koje u prvoj kombinaciji nije bilo tu... Po meni, ovaj program je veoma loš za sastavljanje magičnih likova.
U Crossword Compileru morate primeniti nekoliko caka da bi vam uopšte radio magične kvadrate (program je za pravljenje ukrštenica). Ima tu dosta dosla u pripremi dijagrama, a posebno u pravljenju baze, koja se razlikuje od one za ukrštene reči.
A kad sve to uradite, samo pritiskate strelicu (levu), a on izbaci, jedan po jedan, sve magične likove koje može sastaviti od raspoloživih reči. Bude ih, često, na hiljade!

Tonči Milat је рекао...

@emce:"Najjednostavnije je napraviti kompjuterski program za ovu vrstu mrežastih zagonetaka. To može i samouki programer!"

Ovo je, u načelu, točno.

Nakon toga preostaje "samo" napuniti bazu:

U poveznici dajem primjer američkog autora koji je u svoju bazu učitao manje-više čitav engleski rječnik, popis birača i riječi iz 20 stranih jezika, kako bi napokon posložio kvadrat 11x11:

http://digitalcommons.butler.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=4965&context=wordways

Анониман је рекао...

Razdvajanje rucnih i mashinskih radova ima smisla samo kada se radi o sastavljackim takmichenjima. Dakle, najbolji sastavljac je onaj koji na takmichenju, uzivo, bez pomoci mashine, napravi najbolji rad. Sve druge pobjede i titule su nesto drugo, vrijedno postovanja, ali ipak druga (ne niza) kategorija.
Hajro

Slavko Bovan је рекао...

Odoh da zapjevam :)
Od Hajre, oštrog, ali pravičnog kritičara, dobih tapšanje (bronzano tapšanje). Nedavno u Vranju na prvenstvu Srbije bijah treći iza Sretena i Rešada, a malo bliže nedavno u Osijeku bijah treći iza Pere i Borisa.
Nije rđavo društvo :)

Slavko Bovan је рекао...

Malo da se i uozbiljim.
Vrlo slično razmišljam kao i Hajro, s malim amandmanom - Ova takmičenja uživo su često manjkava jer ima premalo vremena, a previše zadataka da bi se napravilo nešto baš-baš kvalitetno.