недеља, 30. март 2014.

NOSTALGIJA (166)



Piše: Nikola Petovski
Šaljem tri slike sa Devetih Susreta enigmata Jugoslavije 1978. godine (Kumrovec).
Slika 1: Napravljena na platou ispred hotelskog kompleksa političke škole u Kumrovcu. To je jedno veoma lepo zdanje, parter je na vrhu brda, a spratovi se nižu nadole, prateći kosinu brda. Dakle, u svoju sobu se ne penješ na drugi sprat, nego silaziš na drugi sprat.
Slika 2: Isperd Titove rodne kuće.
Slika 3: Napravljena na povratku prema Zagrebu, u Gornjoj Stubici, ispred velelepnog spomenika Seljačke bune i Matije Gupca.

Ko može da prepozna ljude na slikama, neka napiše njihova imena.

12 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Slijedite dobar primjer Nikole Makedonskog!

Анониман је рекао...

Na prvoj slici-treći, a na drugoj slici-četvrti je pok. Milovan Samardaković iz Niša.
Saša

Miroslav Cvetković је рекао...

Mislim da treća slika nije nastala na povratku iz Kumrovca u Zagreb, već obratnu - pri dolasku u Kumrovec (pre početka susreta). Ja nisam bio u tom autobusu pri dolasku u Kumrovec. Meni je autobus za Kumrovec otišao jer sam ga čekao na "autobusnom kolodvoru", a trebalo je na "glavnom kolodvoru" (železnička stanica - nekoliko stotina metara dalje). Inače, na prve dve fotografije su (dva puta) Skopljanci: Nikola Petkovski i pokojni Milovan Samardaković. Tu su I pokojni Polić, Dobra, Kurnik...

Miroslav Cvetković је рекао...

Pogledajte i OVO

ljubica је рекао...

Nikola dva puta prvi s desne strane! :)

ljubica је рекао...

I na trećoj slici Nikola skoro prvi s desne strane. :)

N. Petkovski је рекао...

Ako se ne varam, onaj krupni čovek sa tamnim cvikerima na prve dve slike je Olaf Ljubibratić. Tu je i Vladimir Kuterovac na prvoj slici. Nažalost ne znam koja je dama na drugoj slici.

Možda je Miroslav u pravu i da je poseta spomenika bila pre dolaska u Kumrovec, a ne na povratku prema Zagrebu. Ne sećam se.

Ono što je interesantno za ovaj Deveti susret enigmata u Kumrovcu je to što su redakcije Kviza i Čvora nagradili 20 čitalaca tih listova besplatnim putom i boravkom u Kumrovcu, pa je tako pored stvarnih (aktivnih) enigmatičara bilo i tih 20 gostiju. Bilo je potrebno na dopisnici napisati: "Želim da budem učesnik Susreta" i žrebom su redakcije (svaka po 10) nagradile 20 čitalaca. Moguće je da je dama na slici jedna od tih 20 nagrađenih.

Pored ove tri fotografije imao sam i četvrtu gde smo se na platou iz prve slike slikali svi učesnici susreta, ali mi se ta slika nažalost izgubila.

N. Petkovski је рекао...

Tako je Ljubice! Ovako markantno lice ne može da se ne prepozna :):):)

ljubica је рекао...

Lice je sasvim ok. Ja sam te odmah prepoznala. ;)

Miroslav Cvetković је рекао...

Naravno, čovek sa tamnim naočarima na prve dve slike je pokojni Olaf Ljubibratić. Nosio je sočiva sa ogromnom dioptrijom, a ipak je stalno crtao rebuse za "Eureku". Jednom smo se vraćali iz Zagreba vozom, bili smo u istom kupeu. Sa nama je bio i Đorđe Otašević koji je stalno šmrkao - radio preko Student servisa na nekoj promaji, pa navuko prehladu. U toku (noćne) vožnje i dremuckanja, skoči Olaf i zavapi: ispalo mi desno sočivo! Upalismo svetlo u kupeu i krenusmo u potragu - sećam se jedne starije Bosanke koja je svojom pozadinom zauzimala pola kupea, a uz to je bila i najaktivniji tragač (kasnije nam je rekla da je nosilac Partizanske spomenice 1941.). Nakon pola sata detaljnog snimanja kupea, tužno se vratismo u svoja sedišta... Deset minura nakon toga Olaf, sav srećan opet viknu: tu je, sve vreme je bilo u oku, samo se pomerilo u stranu! Sočiva su bila izuzetno skupa (nabavljao ih je u Italiji i pravljena su po specijalnoj narudžbini... čekao bi više od nedelju dana da mu naprave nova).

Krsta је рекао...

Prva slika: Olaf Ljubibratić, Vladimir Kuterovac, Milovan Samardaković, Branko Polić, Nikola Petkovski.
Druga slika: Dragan Dobra, Olaf Ljubibratić, Zdravko Kurnik, Milovan Samardaković, dama ?, Nikola Petkovski.
Treća slika: Pokušaću da neke prepoznam,ali za neki dan. U drugom redu sam i ja, do Branka Vukovića sa njegove desne strane. Pozdrav

Krsta је рекао...

Treća slika - prvi red: ?, ?, dama?, dama?, Milovan Samardaković, Ivica Radovniković, dama?, dama?
- drugi red: ?, Krsta Ivanov, Branko Vuković, ?, ?, ?
- viši redovi: ????, (ispod spomenika) Dragan Dobra,Olaf Ljubibratić, Vladimir Kuterovac, Branko Stojanović, ????????.
Prihvatam kumstvo ako sam nekoga prekrstio. Pozdrav