среда, 13. август 2014.

EVERGRIN (155)

LJETNI SUPERFENIKS br.65 30.06.2011.
(Prilog: Ilija Ozdanovac)

7 коментара:

IlijaO је рекао...

LJETNI SUPERFENIKS br.65 30.06.2011.

Slavko Bovan је рекао...

Dopunjeno. Zahvaljujem.

Belirac је рекао...

O Z D A N O V A C
Z L A T O S A V A
D A M A G A R I M
A T A M A N I J A
N O G A V I Č A R
O S A N I S A T I
V A R I Č A N I N
A V I J A T I K A
C A M A R I N A L

Belirac је рекао...

Ćirilicom će se možda bolje vidjeti stupci (iako se posljednja riječ ne može pisati ćirilicom):

О З Д А Н О В А Ц
З Л А Т О С А В А
Д А М А Г А Р И М
А Т А М А Н И Ј А
Н О Г А В И Ч А Р
О С А Н И С А Т И
В А Р И Ч А Н И Н
А В И Ј А Т И К А
Ц А М А Р И Н А Л

Belirac је рекао...

Usput, kako je nastalo prezime Ozdanovac?

Belirac је рекао...

Prezime Ozdanovac zabilježeno je u Rečniku SANU, ali i riječ OZDANOVKA (vrsta kruške). I jedna i druga riječ potječu iz Otoka.

IlijaO је рекао...

Nadopuna Jovanovom komentaru!
Prvi spomen Otoka nalazimo 1428.godine kao posjed (possesio) Athak, u posjedu feudalne obitelji Alšana.Ime je dobio, najvjerojatnije, po tome što je poplavama Save i okolnih rijeka sa svih strana bio okružen vodama. Nakon izumrća Alšana , Talovci su dobili taj posjed od Žigmunda, koji su ga 1476.g. prodali kaločkom nadbiskupu. Athak ( Otok) je tada imao 70-ak zaselaka.
Turskim osvajanjima 1526.godine ovaj kraj na jugoistoku Slavonije ulazi u kadiluk koji je imao sjedište u Nijemcima ( mjesto istočno od Otoka,udaljeno 12 km). Vizitator(?) Petar Mazarechi 1623/24.bilježi da tadađnja župa Otok ima 7 sela i to:Gradince,Vitkovce,Strajince, OZDANOVCE,Orlovo,Fališevce i Privlaku.

Daljnjim osobnim istraživanjem utvrdio sam lokaciju gdje su se točno nalazila naselja , pa tako i Ozdanovci- a iz svega sam sa sigurnošću mogao potvrditi da su moji davni pređi živjeli u tom naselju. Isto tako, i dandanas se imena ovih sela koristi kao stari naziv ulica u Otoku( unatoč silnim preimenovanjima- sukladno trendu i vremenu).
Značenje prezimena Ozdanovac nije poznato i teško ga je protumačiti - osim, dakle zaselka ili rodovne zajednice iz davnih dana.