субота, 24. јануар 2015.

REČ PO RIJEČ (783)



UZO
Uzo je grčko je nacionalno piće. Pravi preciznom kombinacijom grožđa, trava i bobica. Počinje pravljenjem destilovanog pića od grožđa a onda dobija posebne karakteristike dodavanjem trava i drugih sastojaka uključujući anis, korijander, karanfilić, slatki koren, mentu… Ovakva mešavina kuva se u bakarnom kazanu. Najčešce se služi kao aperitiv, ali se pije i za vreme jela. Kada se u uzo doda voda postaje mlečno beo. Razlog tome su ulja anisa koja su u alkoholu rastvorena, ali sa smanjenjem sadržaja alkohola ulja prelaze u beličaste kristale koji su neprozirni pa zamućuju ovu mešavinu.
Ne zna se kada je počela destilacija uza, mada se veruje da potiče iz starogrčkih vremena i misli se da mu je postojbina ostrvo Lezbos.

1 коментар:

Dejan Minić је рекао...

Letos sam bio na Lezbosu i na licu mesta sam se uverio koliko se tamo proizvodi uzo. Zaista se to ostrvo smatra postojbinom uza i tvrdi se da je odatle i najboljeg kvaliteta.

Ima mnogo malih pogona, manjih i većih fabrika za proizvodnju ovog pića tj. UZERIJA, kako ih je zvao turistički vodič. Baš me interesuje da li neki rečnik beleži taj pojam.