UZO
Uzo je grčko je nacionalno piće. Pravi preciznom kombinacijom grožđa, trava
i bobica. Počinje pravljenjem destilovanog pića od grožđa a onda dobija posebne
karakteristike dodavanjem trava i drugih sastojaka uključujući anis,
korijander, karanfilić, slatki koren, mentu… Ovakva mešavina kuva se u bakarnom
kazanu. Najčešce se služi kao aperitiv, ali se pije i za vreme jela. Kada se u
uzo doda voda postaje mlečno beo. Razlog tome su ulja anisa koja su u alkoholu
rastvorena, ali sa smanjenjem sadržaja alkohola ulja prelaze u beličaste
kristale koji su neprozirni pa zamućuju ovu mešavinu.
Ne zna se kada je počela destilacija uza, mada se veruje da potiče iz starogrčkih
vremena i misli se da mu je postojbina ostrvo Lezbos.
1 коментар:
Letos sam bio na Lezbosu i na licu mesta sam se uverio koliko se tamo proizvodi uzo. Zaista se to ostrvo smatra postojbinom uza i tvrdi se da je odatle i najboljeg kvaliteta.
Ima mnogo malih pogona, manjih i većih fabrika za proizvodnju ovog pića tj. UZERIJA, kako ih je zvao turistički vodič. Baš me interesuje da li neki rečnik beleži taj pojam.
Постави коментар