четвртак, 2. април 2015.

REČ PO RIJEČ (849)



BOSUT
Bosut nastaje kod Županje, odnosno Štitara, spajanjem rječica Biđa i Berave, no i tada i takav je više potok nego rijeka. Zanimljiv je popis naselja kraj i kroz koja protiče prije nego što se kao lijeva pritoka ulije u Savu. Pa tako uljepšava Štitar, Gradište, Cernu, Andrijaševce i Rokovce, Vinkovce, Privlaku, Otok, Đeletovce,  Nijemce, Podgrađe, Apševce, Lipovac(RH), te Batrovce, Morović, Višnjičevo i Bosut.
Dužina rijeke Bosut u Hrvatskoj je je 132 km, a glavne pritoke su: Biđ (57,4 km), Spačva (43,2 km) i Studva (24,3 km), dok je ukupna dužina do utoka u Savu 186 km, dok površina porječja iznosi 3097 km2.
Prema priči ili legendi , navodi se kako su stari Rimljani znali kazati kako u svom carstvu imaju rijeku koja dopodne teče na jednu, a popodne na drugu stranu, te da su pritom mislili na Bosut koji ponekad tako mirno "teče"da se i malim povjetarcem voda pokrene u jednom ili drugom smjeru.
O Bosutu je ispjevano (i uglazbljeno) mnoštvo pisama, pjesama i pesama, a ona koju izvodi Vinkovački tamburaški sastav "Dike" možda najbolje opisuje ozračje Bosuta!

Smjestili se maleni salaši
u dubrava na sve četri strane
pa ne daju jasenju u nizu
u Bosutu da izgubi grane.

Ej, salaši na Bosutu plavu
jesu l' vam se povratile laste
zbog vas ja sam izgubio glavu
i jasenja što na međi raste.

Ej salaši maleni
nebesa vam vaša plava
na jednome kraj Bosuta
ona moja sreća spava.

Prilog: Ilija Ozdanovac (Privlaka na obali Bosuta)

3 коментара:

IlijaO је рекао...

U članku zaboravih navesti da Bosut kao rijeka završava svoj put u istoimenom selu (mjestu) Bosut, gdje se ulijeva u moćnu Savu, koja onda opet utiče u još moćniji Dunav.
Davno prije(80.-ih) putovah cestom, preko Lipovca, kroz Bosut, Morović, Jamenu sve do Strošinaca! U pamćenju mi osta" veeliiki željezni most", a čini mi se da je u tom području 1983. sniman i film"Veliki transport" Veljka Bulajića.

Belirac је рекао...

Evo jedne bolje ilustracije: Stepan Tumpić "Tust" na obavi Bosuta u Vinkovcima: ovdje.

Gojko је рекао...

BOS ja TU sam hod'o
baš kraj ove r'jeke
bilo je to davno-
te godine neke!