понедељак, 30. новембар 2015.

BORISOV UVODNIK



"Kvizorama" broj 1235
Jedna posve “nevina” zagonetka, anagram Ilije Ozdanovca ROMANE SKRIVA s odgonetkom VERONIKA MARS (objava: 24. studenoga), izazvala je na blogu Enigmatika (tupljenje i oštrenje) - internetska adresa: http://enigmatikatio.blogspot.hr/ - kolege Slavka Bovana čitavu malu lavinu komentara nakon što je Tonči Milat u imenu naslovne junakinje (izvorno Veronica Mars) tinejdžerske tv-serije (2004-2007) i filma (2014) s Kristen Bell u naslovnoj ulozi otkrio ime i prezime pjevačice KIM VERSON (ostatak slova: ARA) i napisao: “Baš me zanima je li netko prikupio poznate osobe koje u svojim imenima i prezimenima imaju puno ime i prezime druge osobe? Sjećam se da sam slučajno uočio da INGEMAR STENMARK u sebi skriva MARTINa SAGNERa, a ZMAJ OD BOSNE JAMESa BONDa!”
Slavko Bovan ili, kako ga odmilice nazivaju, blogogazda dodao je da bi “ovo Tončijevo moglo biti zanimljiva igra-istraživanje”, pa se ubrzo skupila spomenuta lavinica reakcija među kojima izdvajam Luku Pavičića, koji spominje kako anagramni trojac DARKO JANEŠ - DEJAN ŠORAK - DEJAN ŠARKO (slovenski nogometni trener) krije bivšega češkog tenisača JANa KODEŠa, a potom spominje i moj netom objavljen (Kvizorama 1231, 7. studenoga) glumački “parnjak” VANESSA REDGRAVE - AVA GARDNER (ostatak: SEVES).
Javio se i JOVAN NEDIĆ, koji je svoje ime i prezime pronašao u bivšem nogometnom asu NENADu BJEKOVIĆu, a iskrsnuli su i još neki zanimljivi parovi: RADMILA BAKOČEVIĆ (operna diva) - MIRA ALEČKOVIĆ (pjesnikinja); JACK NICHOLSON (glumac) - COLIN JACKSON (sprinter); MARIJA ŠKARIČIĆ (glumica) - MIRKA ŠAJIĆ (zagonetačica); ILIJA OZDANOVAC (zagonetač, onaj s početka ovoga teksta koji je sve “zakuhao”) - IVAN ZAJC (skladatelj).
Tonči Milat poučio nas je i sljedećem: “Malo sam razmislio o temi”, piše on, “i zaključio da programi za anagrame na internetu ovo vjerojatno imaju riješeno, I bio sam u pravu (i baza im je strašna!)” Misli se, dakako, na bazu podataka, a da bih to Tončijevo zapažanje, odnosno tvrdnju provjerio ukucao sam svoje ime i prezime (BORIS NAZANSKY) i “otkrio” da sam začahuren u poljskom imenu i prezimenu BOHDAN SKARZYNSKI (barem su dvojica: jedan je poljski komunist, 1916-42, a drugi izumitelj u Americi).
U fonetskoj inačici (našao Andon Koloski) par DŽEK NIKOLSON - KOLIN DŽEKSON “čist” je anagram koji odgovara našoj povremenoj rubrici NAIME-IMENA. Ovu rubriku spominje u svome komentaru Nedjeljko Nedić: “U Kvizorami Vladimir Kutnjak više godina povremeno objavljuje skandinavke s osobama čija su imena i prezimena međusobne premetaljke.” Luka Pavičić pak dodaje da “ima zabilježenih 70-ak ‘dvojčeka’ objavljivanih u Kvizorami”. Doista, on ih ima blizu sedamdeset, a moj ih popis s današnjim danom broji točno 73 jer neki još čekaju objavljivanje. Među njima su i četiri trojke i dvije četvorke! Zasad najduži par (po 14 slova u imenu i prezimenu) nedavno je zabilježio Stjepan Orešić: MIROSLAV BALTIĆ (lik iz srpske tv-serije Nepobedivo srce, uloga glumca Ivana Bosiljčića) - TOMISLAV BRALIĆ (pjevač klape Intrade).
Rubriku NAIME-IMENA danas uređuje i priređuje Ivan Hrgović, a svi nalazači novih premetajnih parova imena i prezimena poznatih (i manje poznatih, ali vaænih) osoba dobro su došli!

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Drago mi je pročitati da TIO služi svrsi :)

Анониман је рекао...


Anagramni dvojac je i :
MET KOLINS = TOM KLENSI

Slovarim

Luka је рекао...

Evo još jedan dvojček:

E, DA SLAVNI!

branič Karioka (1983) i američki sportski reporter (1901.-1974.)

Andon Koloski је рекао...

Ovi slavni su:
DANI ALVES i ED SALIVAN.