недеља, 1. новембар 2015.

REČ PO RIJEČ (1023)



ANA JO
Piše: Radoja Racanović 

Iako za Anu Jo znam iz rane faze  bavljenja enigmatikom, slučaj je htio da njeno ime i prezime, veoma zanimljivo sa enigmatskog stanovišta, nikada nisam upotrijebio pri sastavljanju, a nisam ni sreo pri rješavanju ukrštenih riječi. Činjenica da danas na internetu možete pronaći potvrdu za sve i svašta, pa tako i za petoslov ANAJO, ne dovodi u pitanje enigmatsku upotrebljivost opisa koji slijedi, uz napomenu da se piše i izgovara isto.
ANA JO (1940.) je anatom, a bila je redovni profesor tog predmeta na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku. Autor je i koautor većeg broja naučnuh radova i udžbenika. Udajom je svome dodala muževo prezime tako da se uglavnom može pronaći pod ANA JO-OSVATIĆ, ali je za generacije studenata i ljekara bila i ostala - kratko ANA JO. 
Prilika je ovo da spomenem još jednu ženu anatoma, a čije (drugo) prezime takođe može biti zanimljivo enigmatičarima. Akademik JELENA KRMPOTIĆ-NEMANIĆ (1921–2008) je bila jedan od najvećih stručnjaka iz anatomije ne samo u jugoslovenskim nego  i u evropskim i svjetskim okvirima. Bila je na čelu Zavoda za anatomiju „Slavko Perović“ MF u Zagrebu u periodu 1961-1982, a taj predmet je predavala i na MF u Minhenu. Sa saradnicima je 70-ih godina prošlog vijeka napisala i objavila odličan udžbenik “Anatomija čovjeka”, sliku koga sam odabrao za ilustraciju ove objave.

3 коментара:

Радоја Рацановић је рекао...

Kada sam prije nekoliko mjeseci u ovoj rubrici pisao s povodom o „Danu bez cigarete“, akciji jugoslovenskih studenata medicine, htio sam napisati nekoliko rečenica o pokretaču te akcije prof. Rajku Igiću, ali sam odustao od te ideje. Da sam pisao o prof. Igiću, svakako bih napisao i prilog o Ani Jo, a možda i još nekim profesorima i naučnicima iz oblasti medicine čija su imena i/ili prezimena takođe zanimljiva sa stanovišta enigmatike.Nedavna rasprava o značenju pojma Emota na blogu „Enigmagika“ podstakla me je na ponovno razmišljanje o toj ideji.

Bilo kako bilo, odlučio sam da napišem ovaj tekst o Ani Jo iz enigmatskih, ali i sasvim ličnih razloga. Naime, od svih profesora kod kojih sam polagao ispite nekako se najradije sjećam Ane Jo; ona mi je kao ispitivač ostala u veoma lijepoj uspomeni, a emotivno sam vezan i za odlični udžbenik sa ilustracije, iz koga sam spremao taj ispit i koji dan-danas po potrebi koristim.

Mandrak је рекао...

Moj "pronalazak" je vrlo sličan ovom i prilično upotrebljiv: ANA O.
To je naziv Frojdove studije slučaja (izv. Anna O.), i to prve psihoanalitičke studije, u okviru koje je osmišljen metod katarze. Objavljena je u knjizi "Studije Histerije" 1895. godine.

Reč je o izmišljenom imenu, iza kojeg se krije pacijentkinja Jozefa Brojera, Frojdovog saradnika i koautora studije. Zvala se Berta Papenhajm (izv. Bertha Pappenheim) i patila je od histerične paralize desne ruke. Poznata je kao osnivačica Lige jevrejskih žena.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nisam znao za Anu Jo pa u mojemu Rječniku dvoslova iz 2013., pod natuknicom "JO", među dvanaest opisa nema njezinoga prezimena. Pribilježio sam ga, kao i Melovu Anu O za neku buduću četvorku.