субота, 27. фебруар 2016.

REČ PO RIJEČ (1138)



CICIBAN
Literarni junak slovenačkog pesnika Otona Župančiča, čitalačkoj publici premijerno predstavljen 1915. godine.
Knjiga poezije o Cicibanu je nekada bila deo obavezne lektire za I razred osnovne škole. Prevodioci na srpskohrvatski su bili: Bora Ćosić, Trifun Đukić, Desanka Maksimović, Gojko Janjušević i Alenka Glazer.
(Prilog: Mladen Marković)

4 коментара:

Анониман је рекао...

CICIBAN ima u nas više pom ovaena. Svakako prvi je ovaj što je opisan na postu. Lane je ova zbirka slavila 100godina od objave.
Drugi pomen, koji je možda u svakidašnjici možda i najpoznatiji je dečija revija sa tim naslovom. Prvi broj je izašao septembra 1945, znači odmah posle završetka Drugog svetskog rata. Tako je na početku ove školske godine slavio 70 godina neprestanog izlaženja. Namenjena je školskoj deci u starosnoj dobi od 6 do 10 godina. U njemu su tekstovi najpoznatijih slovenačkih pesnika, ilustratora, pisaca, kao i sa šireg područja, tako nekadašnje države, a i od ... Revija izlazi mesečno na 72 strane tokom školske godine. Reviju su pokrenuli pesnikinja Kristina Brenkova i pisac Josip Ribičič, a ime je dobila baš po zbirci Otona Župančiča. Ja sa i dandanas sečam, kako sam je sa nestrpljenjem očekivao svaki mesec. Naime, reviju je u to doba bilo moguče dobiti samo preko škola, a i mojoj deci je ostala u lepom spomenu. Od osnivanja do 1972 godine reviji je bio dodan prilog nazvan "Za starše" (Za roditelje), ali o tom prilogu ne znam ništa reči. Danas je reviju moguče dobiti i kolportaži.
Za vreme socializma pojam ciciban je označavo školarce od negde pet šest godina do svečanog prijema u pionirsku organizaciju. Taj pojam se je "izgubio" i ne verujem, dali ga iko još upotrebljava.
Verovatno ima svako mesto u Sloveniji barem jedan dečji vrtič sa nazivom "Ciciban". Tu se je pojam održao i dandanas.
Planinska zveza Slovenije (Planinarski savez Slovenije) je u sedamdesetim godinama pokrenuo akciju "Ciciban planinec" koja i danas uči školarce o planinarstvu, životu u prirodi, ... Nešto slično je i sa književnim klubom Ciciklub, a dok je verovatno pojam Ciciban (dečje obuče)poznat i dandanas. Tvornica još uvek radi, mislim da pod drugim vlasništvom u Mirnu kod Nove Gorice.

Štefan Markovič

Nedjeljko Nedić је рекао...

Najpoznatija i najstarija slastičarnica u Županji zove se, naravno - CICIBAN. Navratite li u taj slavonski gradić obvezatno kušajte tamošnji sladoled i ne ćete zažaliti!

Анониман је рекао...

Nedjeljko, zanimljiv predlog, ali mislim, da sam bio u njoj tamo negde oko 1970. godine. Barem tako nešto mi je ostalo u uspomeni. Kasnije sam bio još u Županji, bilo službeno (Šećerana) bilo privatno, ali nikada više u slastičarnici. A u Županji sam jednom prilikom igrao i jednu nogometnu utakmicu. I to je bilo davno. Ali svakako dobra ideja, da prilikom buduće posete Županji obiđem i slastičarnicu.

Štefan Markovič

IlijaO је рекао...

Kad već o Cicibanu... Svatko tko je 80.-90. dolazio u Vinkovce, zna za Ciciban. Okupljalište ( tadašnjih-i mene) mladih, restoran prva liga, u samom centru grada , neposredno uz Gimnaziju. Tada je bio pojam, ali...pojela ga ala privatizacija i izmišljeni svjetski nazivi( kao: što zvučnije i gluplje).
Uglavnom, nema više Cicibana!